Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекоменд курс..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
39.79 Кб
Скачать

5. Оформлення курсової роботи

5.1. Загальні вимоги

Текст курсової роботи оформлюють з одного боку аркуша фор¬мату А4 (210x297 мм) за допомогою комп'ютерної техніки україн¬ською мовою, у текстовому редакторі Word. Розмір шрифту 14 пунктів з полуторним міжрядковим інтервалом. Обсяг роботи не повинен пере¬вищувати 40 сторінок друкованого тексту.

Текст курсової роботи слід друкувати, додержуючись таких по¬лів: зліва - 20 мм, справа - 10 мм, зверху - 20 мм, знизу - 20 мм. Рукописні вставки в роботі не допускаються, за винятком формул.

Всі розділи повинні мати заголовки, які розташовують посередині рядка і друкують великими літерами без крапок у кінці. Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів слід починати з абзацного відступу і друкувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкрес¬люючи, без крапки в кінці. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, його розділяють крапкою.

Відстань між заголовками і подальшим чи попереднім текстом повинна становити три інтервали.

f

I

He допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту і підпункту в нижній частині сторінки, якщо після них розміщено тільки один рядок тексту. Також необхідно дотримуватися рівномір¬ної цільності, однакової контрастності та чіткості тексту.

5.2. Нумерація сторінок

Сторінки курсової роботи слід нумерувати арабськими цифра-ми. Номер сторінки проставляється у правому верхньому куті сто¬рінки без крапки в кінці. Титульний аркуш включається до загальної нумерації сторінок роботи. Номер сторінки на титульному аркуші не проставляють. Реферат, текст змісту, перелік посилань включають до загальної нумерації сторінок. Додатки нумеруються, але не врахо-вуються у загальну кількість сторінок.

5.3. Нумерація розділів, підрозділів та підпунктів

Розділи, підрозділи, пункти та підпункти роботи слід нумерувати арабськими цифрами. Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах викладання суті роботи і позначатися арабськими цифрами. Наприклад, 1.2.3. Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в ме¬жах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу та порядкового номера підрозділу, який відокремлюється крапкою.

Пункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу або підрозділу. Номер пункту складається з номера розділу і порядкового номера пункту або з номера розділу, порядкового номера підрозділу та порядкового номера пункту, які відокремлюються крап-кою. Номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера підрозділу, порядкового номера пункту, які відокремлюються крапкою, наприклад 1.1.1.1, 1.1.1.2. Якщо розділ або підрозділ скла-дається з одного пункту або пункт складається з одного підпункту, його не нумерують.

5.4. Ілюстрації

Ілюстрації (малюнки, графіки, схеми, діаграми) слід розміщувати безпосередньо після тексту, де вони вперше згадуються, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання у роботі. Ілюстрації повинні мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. Нумерувати слід арабськими цифрами порядковою нумерацією у ме-жах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюст-рації, відокремлених крапкою, наприклад, рис. 2.1. - перший рисунок другого розділу. 

5.5. Таблиці

Головка

Цифровий матеріал, як правило, оформлюється у вигляді таблиці.

Приклад побудови таблиці

Таблиця (номер)

Назва таблиці

Заголовки граф

Підзаголовки граф

Рядки

Боковик Графи (колонки)

(заголовки рядків)

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання у тексті роботи.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нуме¬рацією у межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться у додатках. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу і номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, таблиця 3.1. - перша таблиця у тре¬тьому розділі. Заголовки граф таблиці починають з великої літери, а під¬заголовки - з малої, якщо вони складають одне речення із заголовком.

5.6. Переліки

Переліки за потреби можуть бути наведені у середині пунктів або підпунктів. Перед переліками ставлять двокрапку. Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки з дуж¬кою або, не нумеруючи, дефіс (перший рівень деталізації). При по¬дальшій деталізації переліку слід використовувати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації). Приклад:

а) комерційний кредит;

б) банківський кредит:

1) споживчий кредит;

2) іпотечний кредит;

3) державний кредит;

4) міжнародний кредит. 

Переліки першого рівня деталізації друкують малими літерами з абзацного відступу, другого - з відступом відносно місця розташуван¬ня переліків першого рівня.

5.7. Примітка

Примітки вміщують у курсові роботі за необхідністю пояснення змісту тексту, таблиці або ілюстрації. Примітки розташовують безпо¬середньо після тексту, таблиці, ілюстрації, яких вони стосуються. Одну примітку не нумерують.

Слово «Примітка» друкують з великої літери з абзацного відступу курсивом. Після слова «Примітка» ставлять крапку і з великої літери в тому ж рядку наводять текст примітки, наприклад:

Примітка....

Декілька приміток нумерують послідовно арабськими цифрами з крапкою. Після слова «Примітки» ставлять двокрапку і з нового рядка з абзацу після номера примітки з великої літери наводять текст примітки, наприклад:

Примітки: 1. ... 2. ...

5.8. Виноски

Пояснення до окремих даних, наведених у тексті або таблиці, допускається оформляти виносками.

Виноски позначають надрукованими знаками у вигляді араб¬ських цифр (порядкових номерів).

Нумерація виносок - окрема для кожної сторінки.

Знак виноски проставляють безпосередньо після того слова, числа, символу, речення, до якого дають пояснення, та перед текстом пояснення.

Текст виноски розміщують під таблицею або в кінці сторінки та відокремлюють від таблиці або тексту лінією довжиною 30-40 мм, проведеною у лівій частині сторінки.

Текст виноски починають з абзацного відступу і друкують через один інтервал з мінімальним міжрядковим інтервалом.

5.9. Формули та рівняння

Формули та рівняння розташовують після тексту, в якому вони надаються, посередині сторінки. Вище і нижче кожної формули або рівняння залишають інтервал, що становить не менше одного рядка.

Формули і рівняння у роботі (за винятком формул і рівнянь, на¬ведених у додатках) слід нумерувати порядковою нумерацією у межах розділу. Номер формули або рівняння складається з номера розділу та порядкового номера формули або рівняння, відокремлених крапкою. Наприклад, формула (1.3) - третя формула першого розділу. Номер формули або рівняння зазначають на рівні формули або рівняння у дужках у крайньому правому положенні на рядку.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, слід наво¬дити безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі чи рівнянні. Значення кожного символу чи число¬вого коефіцієнта слід подавати з нового рядка.

Переносити формули чи рівняння на наступний рядок допус¬кається тільки зі знаками виконуваних операцій, повторюючи знак операції на початку наступного рядка, наприклад, коли переносять формули чи рівняння на знаковій операції множення, застосовують знак множення (х).

Формули, що розміщені послідовно і не розділені текстом, відокремлюються комою.

5.10. Посилання

Посилання у тексті курсової роботи слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділених двома квадратними дуж¬ками, наприклад «... у роботах [1,...5]>>, або [4, с. 234].

Допускається наведення посилань на джерела у виносках, при цьому оформлення посилання має відповідати його бібліографічному опису за переліком посилань із зазначенням номера.

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюст¬рації, формули, рівняння, додатки зазначають їх номери, наприклад, при посиланні слід писати: «... у розд. 3...», «... див. 2.1 ...», «... на рис. 1.2 ...», «... у табл. 3.2 ...», «... за формулою 2.3 ...», «... у дод. Б».

5.11. Титульний аркуш

Титульний аркуш заповнюється за формою (див. дод. А).

5.12. Перелік умовних позначень, символів, скорочень і термінів

Перелік повинен розташовуватися стовпцем. Ліворуч в абетко¬вому порядку наводять умовні позначення, символи, одиниці, скоро¬чення і терміни, праворуч - їх детальну розшифровку.

5.13. Додатки

Додатки слід оформляти як продовження курсової роботи на її наступних сторінках. Розташовують додатки в порядку появи поси¬лань на них у тексті роботи. Кожний додаток повинен починатися з нової сторінки. Він повинен мати заголовок, надрукований угорі ма¬лими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої повинно бути надруковано слово «Додаток» і велика літера, що поз¬начає додаток. Додатки слід позначати послідовно^великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, ї, И, О, Ч, Ь. Додатки оформлюють і відповідно нумерують сторінки, але не враховують їх у загальному обсязі курсової роботи.