Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
г1лблє-Tб.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
607.74 Кб
Скачать

Групування працівників за річним виробітком продукції

Інтервали річного виробітку продукції на одного працівника х, тис. грн

Кількість працівників f

Частка , , %

5,1–6,0

5

25,0

6,0–6,9

7

35,0

6,9–7,8

3

15,0

7,8–8,7

2

10,0

8,7–9,6

3

15,0

Разом

20

100,0

1.3.4. Вибірковий метод спостереження

У процесі формування інформаційного забезпечення управління дедалі більшого значення набувають несуцільні, зокрема вибіркові спостереження.

Вибіркове спостереження – це дослідження вибраної в певній послідовності певної кількості одиниць генеральної сукупності з метою отримання її узагальнювальних характеристик.

Генеральною називають сукупність реально існуючих об’єктів, з яких у певний спосіб вибирають вибіркову сукупність.

Вибірковою називають сукупність одиниць, відібраних за певними правилами з генеральної сукупності для статистичного спостереження.

Вибіркові спостереження розрізняють за видами:

  • обстеження домогосподарств;

  • маркетингові дослідження;

  • аудиторські перевірки великих фірм;

  • вивчення громадської думки та ін.

Вибірковий метод використовують для прискореного оброблення матеріалів суцільного спостереження і перевірки даних переписів та одноразових обстежень.

Характеристики вибіркової сукупності є оцінками відповідних параметрів генеральних сукупностей. Якщо генеральна сукупність містить N елементів, а для обстеження потрібно вибрати n-ну їх частину, то кількість можливих вибірок

Усі вибірки мають однакову ймовірність , але кожна з них містить певну похибку. Оскільки вибіркова сукупність неточно відтворює склад генеральної сукупності, то й вибіркові оцінки не збігаються з відповідними характеристиками генеральної сукупності. Розбіжності між ними називають похибками репрезентативності (рис. 1.6).

Р

систематичні

виникають тоді, коли під час формування вибіркової сукупності не було дотримано принципу випадковості відбору; призводять до відхилення результатів обстеження

Похибки репрезентативності

випадкові

виникають через випадковість вибору елементів для дослідження і пов’язані з цим розбіжності між структурами вибіркової та генеральної сукупностей щодо ознак, які вивчаються

ис. 1.6 Види похибок репрезентативності

Під час проведення вибіркового спостереження важливо уникати систематичних похибок. Випадкових похибок, притаманних вибірковому спостереженню, уникнути неможливо, проте теорія вибіркового методу дає математичну основу для обчислення таких похибок і регулювання їх величини.

Способи формування вибіркових сукупностей. Відбір повторний і безповторний. Способи відбору

Формують вибірку за певними правилами. Передусім визначають її основу. У сукупностях, які складаються з “фізичних” елементів, одиниця основи може репрезентувати або окремий елемент сукупності, або певне групування елементів.

Найпростішою основою вибірки є перелік елементів сукупності, пронумерованих від 1 до N. Від основи вибірки залежить спосіб відбору елементів сукупності для обстеження (рис. 1.7).