Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції ІСМ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
621.57 Кб
Скачать

Питання для контролю знань:

  1. Дати означення інформаційної системи.

  2. Охарактеризувати фактори, що обумовлюють впровадження інформаційних систем.

  3. Перелічити історичні етапи розвитку інформаційних систем.

  4. Розкрити суть класифікації інформаційних систем за сферою призначення.

  5. Що включають в себе інформаційні системи

Лекція № 2

Тема: Визначення і призначення комп’ютерних мереж. Різновиди, класифікація комп’ютерних мереж. Локальні комп’ютерні мережі. Однорангові та багаторангові мережі.

Мета:

  • Сформувати поняття комп’ютерної мережі, описати їх призначення. Розглянути різновиди, класифікацію комп’ютерних мереж. Охарактеризувати локальні комп’ютерні мережі. Дати порівняльну характеристику одноранговим мережам та комп’ютерним мережам з виділеним сервером.

  • Розвивати уміння порівнювати, співставляти, виділяти головне

  • Виховувати переконаність у необхідності поглиблювати знання з інформатики з метою професійного використання. Привчати до обережності при роботі з комп’ютером

План:

  1. Визначення комп’ютерних мереж.

  2. Класифікація комп’ютерних мереж.

  3. Однорангові комп’ютерні мережі.

  4. Комп’ютерні мережі з виділеним сервером

Література:

  1. Дибкова Л.М. «Інформатика та комп’ютерна техніка» стор.125-127

  2. Ярмуш О.В., Редько М.М. «Інформатика і комп’ютерна техніка» стор.595-598

  3. Пушкарь О.І. «Інформатика. Комп’ютерна . техніка. Комп’ютерні технології.» стор.422-426

Комп'ютерні мережі

Комп'ютерна мережа — це система розподіленого опрацювання інформації, що скла­дається як мінімум із двох комп'ютерів, які взаємодіють між собою за допомогою засобів зв'язку.

Засоби зв'язку мають забезпечувати надійну передачу інформації між комп'ютерами ме­режі. Комп'ютери, що входять до складу мережі, виконують досить широке коло функцій, основними з яких є:

•       організація доступу до мережі;

•       керування передачею інформації;

•       надання обчислювальних ресурсів і послуг абонентам мережі.

Перше призначення мереж - сумісне використання інформації. При цьому слід звернути увагу на те, яка інформація має життєво важливе значення для вашої організації? Які дані вимагають обмеження доступу або постійного доступу для всіх співробітників?

Сумісне використання апаратних засобів. Комп'ютери, не підключені до мережі, не дістають ефективного доступу до ресурсів, що розділяються. Наприклад, в невеликому офісі з 10 автономними комп'ютерами і одним принтером виводити інформацію на друк може тільки користувач, до ПК якого цей принтер приєднаний. Останнім доведеться записувати дані на дискету і передавати їх на комп'ютер з принтером. Така організація роботи заважатиме користувачеві ПК з принтером. Мережа дозволяє працювати з принтером всім підключеним до неї користувачам, а не тільки тому, до машини якого приєднаний пристрій друку.

Мережні комп'ютери можуть спільно працювати з наступними пристроями:

а) факс-модемами;

б) сканерами;

в) жорсткими дисками;

г) накопичувачами на гнучких дисках;

д) пристроями читання CD-ROM;

е) накопичувачами на магнітній стрічці для резервного копіювання даних;

ж) графічними пристроями;

з) а також з практично будь-якими іншими  пристроями, що підключаються до комп'ютерів

Сумісне використання програмних ресурсів. Інсталяція і настройка конфігурації програмного забезпечення в мережі значно скорочують об'єм роботи, потрібної для забезпечення доступу до комп'ютерних програм у всій організації.

Збереження інформації. Мережа дозволяє виконувати централізоване резервне копіювання інформації. Резервне копіювання - одна з найбільш важливих операцій, що входять в обов'язки адміністратора мережі. Комп'ютери - складні пристрої, і рано чи пізно користувачі стикаються з відмовами, які завжди трапляються в самий невідповідний момент. Мережеві компоненти також можуть виходити з ладу. Регулярне резервне копіювання значно полегшить життя вам і вашим користувачам.

Захист інформації. Мережа забезпечує важливій корпоративній інформації більш захищене середовище. При використанні автономних ПК доступ до комп'ютерів часто означає доступ до інформації, що знаходиться в них. Мережі реалізують додатковий рівень захисту за допомогою паролів. Кожному користувачеві, що працює в мережі, можна привласнити окреме облікове ім'я і пароль. В результаті мережний сервер знатиме, хто до нього звертається, і захистить інформацію, заборонивши несанкціоноване звернення до неї.

Розподілені системи — це мережі, головна ознака яких — наявність кількох центрів оброблення даних, що дає змогу виконувати паралельні обчислення. До роз­поділених систем належать мультипроцесорні комп'ю­тери, багатомашинні системи, комп'ютерні мережі.

Мультипроцесорний комп'ютер комп'ютер з кількома про­цесорами, кожен з яких незалежно від інших виконує свою програму, а взаємодія між ними відбувається через спільну опе­ративну пам'ять.

Усі процесори мають спільну ОС, що керує обчислю­вальним навантаженням між процесорами. Терито­ріальну розподіленість мультипроцесор не підтримує — всі його блоки розташовані в одній конструкції. Найго­ловніша особливість — висока продуктивність завдя­ки паралельній роботі процесорів, відмовостійкість.

Багатомашинна система обчислювальний комплекс, що міс­тить кілька комп'ютерів, кожен з яких працює під керуванням власної ОС

Програмні та апаратні засоби зв'язку комп'ютерів за­безпечують роботу всіх комп'ютерів як єдиного цілого. Ці засоби мають високу швидкість і містять програмні модулі, що розподіляють обчислювальне навантаження та здійснюють синхронізацію обчислень. У багатомашин­них системах досягаються висока відмовостіикість, до­сить висока продуктивність (але менша, ніж у мульти-процесорів, через слабкіші зв'язки між процесорами).

Комп'ютерна мережа сукупність комп'ютерів, об'єднаних за­собами передачі даних.

За допомогою зв'язку один комп'ютер дістає доступ до таких ресурсів іншого, як дані, периферійні пристрої (принтери, модеми, факси тощо); ця властивість назива­ється прозорістю мережі. Використання комп'ютерних мереж дає такі переваги підприємству, як розподіл ре­сурсів великої вартості, вдосконалення комунікацій, по­ліпшення доступу до інформації, швидке та якісне при­йняття рішень, територіальний розподіл комп'ютерів.

Залежно від розташування комп'ютерів мережі по­діляють на локальні та глобальні.

Глобальна мережа може включати інші такі мере­жі, локальні мережі, окремі віддалені комп'ютери. У свою чергу, глобальні мережі можуть бути міськими, ре­гіональними, національними, транснаціональними. Еле­менти таких мереж можуть розташовуватися на знач­ній відстані один від одного.

Локальні обчислювальні мережі (ЛОМ) об'єднують комп'ютери, розташовані на віддалі не більше кількох кілометрів, які з'єднуються між собою за допомогою швидкісних ліній зв'язку і спільно використовують про­грамні та апаратні ресурси. Як правило, ЛОМ створю­ють у межах однієї організації. Такі мережі також на­зиваються корпоративними системами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]