Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Менеджмент.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
238.08 Кб
Скачать

Зміст програми

    1. Змістовий модуль I Теоретичні Менеджмент

  1. Тема 1. Історичний аспект менеджменту

Історія розвитку управлінської думки. Напрямки формування ідеології менеджменту в Середньовіччя. Європейський підхід до вивчення проблем управління. Школи менеджменту. Умови виникнення та розвитку школи наукового управління. Особливості класичної школи. Передумови та розвиток школи людських відносин. Відомі особистості в історії менеджменту. Еволюція шкіл менеджменту у XX сторіччі до нашого часу. Ф.У. Тейлор, А. Файоль, А. Маслоу, М. Вебер, Л. Урвік, Г. Мюнстенберг, Э. Мейо, М. Фоллет, Ч. Бернард, Ч. Беббидж та інші дослідники менеджменту: їх характеристика, внесок у розвиток менеджменту. Сучасні дослідники менеджменту: П. Друкер, П. Дойль, Ч. Хейді. Підходи до пізнання основ менеджменту.

Тема 2. Теоретичні основи управління

Поняття менеджменту. Менеджмент як всебічна та специфічна професійна діяльність. Розвиток теорій управління та менеджменту. Визначення поняття “менеджмент” та його відмінності від поняття “управління”. Управлінські відносини як предмет менеджменту. Менеджмент як система наукових знань. Менеджмент як мистецтво управління. Менеджери та підприємці – ключові фігури ринкової економіки. Спільне та відмінне між менеджером та підприємцем. Сфери менеджменту: виробництво, фінанси, кадри, нововведення, облік, збут, зовнішньоекономічна діяльність. Існуючі парадигми менеджменту. Визначення ролі менеджеру та його основних функцій. Складові елементи управлінського процесу. Створення адекватних умов здійснення управлінської діяльності. Види та задачі менеджменту. Сучасні технології соціального управління. Визначення кордонів та форм управлінського процесу. Поняття ефективності менеджера. Роботи П. Друкера в контексті визначення ефективності менеджерської діяльності. Поняття ефективності організації. Економічність та ефективність.

Тема 3. Методологія менеджменту

Теоретичні основи процесу управління. Системний підхід до організації та впровадження процесу управління. Поняття системи управління. Особливості формування та функціонування систем управління. Види та класифікація систем управління. Складові елементи системи управління. Структура системи управління. Особливості взаємодії менеджера з організацією в системі управління. Роль менеджера в системі управління. Інформаційні потоки в менеджменті. Видобування, аналіз та переробка інформації менеджером в процесі його ділової активності. Перехід системи управління у запланований стан. Розуміння функцій менеджменту. Сутність природа та роль принципів менеджменту в досягненні мети організації. Класифікація принципів менеджменту. Принципи цілеспрямованості. Принципи ієрархічності. Принцип динамічної рівноваги. Принцип економічності управління. Принцип урахування інтересів. Взаємозв’язок між принципами менеджменту. Сукупність функцій менеджменту та факторів що обумовлюють їх взаємодію. Класичні функції менеджменту. Функція планування як основа управлінського процесу. Функція прогнозування в менеджменті. Використання менеджером функції організації. Поняття функцій загального координування та регулювання. Використання менеджером мотиваційної функції. Проблеми організації контролю в менеджменті. Новітні підходи до визначення функцій менеджменту. Функція розвитку та функція адміністрування. Важливість та особливість інформаційної функції менеджменту. Поняття методів менеджменту. Економічні методи : сутність та фактори впливу на процес управління. Соціально-психологічні методи менеджменту. Організаційні методи. Адміністративні методи менеджменту.