Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Izrail.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
540.16 Кб
Скачать

Держава Ізраїль

СТУКТУРА ТА МЕТОДИКА ТУРИСТИЧНОГО ВИВЧЕННЯ КРАЇНИ

1. Природно-географічна характеристика

1.1. Географічна характеристика країни

Геопростір

Держава Ізра́їль — країна в південно-західній Азії на південно-східному узбережжі Середземного моря

Територія

Ізраїль займає вузьку смугу суші на південно-східному узбережжі Середземного моря,  на крайньому півдні - невеликий вихід до Червоного моря. 

Властивості території

Територія країни ділиться на три меридіональні паралельні зони: Приморську рівнину, гори і Йорданську западину. Берегова лінія Середземного моря практично рівна і вздовж неї витягнута вузька Приморська рівнина. На схід від неї розташовані горбисті пасма і низькогір'я, що тягнуться з півночі від Галілеї до плато Негев. Найвищою точкою є гора Еш-Шейх (Хермон, 2814 м; знаходиться на Голанських висотах, крайній північний схід). На схід від гірської гряди витягнута глибока і вузька Йорданська тектонічна западина дл. 430 км, яка включає в себе долину р.. Йордан з Тиверіадське озеро і западиною Мертвого моря, і западину Гаарава, що виходить на півдні до Червоного моря. Найглибший ділянку цієї западини сягає 408 м на південному краї Мертвого моря (найнижча сухопутна точка на Землі).

Територія країни

Склад території країни

Суходіл

Повітряний простір

Над територією країни

Внутрішні води

Ресурси прісної води в країні оцінюються в 1 800 млн. м³ за рік, з яких 1 100 млн. м³ дають малі річки та джерела, 320 млн. — ізраїльська частина Йордана, 200 млн. — водотоки басейну річки Яркон. Прісну воду отримують також шляхом опріснення морської води та очистки стічних вод. Основним резервуаром системи водопостачання країни слугує Тиверіадське озеро (Кінерет) - приблизно 4 млрд. м³, від якого йде водогін протяжністю 142 км доміста Рош-га-Аїн, де він з'єднується з водогоном Яркон-Негев (109 км). Нечисленні річки західної частини країни належать до басейну Середземного моря, більшість з них пересихають в спекотні пори року. Східна частина — безстічна.

Територіальні води

12 морських миль.

Континентальний шельф

 200 морських миль. 

Параметри території країни

Розмір

27 800 кв. км (включая Палестинскую автономию и Голанские высоты). 

Кордони

Ізраїль розташований на Близькому Сході та межує на півночі з Ліваном, на сході з Сирією іЙорданією, на півдні з Єгиптом, на сході та південному заході — з палестинськими територіями. Із заходу береги країни омивають води Середземного моря (протяжність берегової лінії — 188 км); на сході частина кордону проходить по Мертвому морі (56 км); на крайньому півдні Ізраїль має вихід до Акабської затоки Червоного моря (10 км). Більшість країн визнає кордонами Зелену лінію, встановлену при підписанні припинення вогню після війни 1948—1949 років[10], що обмежує територію загальною площею 20 770 км², з яких біля 2 % зайняті водою[1]. Проте під фактичним контролем Ізраїлю знаходяться і деякі інші території, що не визнаються його сусідами, найбільшими з яких є Голанські висоти (1 176 км²) та територіяСхідного Єрусалима (70 км²). Загалом, територія, що контролюється країною, становить приблизно 22 072 км2 [11], а разом із Палестинськими територіями територія Ізраїлю становить 27 799 км² [12].

Конфігурація

Географічне положення країни -

Можливі об’єкти оцінки

1. Екватор, нульовий меридіан, полюси, тропічні та полярні кола

2. На материку, частині материка або частині світу

3. Середземне, Червоне та Чорне моря

4. нема, все рівнини

5. субтропітний

6. р. Йорданія

7. На півночі межує з Ліваном, на північному сході — з Сирією, на сході — з Йорданією, на південному заході — з Єгиптом.

8. Ресурсний та еколого-географічний потенціал

9. Значні туристичні райони та туристські центри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]