Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Izrail.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
540.16 Кб
Скачать

2.2. Економіка країни та туризм

Економічні умови

розвитку туризму

Економічні показники, структура та уклад економіки

Корисні копалини

Серед неметалевих корисних копалин найбільше значення мають природний газкалійні солінатрійбром (Мертве море), гіпс, будівельний камінь (Негев), кварцові піски. У верхньокрейдяних відкладах зустрічаються поклади асфальтів та фосфоритів. Наявні родовища залізних (Рамім) та мідних руд (Тімна), нафти (Хелєц). В районі Хули видобувається торф, на крайньому півдні країни — коштовне каміння. В пустелі Негев є невеликі запасихромової та марганцевої рудгорючих сланців та слюди.

Промисловість. Спеціалізується на наукомістких галузях (медична техніка, електроніка, засоби зв'язку, оптика, виробництво лазерної техніки, бecпілотних літальних апаратів - світовий лідер). Добуваються калійні солі, броміди, фосфорити. Електроенергія на 99 виробляється на ТЕС, що працюють на привозній нафти (80%) і вугіллі. Широко використовується енергія сонця (1-e місце в світі по застосуванню сонячних бойлерів у будинках). Характерна висока частка військової промисловості - входить в десятку найбільших продавців зброї у світі. Розвинені кольорова металургія, хімічна промисловість (фармацевтика і переробка калійних солей), машинобудування, алмазообработка (світовий центр ограновування), легка, харчова промисловість, виробництво будматеріалів. 

Ізраїль вважається однією з найбільш розвинених країн південно-західної Азії. Країна займає перше місце в рейтингу Всесвітнього банку «Легкість ведення бізнесу»[17] та в рейтингу Всесвітнього економічного форуму «Світова конкурентоздатність». В рейтингу «Кращі країни для ведення бізнесу»журналу Forbes Ізраїль займає 16 місце у світі[18]. Ізраїль займає 2 місце в світі після США за кількістю новоутворених компаній та має найбільше представництв у списку компаній NASDAQ за межами Північної Америки.[19]

Промислові вироби: високотехнологічні продуктидеревина і папірфосфатиїжанапоїтютюн.

Рослинництвоцитрусовіовочібавовна.

Тваринництво (2004): 400 тисяч голів худоби; 40 мільйонів курей; кози — 64 тисячі; свині — 195 тисяч; вівці — 390 тисяч.

Рибальство (2003): 24,831 метричних тон.

Електрика (2003): 44,2 млрд. кВтГ.

Зайнятість (1996): 2,6 % — сільське і лісове господарство, 20,2 % — промисловість, 7,5 % — будівництво, 12,8 % — торгівля, 6,2 % — транспорт ізв'язок, 13,1 % — фінанси і бізнес, 6,4 % — особисті послуги, 31,2 % — суспільні послуги.

Експорт: цитрусові й інші фруктиавокадодобриваалмази, пластмаса, нафтохімікати, текстильелектроніка (військова, медична, наукова, промислова), електронно-оптичні, прецизійні інструменти, літаки і ракети.

Фінанси

Націонаньний дохід (2004) — 129 млрд. дол.; на душу населення — 20 800 дол.; зростання — +3,9 %.

Імпорт (2004) — 36,8 млрд. дол. Партнери: США-15 %, Бельгія-10,1 %, Німеччина-7,5 %, Швейцарія-6,5 %, Велика Британія-6,1 %.

Експорт (2004) — 34,4 млрд. дол. Партнери: США-36,8 %, Бельгія-7,5 %, Гонконґ-4,9 %.

Туризм — 2 039 млн. дол.

Бюджет (2004) — 52,2 млрд. дол.

Державні резерви — 17,5 млрд. дол.

2004 року ціни впали на 0,4 %.

Міжнародна економічна спеціалізація країни

Володіючи обмеженим економічним потенціалом і порівняно невеликим внутрішнім потенціалом і ринком, Ізраїль може домогтися збільшення темпів економічного росту, лише шляхом розширення експорту.

Оскільки торгівля Ізраїлю із сусідніми країнами перешкоджає політична ситуація і слабкий розвиток їхньої економіки, тому Ізраїль ставить себі за мету проникнення на більш віддалені ринки. Понад 35% всього ізраїльського експорту направляється в країни Європейської співдружності, 6% - в інші країни Європи, 30% - у США і 15% - у країни Азії. Приєднання Ізраїлю до генеральної угоди про тарифи і торгівлю (GATT) і ведення вільної торгівлі промисловими товарами з ЄЕС (1975 рік) і США (1985 рік) значно збільшили конкурентноздатність ізраїльської промисловості. Зараз Ізраїль може вільно експортувати товари в США і країни ЄЕС. З метою досягнення максимально успіху ізраїльські підприємства прагнуть влитися в галузі міжнародної торгівлі, найбільш відповідні їм по своїй специфіці. Створення спільних підприємств з іноземними фірмами найчастіше дозволяє сполучити інноваційний потенціал із широкими можливостями іноземних фірм у сфері виробництва і досвіду.

Грошова система країни

шекель = 100 агорам.1$ = 4,4 шекеля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]