Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RPS.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
922.62 Кб
Скачать

27. Демографічний і трудовий потенціал регіонів України, їхній вплив на розвиток і розміщення виробництва.

Населення – основа розвитку та розміщ. прод. сил.

Населення не лише виробник мат. благ та послуг але й їх споживач. Тому слід врахов і осіб у працездатному віці, і осіб похилого віку, і дітей. Насел у формує споживчий ринок і ринок праці. Демографічні фактори розвитку та РПС можна поділити на такі блоки:

1)Чисельність населення країнни (регіону), його динаміка, характер відтворення;

2)Розміщення населення на території, щільність населення, форми розселення, міграції;

3)Статевовікова структкра населення, чисельністть і динаміка трудових ресурсів, рівень їхньої кваліфікації;

4)Структура зайнятості населення;

5)Національний склад населення;

6)Демографічна політика держави.

Чисельність населення регіону необхідне для визнач забезпеченості труд. ресурсами, обсягу вир-ва товарів нар. спожив, обсягу коштів на соц забезпеч, розмірів буд-ва житла, шкіл, лікарень тощо.

З розвитком наук-техн прогресу роль труд. фактора збільш. Вплив трудового фактора визнчається обсягом витрат праці на вир-во одиниці продукції. Працемісткість визнач через розрахунок маси продукції, яка припадає на одного вир-ка. Найбільш працемісткими галузями є: електроніка, приладобудування, оптико-механічне, інструментальне вир-во, автомобілебудування, верстатобудування, швацька, бавовоняна, шовкова, взуттєва прим-ті. Працемісткі види вир-ва розміщуються у містах, які мають вільні труд. ресурси. Працеміскі види с/г розміщ у регіонах з високою щільністю сільского насел.

До наукомістких відносяться усі вир-ва, які потребують, висококваліфікованих робітників, а також великих вкладень у науков-дослідну базу: вир-во ЕОМ, ракетобудування, літако- і автомобілебудування, виготовлення озброєнь тощо. Їх розміщ у великих містах, які мають кілька науково-дослідних інститутів і вищих навчальних закладів.

28. Динаміка чисельності та статево-вікова структура населення України, регіональні особливості формування.

Насел. У становить приблизно 46 млн чол. Чи­сельність залеж від природн і механічн приросту. На протязі всьго ХХ ст чис укр-ів збільшувалася (якщо не враховувати голодоморів та воєн) і лише у 90-ті рр почала знижуватися.

Зараз в У. спостерігається від'ємний приріст на­сел. Це пов'яз із соц-економ, і з еколог факторами. Зростає смертність при змен­шенні народжуваності. Значно зросла дитяча смертність. Механ приріст майже нульо­вий, але якісні зміни негативні: від'їжджають з країни кваліфіковані робітники і нау­ковці, а прибувають – біженці, переселенці, кримі­нальні елем-ти тощо.

Все це створ. негативну демограф. ситуацію, яка дещо відріз­няється в регіонах: Зах-Україн (Вол, Рівн, Льв, Терноп. Ів-Фр, Закарп, Чернів обл.) та Пів­ден­ний (Миколаївська, Херсонська обл. і Крим) регіони мають сприятливу демографічну ситуацію, але си­туація в інших 15-ти обл (Центр-Півн регіон) вкрай негативна і визначає загальнодержавні показники.

Сер. густота насел - 86 ч/км2 найбільша вона в Найменш заселений пд Ук-ни та Полісся. Зміни у розміщ пов'яз з історією освоєння, природними та соц-екон факторами.

Висока густота нас у сх та зах Ук-ні, порте на сході переважає міське

нас (дуже високий рівень урбанізації – 90%, а на заході здебільшого сільське населення. Найбільша густота в Донецькій, Київській, Львівській, Чернівецькій. Луганській областях (доречі додатній пр приріст нас спостерігається лише у зак та рівн обл, це замовлено спиятливою статево-віковою структурою нас тут)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]