Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi_Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
676.86 Кб
Скачать

22. Страхування відповідальності виробника за якість продукції

Страхування відповідальності виробника за якість продукції має на меті майновий захист страхувальника від претензій, що висувають споживачі його продукції (послуг) і за які він несе відповідальність згідно з цивільним законодавством. За договором страхування страховик зобов'язаний відшкодувати всі суми, які страхувальник має виплатити за випадкову шкоду, завдану здоров'ю третьої особи, включаючи смерть; випадкове знищення і/або пошкодження майна, що трапились у період терміну страхування у визначених договором географічних межах і причиною яких була продукція страхувальника (продана, надана, доставлена, встановлена, відремонтована, перероблена або перевірена ним).

Страховик несе відповідальність лише за прямі та ненавмисні збитки, що виникли протягом дії договору страхування у зв'язку з продукцією, яку покриває договір страхування. При цьому продукція має перебувати поза контролем страхувальника і поза приміщеннями, які йому належать. Страхове покриття надають тільки за збитки, спричинені неякісними, дефектними товарами, але вартість самого товару не відшкодовують.

Відсутня відповідальність за шкоду третій особі, якої було завдано продукцією з таких причин:

  • радіація, радіоактивне забруднення, ядерний вибух;

  • страйки, військові дії;

  • дефекти, які були відомі страхувальникові до реалізації продукції;

  • неправильне зберігання продукції на складі страхувальника;

  • транспортування продукції;

  • навмисні дії або груба необережність страхувальника;

  • шкода нематеріальних активів тощо.

Договір страхування передбачає агрегатний ліміт відповідальності за увесь термін страхування. Як правило, тарифну ставку обчислюють у відсотках річного грошового обігу страхувальника на підставі даних попередніх періодів. Наприкінці року ставку коригують з реальним обігом.

23. Страхування відповідальності роботодавця

З метою охорони життя, здоров'я та працездатності працівників підприємства існує страхування відповідальності роботодавця. Роботодавець несе відповідальність перед працівниками у випадках, якщо він:

- припустився особистої необережності;

- не зміг забезпечити відповідного та безпечного обладнання, устаткувати робочі місця, підібрати компетентних працівників;

- порушив законодавчі акти, які тягнуть за собою його відповідальність;

- якщо необережність одного працівника призвела до травми іншого працівника.

Якщо ж працівникові було завдано шкоди під час виконання роботи в будь-якому місці, не пов'язаному з діяльністю роботодавця, то він відповідальності за це не несе.

Страховик відшкодовує збитки страхувальникові у разі притягнення його до відповідальності за шкоду, яку було заподіяно життю та здоров'ю працівника під час дії договору страхування, коли працівник виконував службові обов'язки. Також сплачують витати, понесені страхувальником за згодою страховика і пов'язані з розслідуванням, медичними та технічним звітами про обставини пригоди, а також судові витрати.

Страховим випадком вважають претензію працівника про завдану' шкоду або рішення суду. За рішенням суду компенсацію виплачують страхувальникові або потерпілому працівникові, якщо це передбачено договором страхування.

Страховик не відшкодовує витрати, які пов'язані з виплатою штрафів та неустойок, викликані навмисними діями страхувальника, а також особі, котра не є страхувальником.

Як правило, договори страхування укладають на 1 рік. Тут обмежують також територію страхування і встаношіюють ліміт відповідальності страховика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]