Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RPS.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
922.62 Кб
Скачать

23. Земельний фонд України та його структура. Регіональні проблеми охорони і раціонального використання земельних ресурсів.

Забезпеченість України с/г угіддями дуже висока і становить 0,8 га на одного жителя. Рівень с/г осво­єння території країни сягає 70 %, але досить різний по областях. Розораність – 57%

У структурі грунтового покриву України доміну­ють різновиди чорноземів, поширені майже на 55 % площ орних земель. 10 % ор-них земель займають опідзолені й деградовані чорноземи, є також каштанові, підзолисті, сірі лісові, солонцюва-ті, лужні та ін. Останніми роками змешується шар гумусу, особливо в чорноземах, наявну процеси різноманітної ерозії грунтів. У зв'язку з цим погірш родючість грунтів. Тому подальший роз­виток землеробства має передбач і заходи щодо відновл родючості грунтів, рекультивації земель, ви­лучених із с/г обороту.

Для У. характерний високий рівень освоєння те­риторії. Найвищий рівень мають західні і центральні області, Донбас і Придніпров'я. В Степовій і Лісост

зонах рівень розораності перевищує 70%. Од­ним з наслідків цього є те, що частка ерозійних процесів перевищує третину загальної площі ріллі. Така ситуація потребує радикальних заходів щодо зниж. частки ерозованих земель.

В У є значні територіальні відмінності в земле­забезпеч насел. Так, у Закарпатській області забез­печ ріллею становить 0,15 га на одного жителя, в півд областях — до 1,5 га, (у середньому 0,65 га.) За рівнем забезпеч ріллею Укра­їна займає одне з перших місць в Європі.

Терито­рія України придатна для вирощування всіх культур помірного поясу. Проте для одержання гарантова­них урожаїв на півдні України необхідно застосову­вати штучне зрошування, оскільки тут випадає міні­мум опадів влітку, а також можливі засухи. Необхідно підвищіти ефективність викор грунтів на всій тер Ук шляхом формування продуктивної та високоефективної с-ми землекор як надійної основи розв’язання продовольчої системи.

24. Водні ресурси України, їх значення та регіональні проблеми раціонального використання.

Водні ресурси є джерелом промислового та побутового постачання, тоому відіграють значну роль у розвитку нар гс-ва та у життєдіяльності нас.

Водні ресурси України складаються з місцевого стоку і транзиту. Водозабезпе­чення нашої країни не є достатнім. Найвище водозабезпечення жителів у захід­них і північних областях, а найменше Донбас, Криворіжжя, Пд області (а там зосереджені основні пром споживачі – металургія, ел-ен, хім пром)

Основним джерелами води є річки (найбільша - Дунай, але водночас екологічні проблеми Дунаю дуже гос­трі, а його воду для зрошування можна використо­вувати лише після очищення), озера і лимани розміщені на Поліссі, в басейні Дунаю, на узбережжі Чорного та Азовського морів та моря

Споживання води в Україні щороку зростає. Найбільшим споживачем води є пром-ть, на другому місці - с/г, на третьому – комунальне. Використання водних ресурсів поділяєтьсяна водоспоживання (затсосування у технічних процесах через відведення води від її нормального русла(пром, комунальне спож)) та вдокористування – здійснюється в межах водногоджерела (гідроенерг)

Гідроенергетичні запаси України не дуже великі і існують в більшості випадків за рахунок створення штучних водойм)

Основні проблеми: забруднення через відсутність належних очищуючих систем, чи їх непрацездатність, інтенсивне старіння фондів водозабеспечуючого та водоохоронного призначення, висока водомісткість існуючих підприємств! Необхідно змінити законодавчу базу на більш жорстку ат діючу, впроваджувати новітні технології очищення та циклічного використання води у пормисловості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]