Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Менеджмент.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
238.08 Кб
Скачать

Тема 12. Функція планування в менеджменті. Прогнозування діяльності організації

Визначення змісту процесу планування в менеджменті. Фактори ефективного процесу планування. Вимоги до створення планів. Види та класифікація планів за ознаками та сутністю. Принципи планування. Функції планування. Загальні методи планування. Балансові та бюджетні методи планування. Математичні, нормативні та лінійні методи планування процесів в менеджменті. Умови вибору та застосування окремих методів планування в менеджменті. Функція прогнозування та її особливості. Принципи прогнозування. Функції прогнозування. Методи прогнозування. Етапи створення прогнозів та їх оцінка.

Тема 13. Функція контролю та її роль в менеджменті

Поняття контролю як особливого виду діяльності менеджера. Складові елементи процесу контролю. Вимоги до впровадження ефективної моделі контролю процесів що відбуваються в організації. Види контролю. Класифікація методів здійснення контрольної діяльності. Особливості впровадження контролю на сучасному етапі розвитку менеджменту. Попередній контроль в організації. Поточний контроль та особливості його впровадження. Заключний контроль. Етапи процесу контролю. Контроль у сфері маркетинг-менеджменту організації.

Тема 14. Управління конфліктною ситуацією

Поняття природи конфліктної ситуації. Визначення конфлікту. Види конфліктів. Особливості роботи менеджера у конфліктній ситуації. Передумови виникнення міжособистісних конфліктів. Розвиток процесу конфлікту. Загальні стадії процесу конфлікту. Поняття прецеденту. Перехід конфлікту у незворотну стадію. Деструктивні та конструктивні конфлікти. Методи подолання небажаних ефектів конфлікту. Стратегії вирішення конфліктних ситуацій. Поняття процесу переговорів. Стадії процесу переговорів. Значення переговорів. Методи та функції переговорного процесу.

Тема 15. Психологічні основи управління

Поняття особистості в процесі управління. Різні підходи до формування та розвитку особистості. Особиста спрямованість кожної людини. Характеристика поняття “здібність”. Типи характеру та темпераменту особистості. Фактори, що формують характер та особисті характеристики людини. Складові елементи характеру. Місце та роль особистості в колективі. Формування ефект стратегії управління колективом як гармонійною системою окремих особистостей. Формування теоретичних засад психології управління організацією. Підходи до вивчення психології менеджменту.

План семінарських занять

Тема 1. Історичний аспект менеджменту Ключові терміни та поняття

Розвиток менеджменту, передумови виникнення менеджменту, школа наукового управління, класична адміністративна школа, школа людських відносин, сучасні підходи до вивчення менеджменту.

Питання до обговорення

  1. Обґрунтувати передумови виникнення науки менеджмент

  2. Розкрити умови розвитку менеджменту у ХХ сторіччі

  3. Головні етапи еволюції менеджменту

  4. Розкрити сутність поглядів дослідників школи наукового управління

  5. Фактори формування класичної адміністративної школи

  6. Головні положення вчень Анрі Файоля

  7. Причини виникнення школи людських відносин

  8. Назвати головних діячів школи поведінкових наук

  9. Сутність вчень кількісної школи менеджменту

  10. Зміст сучасних шкіл та підходів до менеджменту