Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вика курсовая.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
137.76 Кб
Скачать

Розподіл за рівнями прояву стилю виховання «маленький невдаха»

Рівні прояву

Розподіл у %(від загальної

Розподіл у %

кількості опитуваних, п=15)

(від загальної

Хлопчики

Дівчатка

кількості опитуваних, п=30)

Високий

0

0

0

Середній

0

0

0

Низький

100

100

100

    1. Щодо останньої шкали в цьому тесті - «маленький невдаха», яка

діагностує ставлення батьків до успіхів і невдач дитини, то можемо сказати, що всі батьки (100% сімей) вірять у своїх дітей, у їх здібності, а невдачі вважають випадковими (низький рівень за цією шкалою) (Таблиця 5).

За оцінкою самих дітей (методика «Малюнок сім’ї») ми виявили наступні результати щодо того, як діти сприймають тип виховання в сім'ї, стосунки в сім'ї :

Таблиця 6

Розподіл за рівнями прояву типу виховання «сприятлива ситуація в сім»

Рівні

Розподіл у %(від загальної кількості опитуваних, п=15)

Розподіл у % (від загальної кількості опитуваних, п=30)

Хлопчики

Дівчатка

Виражений

46,7

80

63,3

Невиражений

53,3

20

36,7

1) домінування типу виховання «сприятлива ситуація в сім'ї» характерна для 63% (19 сімей). Тобто діти в цих сім'ях почувають себе комфортно, впевнено, вони відчувають любов та повагу з боку батьків. В інших 37%о (11 випадках) атмосфера для дітей не є сприятливою, тобто їм не приділяють належної уваги, або, навпаки, дуже сильно контролюють (Таблиця 6). Про сприятливу ситуацію в сім'ї свідчать такі особливості малюнку: загальна діяльність всіх членів родини, домінування людей на малюнку, зображення всіх членів сім'ї, відсутність ізольованих членів родини, відсутність штриховки, адекватний розподіл людей на малюнку. Як бачимо 80%о дівчат оцінили ситуацію в сім'ї як більш сприятливу, що, в принципі, відповідає оцінкам батьків стилю виховання. Тобто якщо батьки більш поблажливо ставляться до дівчат, враховують їх бажання, задовольняють їх бажання, то звісно, що дівчата будуть оцінювати ситуацію в сім'ї як сприятливу.

Таблиця 7

Розподіл за рівнями прояву типу виховання «тривожність в сім'ї»

Рівні

Розподіл у %(від загальної кількості опитуваних, п=15)

Розподіл у % (від загальної кількості опитуваних, п=30)

Хлопчики

Дівчатка

Виражений

26,7

20

23,3

Невиражений

73,3

80

76,7

2) В 23%о (7 сім'ях) панує атмосфера тривоги, тобто діти почувають себе невпевнено, не вірять у себе ,у свої сили, що може бути пов'язане з невірою в них батьків, або з тривожністю батьків (ситуативна тривожність зазвичай передається і дитині - заражає її, діти наслідують батькам, копіюють їх стилі поведінки) (Таблиця 7). Особливості малюнків дітей з тривожних сімей: штриховка, лінія основи - підлога, є лінія над малюнком, лінія з сильним натиском, сліди від стирання, надмірна увага до деталей, домінування рече, подвійні лінії або лінії, що перериваються. Виражених відмінностей за статтю не виявлено.

Таблиця 8

Розподіл за рівнями прояву типу виховання «конфліктність в сім'ї»

Рівні

Розподіл у %(від загальної кількості опитуваних, п=15)

Розподіл у % (від загальної кількості опитуваних, п=30)

Хлопчики

Дівчатка

Виражений

26,7

13,3

20

Невиражений

73,3

86,7

80

  1. Конфліктність в сім і спостерігається в 20% (6 сім'ях), за оцінкою дітей. Причому конфліктність може бути як між батьками, так і між одним з батьків та дитиною (Таблиця 8). Конфліктність діагностується за допомогою наступних показників малюнку: бар'єри між фігурами, стирання окремих фігур, відсутність частин тіла у деяких людей, виокремлення певних фігур, ізоляція окремих фігур, неадекватна величина окремих фігур, домінування речей, відсутність на малюнку членів деяких родини. Спостерігається невелика відмінність у оцінках дівчат(13,3%) і хлопців(26,7%) стосовно конфліктної ситуації в сім і": хлопчики частіше вказують на її наявність. Можливе це також пов'язане з ти, що хлопчики більш неслухняні, непосидючі, активні, тобто завдають більше клопоту батькам, і якщо роблять щось неправильно, то їх сварять, карають.

Розподіл за рівнями прояву типу виховання «неповноцінність в сім'ї»

4) Тільки п'ять дітей (34%) почувають себе в сім і* неповноцінними, тобто батьки ставляться до них з недовірою, не вірять в них, їх здібності, не хвалять, а тільки сварять (Таблиця 9). Особливості малюнків: автор малюнку непропорційно маленький, розташування фігур на нижній частині аркушу, лінія слабка, переривається, ізоляція автора від інших, маленькі фігури, відсутність автора, автор стоїть спиною. Значних статевих відмінностей не виявлено.

Таблиця 10