Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЕЕДнов.скороч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
516.1 Кб
Скачать

Тема 12. Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та його трактування в економічній думці

Становлення господарської системи радянського типу та теоретичне осмислення її засад в працях українських економістів. Основні етапи розвитку радянської господарської системи (1917-1991 рр.).

Політика “воєнного комунізму”. Нова економічна політика.

Відображення політики господарства України у працях Л. Яснопольського, М. Волобуєва та ін. Становлення адміністративно-командної системи. Спроби лібералізації адміністративно-командної системи господарства у період “хрущовської відлиги”. Застійні явища в радянській економіці у 70-х – першої половини 80-х рр. та проблеми вдосконалення господарського механізму в радянській економічній літературі.

«Перебудова» як спроба переходу до регульованої ринкової економіки. Політика прискорення та інтенсифікації. Спроби радикальної перебудови економічної системи: трансформація форм власності, відмова від жорстко директивного планування. Криза марксистсько-ленінської економічної теорії.

Тема 13. Формування основ ринкового господарства в Україні (90-ті роки хх ст.)

Становлення національної держави та проблеми реструктуризації господарського комплексу. Проголошення суверенітету (16 червня 1990 р.) та проблеми становлення національної української держави. Стан економічного потенціалу в момент проголошення незалежності та проблеми його реструктуризації.

Формування основ національної системи господарства. Початок реформування національної економіки та формування ринкових інститутів. Трансформація відносин власності. Фінансово-кредитні інститути. Законодавче забезпечення реформ.

Радикальні економічні перетворення другої половини 1990-х років та їхні наслідки. Проголошення курсу на державно регульовану, соціально спрямовану економіку. Удосконалення ринкової інфраструктури. Грошова реформа 1996 р. Основні напрямки теоретичних розробок — питання ринкової трансформації в економіці України та їхня ефективність. Структурна перебудова економіки та формування основних засад ринкової економіки в Україні.

  1. Список рекомендованої літератури Основна

  1. Злупко С. М. Економічна історія України: навчальний посібник / С.М. Злупко. — К. : Знання, 2006. — 367 с.

  2. Історія економіки та економічної думки: навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / С.В.Степаненко, В.М.Фещенко, С.Н.Антонюк, Н.О.Тимочко та ін.; за ред. С.В. Степаненка. – К. : КНЕУ, 2008. – 248 с.

  3. Історія економічних вчень: підручник / Л.Я.Корнійчук, Н.О.Татаренко, А.М.Поручник та інш ; за ред. Л.Я.Корнійчук, Н.О.Татаренко. - К. : КНЕУ, 2001. – 564 с.

  4. Історія економічних учень: підручник / за ред. В.Д.Базилевича. – К.: Знання, 2005.

  5. Ковальчук В.М. Історія економіки та економічної думки: навч. посіб. / В.М.Ковальчук, М.В.Лазарович, М.І.Сарай. – К. : Знання, 2008.– 647 с.

  6. Лановик Б.Д. Економічна історія: курс лекцій / Б.Д.Лановик, М.В. Лазарович. – К. : В-во «Вікар», 2006.– 405 с.

  7. Леоненко П.М. Історія економічних учень: підруч. / П.М.Леоненко, П.І.Юхименко. – К. : В-во «Знання», 2008. – 639 с.

  8. Проскурин П.В. Історія економіки та економічних вчень. Нариси економічної історії індустріальної цивілізації: Навч. посіб / П.В. Проскурин. – К. : КНЕУ, 2005. – 372 с.