Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції ІСМ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
621.57 Кб
Скачать

Телеконференції

Телеконференції (групи новин, USNet) - це, по суті, зви­чайна поштова переписка, але не з однією особою, а з гру­пою осіб. На спеціальному News-сервері провайдера збері­гається список існуючих телеконференцій. Сервер отримує з конференцій інформацію і надсилає її своїм клієнтам. Кож­ний клієнт отримує повідомлення тільки по тих темах, на які він підписався.

Команди, призначені для роботи з групами новин, містить папка Outlook Express, яка знаходиться в лівому верхньому вікні програми Outlook Express. Команда Чтение новостей здійснює перехід до папки, в якій зберігаються новини. Якщо такої папки немає, запуститься Мастер подключения к Ин­тернету, який "займається" налаштуванням читання теле­конференцій. Майстер попросить користувача ввести своє ім'я або псевдонім, а також електронну адресу. Потім необхідно вказати адресу сервера новин, яку повинен повідомити про­вайдер. Далі майстер пропонує ввести "зрозуміле ім'я", під яким даний обліковий запис буде відображатись у списку папок Outlook Express, та вказати спосіб підключення (мо­дем, локальна мережа). Для кожного такого облікового за­пису буде створено власну news-папку в головному вікні Outlook Express. Майстер ще може показати користувачеві список телеконференцій, на які підписаний його провайдер (рис.2). Цей список також можна побачити, якщо на­тиснути піктограму Группы новостей у вікні Outlook Express або виконати команду Группы новостей із пункту Сервис головного меню цієї програми, або натиснути комбінацію клавіш Ctrl+W. Для того, щоб підписатися на будь-яку те­леконференцію (читати та писати свої питання і відповіді), досить двічі натиснути відповідний рядок у списку.

Рис. 2

У популярних групах новин обсяги інформації дуже ве­ликі, тому Outlook Express завантажує з сервера новин тільки заголовки листів. Якщо якийсь заголовок зацікавив корис­тувача, досить його натиснути, і повідомлення можна буде прочитати. Для отримання з сервера чергової порції заго­ловків досить натиснути піктограму Заголовки в панелі інструментів Outlook Express. Листи в телеконференції збер­ігаються протягом заданого часу, а потім вилучаються. Збе­рігати цікаві повідомлення можна за допомогою команди Со­хранить как з пункту Файл головного меню.

Включитися в обговорення можна надіславши лист в гру­пу новин або надіславши відповідь на деяке повідомлення особисто автору чи в групу. Кожному з цих способів відпо­відає піктограма в панелі інструментів Outlook Express. Ство­рення листа в групу новин майже нічим не відрізняється від створення звичайного електронного листа, тільки замість поля Кому з'явиться поле Группы новостей, а адресою буде ім'я телеконференції.

Для відмови від підписки необхідно виділити непотрібні папки і обрати в контекстному меню команду Отказаться от подписки.

У мережі Інтернет є можливість спілкування користувачів у реальному часі. Перший спосіб - це спілкування на спеці­альних серверах, у створених там чатах (chat rooms - кімнати для бесід). Другий - спілкування через мережу Інтернет один на один (персональний чат). При цьому необхідно встанови­ти в себе спеціальну програму. Найчастіше система зв'язку побудована таким чином. Є спеціальний сервер, на якому необхідно один раз зареєструватися. Після цього, кожного разу, коли користувач підключається до мережі Інтернет, в деякому спискові на сервері навпроти його імені з'являється помітка про знаходження в режимі on-line. Бесіди можуть відбуватися:

  • у текстовому режимі (Microsoft Chat, AOL Instant Messenger, ICQ);

  • "голосом", як по телефону (Microsoft Net Meeting, Netscape Cool Talk);

  • із трансляцією відображення (для цього, окрім відео-камери, потрібні дуже швидкі лінії зв'язку).

Існують також програми, що дозволяють виходити з ком­п'ютера на звичайний телефон

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]