Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi_Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
676.86 Кб
Скачать

38. Страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів

Цей вид страхування в Україні має певну історію. Його запровадження розпочалося з 1 січня 1997 року на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 28 вересня 1996 р. № 1175.

Учасниками страхування є страхувальник, страховик, Моторне транспортне бюро України (МТСБУ) та треті (потерпілі) особи. Організаційна схема цього виду страхування є триелементною, але у зв'язку з участю МТСБУ другий її елемент є подвійним.

Існують такі види договорів обов'язкового страхування цивільної відповідальності: звичайний договір; додатковий договір. Звичайний договір укладають з власником транспортного засобу, зареєстрованого в Україні чи тимчасово ввезеного на територію України для користування, і він діє на території України. Додатковий договір діє на території держав, зазначених у страховому полісі, за умовами, встановленими у цих державах відповідно до угод, укладених Моторним (транспортним) страховим бюро з відповідними уповноваженими організаціями із страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Початково цим видом страхування передбачався лише один ризик -збитки життю і здоров'ю потерпілої особи при ліміті відповідальності страхової компанії у 2000 грн. З 1 квітня 2000 року введено другий ризик - за майнові збити потерпілої особи в розмірі 25500 грн. і одночасно збільшено страхову суму за збитки життю і здоров'ю до 8500 грн. До майнових збитків страхової компанії може застосовуватися безумовна франшиза величиною до 2% страхової суми. Договори страхування укладаються на період від 15 днів до одного року. Страхові тарифи єдині для всіх страховиків України, мають табличну форму і одночасно є розмірами страхових платежів за одну автомашину.

У випадку загибелі або смерті третьої особи, а також при встановленні їй інвалідності І групи виплачується 100% страхової суми за збитки життю і здоров'ю, при встановленні інвалідності II групи - 80%, НІ групи - 60%. За один день лікування травми виплачується 0,2% страхової суми, але не більше 50% її загального розміру. Страховик виплачує зазначені суми кожній потерпілій третій особі, а загалом не більше п'яти страхових сум. У разі, коли загальний розмір збитку за одним страховим випадком перевищує п'ятикратний розмір страхової суми, відшкодування кожній потерпілій третій особі пропорційно зменшується. За майнові збитки відшкодування виплачується в межах завданих збитків, але не більше страхової суми.

Величина збитків життю і здоров'ю визначається на підставі лікарняного листка (лікування травми), довідки про встановлення інвалідності, свідоцтва про смерть, довідки ДАІ про ДТВ та документів про особу (паспорт, свідоцтво про спадщину). Величина майнових збитків визначається на підставі вартості відновлення (ремонту) пошкодженого транспортного засобу третьої особи.

Не дивлячись на обов'язкову форму, невисокі страхові тарифи і достатньо високу страхову суму, особливо за майновий ризик, цей вид страхування не набрав широкого розвитку. Максимальна кількість страхових автомашин не перевищувала 10%, а в окремі роки знижувалася до 2-3% загальної чисельності автомобільного парку України.. Причинами є неузгодженість між рядом законів України відсутність економічних санкцій за не укладення договору обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортного засобу.

Страхова сума за збитки життю і здоров'ю потерпілих осіб становить 51000 грн., за майнові збитки потерпілих осіб - 25500 грн. Безумовна франшиза становить 2% страхової суми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]