Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економика 777.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
47.58 Кб
Скачать

1.3.3 Організація інструментального господарства

Складність організації і планування виробництва й експлуатації інструментів обумовлюється величезною номенклатурою оснащення, високими вимогами до її якості і стійкості, великим впливом інструментального господарства на економіку підприємства . Так, на частку проектування і виготовлення технологічного оснащення при освоєнні нових виробів припадає більше 80% трудомісткості всіх робіт з підготовки виробництва. Для виготовлення і збірки нової конструкції автомобіля, наприклад, необхідний комплект інструментарію, що включає до 20 000 типів ріжучого, вимірювального і допоміжного інструменту. Показником технічної оснащеності служить коефіцієнт оснащення, який визначається як відношення кількості використовуваного інструменту до числа робочих місць.

Інструментальне господарство на підприємстві створюється для виконання робіт із забезпечення виробництва інструментом та технологічним оснащенням, організації їх зберігання, експлуатації і ремонту. Структура та організаційні форми інструментального господарства вельми різноманітні і залежать від типу виробництва, виду продукції, що випускається, її конструкторської та технологічної складності та обсягу виробництва.

Завдання та обсяг робіт з організації інструментального господарства визначаються особливостями основного виробництва складністю продукції, що випускається, використовуваним обладнанням, масштабами виготовлення однотипної продукції та ступенем її новизни.

Разом з тим від рівня організацій цього господарства та якості інструменту залежать інтенсивне використання обладнання, технологічні параметри його роботи, рівень продуктивності праці і в цілому результати роботи всього підприємства.

Основними завданнями організації інструментального господарства є:

• визначення потреби та планування забезпечення підприємства оснасткою;

• забезпечення підприємства покупної оснасткою, організація і реалізація зв'язків по кооперації виробництва оснащення з підприємствами;

• підготовка виробництва та виготовлення оснащення на підприємстві, її випробування та налагодження;

• нормування витрат оснащення;

• організація експлуатації оснащення і технічний нагляд за її експлуатацією;

• забезпечення робочих місць оснасткою;

• організація обліку і зберігання оснащення;

• організація експлуатації стандартної і переналагоджуваною оснащення і забезпечення її максимально раціонального застосування;

• відновлення оснащення;

• контроль за впровадженням оснащення, облік та аналіз ефективності її використання;

• вдосконалення організації забезпечення виробництва оснасткою.

Інструментальне господарство на підприємстві включає промислові ділянки, з виготовлення інструментів, складські та комплектуючі підрозділи (центральний інструментальний склад, цехові інструментально-роздавальні комори); підрозділу з відновлення й ремонту інструментів.

1.3.4 Організація енергетичного господарства

Нормування енергоспоживання. Прогресивні норми витрати енергії і пального — це максимально допустима витрата на одиницю продукції або одиницю роботи в раціональних умовах організації виробництва та На підприємствах використовується дослідно-статистичний метод планування, який грунтується на фактичних питомих нормах, що досягнуті за попередній період. Найпростішим є метод розрахунку питомих норм витрат енергоресурсів за їх середньоарифметичною фактичною витратою за кілька років.

За характером використання енергія, що споживається, поділяється на: силову, що приводить у дію технологічне устаткування; технологічну, яка призначена для зміни властивостей і стану матеріалів; виробничо-побутову, яка витрачається на освітлення, вентиляцію, опалення та інші цілі.

Надійне і безперебійне забезпечення виробництва підприємства всіма видами енергії встановлених параметрів при мінімізації затрат є основною метою створення енергетичного господарства як сукупності генеруючих, перетворювальних, передавальних та споживаючих енергетичних засобів.

Завданнями енергетичного господарства є:

- постійне забезпечення підприємства, його підрозділів та робочих місць усіма видами енергії за встановленими параметрами;

- проведення заходів, спрямованих на економію та ефективне використання енергії та всіх видів палива;

- монтаж і організація експлуатації енергетичного устаткування;

- технічне обслуговування та ремонт енергоустаткування;

- здійснення контролю виконання стандартів, правил експлуатації, ремонту енергоустаткування та мереж;

- підвищення енергоозброєності праці;

- здійснення заходів щодо вдосконалювання та розвитку енергогосподарства.

Енергетичне господарство підприємства підрозділяється на дві частини — загальнозаводську і цехову. До загальнозаводської належать генеруючі та перетворюючі споруди, установки, пристрої, відповідні споруди і загальнозаводські мережі, що об'єднуються в ряд спеціальних цехівдільниць) — електросиловий, теплосиловий, газовий, слабкострумовий, електромеханічний. Норми підрозділяються на диференційовані та збільшені (сумарні). Диференційовані (питомі) норми встановлюють витрату енергії на окремі агрегати, деталі, операції, процеси та на інші одиниці виміру продукції; сумарні — по дільницях, цеху і підприємству на одиницю або умовну одиницю продукції. До сумарних (збільшених) норм належить витрата енергії на 1 т заготовок, комплект деталей на виріб, складальну одиницю або виріб на 1000 грн. продукції. Цехову частину енергогосподарства утворюють первинні енергоприймачі, цехові перетворювальні установки і внутрішньоцехові розподільчі мережі.

Залежно від цільового використання енергії норми визначаються на технологічні і допоміжні потреби. Загальний обсяг енергії, витраченої підприємством, умовно ділиться на дві частини — таку, що залежить (перемінну) і таку, яка не залежить (постійну) від обсягів продукції, що випускається.