Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RPS.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
922.62 Кб
Скачать

94. Промисловий комплекс Східного(Пн-Сх) ек. Р-ну, його галузева структура, принципи розміщення та центри осн. Галузей

Сх ек р-н є одним із потужних індустріально-аграрних комплексів України. Промисловіть у ньому посідає – 75% ВВП. Схр-н на 3-му місці за показниками обсягів пром вир-ва, вартості осн фондів і чисельності пром-вир-го персоналу після Днбасу та Придніпров’я.

Головні галузі спец-ії: машинобудування, нафтогазова,хімічна, харчова промисловість.

Мб і металообробка є провідними галузями (60% зайнятих). Будівельна індустрія р-ну створює понад 14% усієї доданої вартості даної галузі, с\г- 12,3%. Більша частина вир-ся в Харківській обл.

У Сх районі історично склався багатогалузевий пром комплекс. У структурі пром прод-ції переважає обробна пром-ть, зокрема в Харк і Сумськ областях (85,8% і 82,2%).

Потреби госп-ва і нас-ня р-ну забезпечуються його енергетично базою. Майже вся електроенергія виробляється тепловими станціями. Найбільша з них – Зміївська ДРЕС потужністю 2,4 млн кіловат.

Хім пр-сть забезпечує країну мін добривами, дубильними речовинам, пластмасами, хімреактивами. У р-ні зосереджено практиіно все в-во кінофотоматеріалів у країні. Розвивається нафтохімія. Провідними центрами хім пр-сті є Харків, Шебелинка, Кременчук, Суми, Шостка. Потужна галузь р-ну – будіндустрія(центри: Харків, Полтава, Суми, Кремнчук, Куп’янськ). Цементна пр-сть розвинута в Балаклії (Харківська обл). Залізобетонні конструкції випускають у Кременчуці, вироби із скла – у Полтаві і Мерефі (Харківська обл), фарфоро-фаянсові – в Полтаві і Будах (поблизу Харкова). Деревообробна і меблева пр-сть зосереджена, як правило, у великих пром центрах. Її п-ва є також і в середніх містах, напр у Лубнах.У регіоні є значний комплекс паливних галузей: газо- і нафтодобувної, нафтопереробної, торф’яної.

Осн галузями маш-ня є енергетичне, тракторне, с/г-ке, електротехнічне, транспортне, верстато- і приладобудування. Найб центри – Харків, Полтава, Суми, Кременчук, Лубни, Конотоп, Ромни (детальніше див.№95).

95. Машинобудівний комплекс Східного (Пн-Сх) ек. Р-ну, його галузева структура, особливості розміщення та центри осн. Галузей.

У Сх.ек р-ні, зокрема Харк обл, зосереджено важливі галузі Мб: енергетичне та електротехнічне (випуск парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни, турбогенератори,електродвигуни та устаткування для тепловозів, прокатних станів, шахтного устаткування). У Полтаві – заводи електротехнічних виробів, газорозрядних ламп, у Сумах – заводи важкого компресоробудування та електроламп.

Транспортне Мб знаходиться в Кременчуці (вантажівки, тягачі, автосамоскиди, залізничні вагони).

Чимало приладобудівних заводів розташовано в Харкові, Сумах, Полтаві, Кременчуці, Сумах, Ромнах розташовані підпр-ва, на яких вир-ть устаткування для різних галузей промисловості.

Є великий центр авіаційної промисловості (Харків), де виробляють пасажирські і транспортні літаки.

Можна виокремити види прод-ції мб, з вир-ва яких р-н посідає помітне мсце: автомобілебудування, вир-во телефізорів, пральних побутових машин.

96. Агропромисловий комплекс Східного (Пн-Сх)ек. Р-ну, його галузева структура та особливості розміщення осн. Галузей.

Пн-Сх район має потужний АПК. Основу його становить с/г. С/г угіддя становлять 78% усієї площі району. АПК розвивається в напрямках, характерних в цілому для лісостепової зони. Основними товарними продуктами С\Г є зерно,цукровий буряк, соняшник, продукція тваринництва, птахівництво. Рослинництво розвинуте краще, ніж т-во. Поблизу великих міст, особливо Харкова, розташовані овоче-молочні госп-в приміського типу. У рослинництві домінує вирощування зернових культур, особливо озимої пшениці. Найважлвіші технічні к-ри – цукрові буряки і соняшник. Картоплю й овочі вирощують скрізь, найбільше – поблизу великих міст. Це стосується також садівництва і ягідництва. Т-во р-ну спеціалізується на молочно-мясному в-ві. Тут зберігаються традиційні для р-ну м’ясо-сальний і сальнй напрями свинарства. На південному сході розвинуте бджільництво. Не втратило свого зн-ня шовківництво.

Маючи потужну сировинну базу, харчова пр-сть р-ну за обсягом в-ва поступається тільки маш-ню. Галуззю спеціалізації є м’ясна і молочна промисловіть. Найбільше зн-ся має цукрова пр-сть. На 40 цукрових заводах виробляють п’яту частину цукру в країні. Добре розвинуті маслообробна і сироварна галузі пр-сті. Найб молочноконсервні заводи – у Купянську (Харківська обл) і Біликах (Полтавська обл). У Хоролі Полтавської обл на основі молока виробляють дитяче харчування. Розподіл обсягів продукції харчової промисловості: Харк.обл – 44,7%, Сумська – 23,2%, Полтавська – 32,1%. У р-ні діють підпр-ва цукрової, м’ясної, молочної, борошномельно-круп’яної, олійної, жирової, спиртово-горілчаної, кондитерської та ін. галузей пром.

За вартістю продукції легка пр-сть посідає в р-ні третє місце. Тут виробляють бавовняні і вовняні тканини. Розвинута конопледжутова, хутрова і взуттєва галузі пр-сті. Основні центри легкої пр-сті – Харків, Полтава, Суми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]