Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Izrail.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
540.16 Кб
Скачать

3. Соціальна характеристика та культура

3.1. Народонаселення

Кількісні параметри оцінки

Чисельність

7,374 млн.  осіб (2008р.); з них євреїв - 5,539 млн., арабів - понад 1,477 млн. чол., всі інші - представники різних національностей. Найбільші міста: Єрусалим (567000 осіб), Хайфа (246500 осіб), Холон (153000 осіб), Рамат-Ган (123000 осіб). 

Склад за статтю

Віковий склад

0-14 років — 26,1 % (чоловіки 858 246 осіб, жінки 818 690 осіб); 15-64 років — 64,2 % (чоловіки 2 076 649, жінки 2 046 343); 65 років та старіші — 9,8 % (чоловіки 269 483, жінки 357 268)

Працездатне населення, зайнятість

97,1 %, з них чоловіки — 98,5 %, жінки — 95,9 %

Якісні параметри оцінки

Тривалість життя

79,59 років, з них чоловіки — 77,44, жінки — 81,85

Якість освіти

Умови проживання і харчування

Стан здоров’я

носіїв ВІЛ, у тому числі і хворих на СНІД, — 0,1 %

Густота населення

Пересічна щільність населення становить 326 чол./км² (2003). Максимальна концентрація жителів характерна для прибережної рівнини, де проживають 3/4 єврейських та майже 2/3 арабських громадян Ізраїлю. В Тель-Авівському окрузі щільність населення сягає понад 6 000 чол./км², в районі Хайфи — 1 500 чол./км². Відносно щільно заселені Єрусалимський (800 чол./км²), Центральний (700) та Північний (200) округи. У Південному ж окрузі, який займає понад 2/3 території країни, проживає 13 % ізраїльських громадянів, а щільність населення сягає 40 чол./км².

Місто

90%

Село

10%

Етнічний склад

Євреї — 76,4 %, з них народжені в Ізраїлі — 67,1 %, Європі та Північній Америці — 22,6 %, Африці 5,9 %, Азії 4,2 %, неєвреї — 23,6 % (головним чином арабичеркесивірмени)

Релігійний склад

Юдеї — 76,4 %, Мусульмани — 15,9 %, Християни — 2,1 %, з них араби — 1,7 %, Друзи — 1,6 %, Інші — 1,6 %, Невизначені — 3,9 %

3.2. Країнознавчий підхід до вивчення складових культури народу

КУЛЬТУРА

Культура

У період до проголошення Держави Ізраїль на нинішній території країни розвивалося різнобічне культурне життя. Розквіт літератури насамперед пов"язаний з творчістю національного поета Хаїма Нахмана Бялика і письменника Шмуеля Йосифа Агнона. Агнон і досі є єдиним ізраїльським письменником, якого було удостоєно Нобелівської премії з літератури (1966 рік).  У 1936 році відомий скрипаль Броніслав Губерман, який народився у Польщі, організував Палестинський філармонічний оркестр, пізніше перейменований в Ізраїльский філармонічний оркестр. Першим його концертом диригував Артуро Тосканіні.  Академія мистецтв "Бецалель", заснована вихідцем із Болгарії професором Борисом Шацем в Єрусалимі у 1906 році, на момент проголошення незалежності вже виховала не одне покоління художників, скульпторів, майстрів художніх ремесел, у тому числі килимового ткацтва. Роботи випускників академії високо цінувалися в країні і навіть виставлялися за кордоном. Такі художники, як Реувен Рубін, Анна Тіхо, Мордехай Ардон, Йосеф Зарицький, Марсель Янко, скульптори Іцхак Данцігер, Авраам Мельников, Хана Орлофф та інші отримали міжнародне визнання.  Театр "Габіма", заснований у 1917 році в Москві, у 1931-му році гастролює в Тель-Авіві, своїми драматичними постановками він відразу ж привернув увагу широкого загалу. Поступово "Габіма" почав включати до репертуару твори місцевих авторів. 

Визначні пам'ятки

Література

Детальніше: Ізраїльська література

Ізраїльська література — це переважно поезія й проза на івриті як частина ренесансу івриту як розмовної мови із середини XІX століття. Невелика частина книг виходить на інших мовах, таких як арабська, англійська і російська. За законом два екземпляра всіх друкованих видань в Ізраїлі повинні направлятися в Єврейську національну й університетську бібліотеку Ієрусалимського Єврейського Університету. 2001 року цей закон був змінений і включив також копії аудио- і відеозаписів, і ін. недрукованих видань.[46] 2006 року 85 % з 8000 книг, спрямованих у бібліотеку були на івриті.[47] Тиждень гебрейської Книги проводиться щорічно в червні й включає книжкові ярмарки, публічні читання й виступи ізраїльських письменників по всій країні. Протягом цього тижня вручається й головна ізраїльська літературна нагорода Премія Сапир.

1966 року ізраїльський письменник Ш.-Й. Агнон розділив Нобелівську премію з літератури з німецькою письменницею єврейського походження Неллі Закс.

Музика і театр

Ізраїльська музична культура складалася на основі національних музичних культур палестинських євреїв та арабів, а також музичних традицій, принесених євреями, що переселилися до Ізраїлю з різних країн. Ряд сучасних музичних установ (в т.ч. філармонія та оперний театр) були закладені за часів британського мандату на управління Палестиною, інші з'явились вже за часів незалежності.

Музеї

Найвідомішим музеєм та одним з найважливіших культурних установ країни є Музей Ізраїлю у Єрусалимі. Музей присвячений мистецтву та археології та є місцем зберігання Свитків Мертвого моря і величезної колекції предметів юдейської історії та європейського мистецтва. Також дуже відомий музей Холокосту Яд Вашем в Єрусалимі — найбільший в світі архів інформації, присвяченої цій сторінці світової історії.

Серед інших музеїв, багато присвячено археології та стародівній історії, перш за все через розташування Палестини на перехресті багатьох культур. Серед музеїв цієї категорії Рокфелерівський музейМузей біблейських земель та Башта Давида в Єрусалимі, Ерец-Ісраель в Тель-Авіві, Музей спадщини вавілонських євреїв в Ор-Єгуді, частина Хайфського музею і Музей Хечта в Хайфі та багато дрібніших музеїв по всій країні[52]. Кілька історичних музеїв присвячені вже пізнішій історії єврейського народу та країни Ізраїль. Серед них Музей Діаспори на кампусі Тель-Авівського університету — інтерактивний музей, присвячений історії єврейських спільнот всього світу[53], та Музей Незалежності.

Музеї мистецтва у країні також численні та представляють різноманітні культурні традиції країни та світу. Крім загальних колекцій Тель-Авівського музею мистецтв і вже згаданих Музею Ізраїлю та Хайфського музею тут є музеї єврейського, ісламського, руського, далекосхідного і японського мистецтва. Крім основних музеїв у великих містах, кілька відомих музеїв знаходяться у невеликих поселеннях, так музей Мішкан-Ле-Оманут в кибуці Ейн-Харод-Меухад вважається найбільшою картинною галереєю на півночі країни.

Мова народу

Офіційними мовами в країні є єврейська (іврит) та арабська. Поширені серед населення також російськаанглійськаїдиш та інші європейські й азійськімови.

Релігія

Релігійний склад населення: іудаїсти (80,1%), мусульмани-суніти (14,6%), християни (2,1%), друзи та інші (1,8%).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]