Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник-неповнолітні.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Глава II

Участь прокурора у судовому розгляді справи

§1. Роль прокурора у підготовчій частині судового засідання

У підготовчій частині судового засідання прокурор зобов'язаний вживати передбачених законом заходів до дотримання судом вимог глав 25 та 36 КПК Ук­раїни.

Всі питання щодо допуску до участі у справі законних представників неповнолітнього підсудного, представників державних органів, установ, підприємств, організацій, розв’язання клопотань учасників судового розгляду суд вирішує тільки після того, як з’ясує думку прокурора. І прокурор тут повинен бути готовий до негайного вирішення найнесподіваніших питань.

Як зазначалось раніше, особливість розгляду справ про злочини неповнолітніх виявляється в тому, що суд викликає додаткових учасників процесу. З’ясувавши їх явку, суд їм роз’яснює їх права та обов’язки.

Так, відповідно до ст. 441 КПК України законний представник підсудно­го має право заявляти відводи і клопотання, подавати докази, брати участь в їх дослідженні. При необхідності суд може допитати його як свідка.

Законний представник як учасник судового розгляду має право ознайо­митися з протоколом судового засідання та внести свої письмові зауваження з приводу допущеної неправильності або неповноти протоколу (ст. 88 КПК України), а також подати апеляцію на судове рішення у частині, що стосуєть­ся інтересів неповнолітнього засудженого (п. 1 ст. 348 КПК України).

Неявка законного представника підсудного не зупиняє розгляду справи, якщо суд не визнає його участь необхідною. Однак справа не повинна слуха­тися у відсутність законного представника підсудного, якщо суд отримав по­відомлення щодо його неможливості бути присутнім у судовому засіданні з поважних причин (захворювання, відрядження, наприклад) і прохання без нього справу не розглядати.

Представник служби у справах дітей як учасник судового про­цесу вправі заявляти клопотання, ставити запитання підсудному, його закон­ним представникам, потерпілому, свідкам, експертові та спеціалістові, вис­ловлювати думку з приводу найбільш доцільної форми перевиховання підсуд­ного.

Представник кримінальної міліції у справах дітей має право бути присутнім у залі судового засідання і з дозволу суду дає пояснення. Він може бути до­питаний судом у необхідних випадках як свідок.

Представники організацій, в яких навчався чи працював непов­нолітній, мають право бути присутніми в залі судового засідання і з дозволу суду дають пояснення. Вони також можуть бути допитані як свідки.

Такі особливості судового розгляду, як участь законного представника підсудного чи представників служби та кримінальної міліції у справах дітей, віддання його під нагляд батьків, опікунів чи піклувальників, адміністрації дитячої уста­нови, до осіб, які на час провадження у справі досягли повноліття, не засто­совуються.

У підготовчій частині судового засідання суд зобов'язаний з'ясувати у неповнолітнього підсудного питання про час вручення йому копії обвинуваль­ного висновку. Відповідно до вимог ч. 3 ст. 286 КПК України в разі вручення підсудному копії обвинувального висновку в строк менший, як три дні до роз­гляду справи в судовому засіданні, її розгляд належить відкласти на три дні з обов'язковим врученням підсудному цього документу для ознайомлення. При несвоєчасному врученні підсудному копії обвинувального висновку справа може бути розглянута в судовому засіданні лише тоді, коли про це просить підсудний (бажано письмово).