Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_Ukrayini.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
182.28 Кб
Скачать

1895 Р. Спеціальним циркуляром було покладено край друкуванню українських читанок для дітей.

Незважаючи на такі несприятливі умови, українська мова, культура продовжували розвиватись.

У 70-х роках національно-визвольний рух знову відроджується. В Києві відновлюється громада, яка тепер називає себе "Старою громадою". Фактичним головою "Старої громади" був Володимир Боніфатійович Антонович (1834-1908) - історик, археолог, етнограф, археограф.

Гуртки і організації різних політичних напрямків були мало чисельні, неорганізовані, але, незважаючи на це, відігравали помітну роль у суспільстві, оскільки були центрами осмислення суспільного розвитку, осередками майбутніх масових рухів.

  1. Становище православної церкви в 15-16 ст. Берестейська унія.

З моменту розколу християнства 1054 р. на православну та католицьку гілки ідея унії (об´єднання) завжди знаходила своїх прихильників.

Українські землі, опинившись під владою Литви, спочатку не знали суспільної боротьби на релігійному Правляча верхівка швидко оцінила роль церкви в житті держави як об'єднавчого та культурного фактора. З середини XIV ст. існувала Литовсько-київська митрополія. Світська влада ВКЛ активно втручалася у справи церкви. В Україні з середини XVI ст. широкого розго­лосу набувають ідеї: звільнення з-під влади Риму, демократизація церкви і наближення її до народу. Православне населення одержало важливі засоби протидії поширенню ка­толицизму на українських землях, Опорою православ'я залишалися селянство, міщанство, парафіяльне духовенство. У Бересті в жовтні 1596 р. було укладено Берестейську унію. Метою унії було приєднання православної церкви до католицької з обов’язковим визнанням верховенства римського папи. Офіційне офор­млення церковної унії Розпо­чало тривалу боротьбу між обома конфесіями. Доля православних віри і церкви опинилася в епіцентрі релігійної, політичної та національної боротьби в Україні XVII ст. Кризовий стан православної церкви створював у цей час умови не тільки для поширення ідей церковного єднання в українському суспільстві, а й для появи в ньому прихильників цієї ідеї. Люблінська унія посилила процес окатоличення та ополячення української еліти. На захист православ'я виступило козацтво. Світська влада дедалі активніше проникає в церковне життя. Тепер вже не митрополит призначав єпископів, їх висували або ж пани — рада, або ж сам великий князь, що відкрило доступ до вищої ієрархії світським особам, які не тільки не переймалися церковно-релігійними інтересами, а виявляли виключно матеріальну зацікавленість, зберігаючи при цьому свої світські звичаї — полювання, банкети, насильства, розпусне життя та ін. Такі обставини спричинили моральну деградацію церковної ієрархії, загальну дезорганізацію та занепад православної церкви.

  1. Українська Центральна Рада, її внутрішня і зовнішня політика.

У лютому 1917 року в Росії відбулася буржуазно – демократична революція, в результаті якої Микола II зрікся влади і вона перейшла до Тимчасового уряду.

3-4 березня 1917 р. у Києві з ініціативи ТУПу у Києві виникає Українська Центральна Рада, яка стала центром українського національного руху. Головою ЦР став Михайло Грушевський, його заступником – В.Винниченко.

Головною політичною метою УЦР стало проголошення автономії України в складі Федеративної Росії.

УЦР 10 червня 1917 р. проголосила І Універсал „До українського народу, в Україні й поза Україною сущого”:

Автономія України в складі Росії. ЦР – вищий орган влади в Україні. Формування української скарбниці за рахунок податків населення. В Україні ЦР має право на створення органів влади та законів. Національним меншинам гарантується право вільного розвитку.

Наслідок проголошення І Універсалу - утворення 15 червня 1917 р. українського уряду - Генерального Секретаріату, який очолив Володимир Винниченко. Уряд складався з 8 генеральних секретарств і генерального писаря. Генеральним писарем став Я. Христюк, секретарем військових справ - С. Петлюра, секретарем міжнаціональних справ - С. Єфремов, секретарем внутрішніх справ - В. Винниченко. Інші секретарства очолили X. Барановський, Б. Мартос, В. Садовский, М. Стасюк, І. Стешенко.

3 липня 1917 р. було прийнято II Універсал УЦР.: відмова ЦР від проголошення автономії України до проведення Всеросійських установчих зборів.

Наслідком 2 універсалу став збройний виступ самостійників в ніч з 4 на 5 липня.

7 листопада 1917 рік – третій універсал ЦР:

1. Проголошення Української Народної Республіки (УНР) у складі 9 укра­їнських губерній. 2. Збереження федеративного зв'язку УНР із небільшовицькою Росією. 3. Утримання влади до скликання Українських Установчих зборів УЦР і Генеральним секретаріатом. 4. Ліквідування приватної власності на землю, передача землі трудовому народові без викупу. 5. Можливість підписання миру з Німеччиною та її союзниками. 6. Підтвердження демократичних свобод (слова, преси, зборів). 7. Запровадження 8-годинного робочого дня, гарантія зарплатні й вирі­шення трудових конфліктів через профспілку. 8. Гарантія національно-культурних прав національних меншин. 9. Майбутні здійснення судової реформи й ліквідація смертної кари.

Історичне значення III Універсалу: проголошення української державності у формі УНР; окреслення соціально-економічних перетворень.

9 січня 1918 р. УЦР прийняла IV Універсал – УНР проголошувалася незалежною, вільною, суверенною державою українського народу, УНР установлювала мирні взаємини із сусідніми державами - Росією, Польщею, Австрією, Румунією, Туреччиною. УЦР виступала від імені народу України до скликання українських Установчих зборів. Генеральний Секретаріат (уряд) був перейменований на Раду Народних Міністрів. Урядові доручалося закінчити мирні переговори з Німеччиною та її союзниками, укласти з ними мир. Передбачалися демобілізація армії та створення міліції, запровадження суворого контролю над банками, навесні - роздача землі селянам без викупу.

Прорахунки УЦР:

ЦР так і не зуміла: налагодити ефективне керівництво в Україні, забезпечити міста продовольством, домогтись порядку і законності. Не пішла на зустріч прагненням селянства негайно розпочати аграрну реформу. У вирішальний час влада втратила підтримку військ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]