Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції ІСМ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
621.57 Кб
Скачать

Лекція № 4

Тема: Глобальна комп’ютерна мережа Інтернет.Загальні відомості. Протокол ТСР/ІР

Мета:

  • Дати характеристику глобальній комп’ютерній мережі Інтернет. Сформувати поняття протоколу. Розглянути протокол ТСР/ІР

  • Розвивати вміння порівнювати, будувати причинно-наслідкові зв’язки.

  • Виховувати культуру користувача ПК, свідоме ставлення до роботи з ресурсами всесвітньої мережі

План:

Глобальні мережі:

  1. Загальні принципи організації

  2. Структура глобальної комп'ютерної мережі.

  3. Підключення до Інтернет.

  4. Протокол ТСР/ІР

  • Транспортний протокол.

  • Мережевий протокол.

Література:

  1. Дибкова Л.М. «Інформатика та комп’ютерна техніка»

  2. Ярмуш О.В., Редько М.М. «Інформатика і комп’ютерна техніка»

  3. Пушкарь О.І. «Інформатика. Комп’ютерна . техніка. Комп’ютерні технології.»

  4. Баженов В.А, Венгерський П.С., Горлач В.М., «Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології» Л2 стор. 618-622

Будова і можливості Internet

Як же влаштовано Internet. У мережі немає центру, хоча біль­ша частина її ресурсів, як і раніше, зосереджена в США. Проте структура все-таки є — це чітка ієрархія комп'ютерів і користува­чів. Найнижчий рівень, а отже, і наймасовіший — це прості кори­стувачі, підключені до мережі через телефонний канал. Ці користувачі під'єднуються до мережі через динамічні IP-адреси, що присвоюються піс­ля входу в мережу.

Користувачі, які мають постійну «прописку» — статичні ІР-адреси, під'єднуються до мережі оптико-волоконним кабелем зі швид­кістю передавання інформації 128-256 Кбіт/с. Ці комп'ютери мо­жуть бути вузлами Internet, де розміщуються сайти WWW, інша «начинка» мережі. Ще вище розташовані провайдери — утриму­вачі більш потужних і швидкісних каналів зв'язку, через які до мережі підключаються кінцеві користувачі і провайдери класом нижче.

На рівні регіону або цілої країни головними «босами» цього се­гмента Internet, що контролюють його головні канали, які мають потужність кількох гегабіт за секунду, виступають потужні органі­зації: у Росії — Ростелеком, в Україні — Укртелеком. Під їхнім керівництвом перебувають десятки, сотні потужних провайдерів. Щоб задовольнити запит кінцевого користувача, сигнал проходить під його комп'ютера через десятки комп'ютерів у різних регіонах За чудернацьким маршрутом, який не піддається систематизова­ному поясненню. Мережа не має меж, її не можна контролювати. Мережа непідвладна нікому і в цьому її головна перевага перед іншими видами комунікацій.

Скільки б ми не говорили про будову Internet, найцікавіше ді­знатися про його внутрішній зміст, внутрішнє наповнення.

Робота з Internet складається зі щоденного спілкування з доб­рим десятком окремих сервісів мережі. Розглянемо найпопулярніші з них.

WWW — World Wide Web, Всесвітня Павутина. Саме з цим, наймолодшим сервісом Internet, ми зіштовхуємось, коли за­ходимо на веб-сайт чи сторінку будь-якої організації або приватної особи. Веб-сторінки побудовані за системою гіпертексту. На цей сервіс вказують два перші елементи адреси Internet: http://www.microsoft.com. Роботу з веб-сторінками здійснюють за допомогою спеціальних програм-браузерів, наприклад Internet Explorer.

WWW — найпоширеніший і найпопулярніший сервіс Internet.

FTP — другий з великих сервісів і протоколів Internet. Сер­вери FTP — це файлові архіви на віддаленому комп'ютері, з якими користувач працює так само, як на власному ПК. Про належність адреси до цього сервісу свідчить абревіатура FTP: ftp://ftp.microsoft.com.

E-mail електронна пошта. Для роботи з цим сервісом потрібна програма, наприклад Outlook Express. Адреса електрон­ної пошти легко розпізнається за значком @ — він обов'язково мас бути в адресі електронної пошти: sgtehn@cg.ukrtel.net.

News сервери новин. Цей сервіс забезпечує надсилання по­відомлень у спеціальну «групу новин». Прочитувати їх може не одна людина, а всі, хто підписався на новини — їх може бути сотні тисяч.

Що саме надають ці сервіси конкретному користувачеві за його плату 0,5-1 $ за годину?

Internet наймасовіше і оперативне джерело інфор­мації. Нині в мережі свої веб-сторінки мають практично всі вели­кі організації, фірми, підприємства. Є багато приватних веб-сторінок. В Internet розповсюджуються електронні варіанти тисяч газет і журналів, через мережу транслюють свої передачі сотні радіостанцій і телекомпаній. Практично всі галузі людської дія­льності представлені в Internet сотнями і тисячами веб-сторінок.

Internet найсприятливіший простір для бізнесу. По­пулярною є електронна торгівля, яка дає змогу купувати будь-який товар з будь-якої точки планети, одержувати інформацію про біржову торгівлю всього світу і купувати акції. За допомогою Internet можна придбати найрізноманітніші товари і послуги в тисячах віртуальних магазинів. Займатися бізнесом у мережі мо жуть не тільки великі фірми, а й практично будь-яка людина, яка створила свою веб-сторінку.

Internet це необмежений простір для творчості. За допомогою мережі ви можете стати популярним на весь світ, ство­ривши яскраву веб-сторінку на будь-яку тематику.

Internet ідеальний засіб для реклами. Мережа дає мож ливість будь-якій людині практично безкоштовно повідомити ба­гатомільйонну аудиторію про запропоновані послуги чи продук­цію.

Internet ідеальне середовище для одержання нових файлів і програм. Через мережу можна замовляти і купувати програми для комп'ютера, одержувати нові драйвери пристроїв, оновлені версії програм, поновлювати антивірусні бази. Важко уявити більш прийнятне джерело.

Internet найпрогресивніший засіб спілкування і кому­нікацій. Щоденно користувачі мережі відправляють сотні міль­йонів електронних листів. Для багатьох Internet повністю замінив звичайну пошту. Щоденно цілодобово мільйони людей знайом­ляться і спілкуються через чат (кімната для розмов), ICQ (Inter­net-пейджер). Набирає популярності Internet-телефонія і відео-конференції.

Internet найбільше в світі джерело розваг. Ігри і музи­ка, кіно і театр — усі види мистецтва, всі складові індустрії розваг сьогодні представлені в Internet. Через Internet ви можете зіграти в гру з партнером, який перебуває на іншому кінці планети, дові­датися про новини життя улюбленої рок-групи, прослухати її но­вий диск тощо. Немає жодного виду розваг або хобі, якому не було б присвячено хоча б з десяток веб-сторінок.

Проте спочатку потрібно зробити перший крок і підключитися до мережі.

Підключення до Internet

Для підключення до Internet насамперед потрібно вибрати провайдера. Internet-провайдер, або провайдер, забезпечує доступ до Internet за протоколом TCP/IP, доставку і зберігання електрон­ної пошти, а також забезпечує всіма необхідними для підключен­ня програмами і драйверами. Провайдер надає повні інструкції щодо настроювання системи.

Протокол — це збірка правил, у співвідношенні з якими пе­редається інформація в мережі.

У 1972 р. група розробників під керівництвом Вінтона Серфа розробила протокол TCP/IP — Transmission Control Protocol/Inter­net Protocol (Протокол керування передаванням/Протокол Inter­net). Рівні стека TCP/IP

Прикладний рівень

Протоколи прикладного рівня TCP/IP визначають процедури стосовно організації взаємодії прикладних процесів (програм) різних мережних комп'ютерів і форми подання інформації за такої взаємодії. По ознакам взаємодії прикладних процесів виділяють два типи прикладного програмного забезпечення: програма-клієнт та програма-сервер. Протоколи прикладного рівня зорієнтовано на конкретні прикладні завдання. Серед традиційних послуг, котрі забезпечують протоколи прикладного рівня із сімейства TCP/IP, сьогодні найбільш популярними є електронна пошта — протоколи SMTP та POP3, передавання файлів — FTP та TFTP, емуляції віддаленого терміналу — TELNET тощо.

З середини 90-х років минулого сторіччя в Інтернеті активно запроваджуються послуги, які базуються на технології WWW, яка грунтується на протоколі передавання гіпертексту HTTP.

Сьогодні є популярні послуги пакетної IP-телефонії на базі стандартів IETF, яку стосуються спеціальних протоколів прикладного, транспортного і мережного рівнів, наприклад сигналізації SIP, передавання в режимі реального часу RTP та RTCP, резервування ресурсів RSVP, рекомендацій ITU H.323 тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]