Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекоменд курс..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
39.79 Кб
Скачать

4. Написання тексту курсової роботи

Зібравши необхідний матеріал з теми, студенту необхідно прис-тупити до написання курсової роботи.

Курсова робота повинна містити такі структурні елементи: -титульний аркуш; -реферат; -зміст;

-перелік умовних позначень; -вступ;

-основну частину; -висновки;

-перелік посилань; -додатки.

Титульний аркуш є першою сторінкою курсової роботи і основ-ним джерелом інформації про тему роботи та місце навчання студента.

Реферат призначено для ознайомлення з курсовою роботою. Він має бути стислим, інформативним і містити відомості, які дозволяють прийняти рішення про доцільність читання всієї курсової роботи. Ре¬ферат розміщується безпосередньо за титульною сторінкою, почи¬наючи з нової сторінки.

Реферат повинен містити: -відомості про обсяг курсової роботи, таблиць, кількість ілюстрацій,

додатків, кількість джерел; -текст реферату; -перелік ключових слів.

Текст повинен відображати надану у курсовій роботі інформа¬цію у такій послідовності: -предмет дослідження; -об'єкт дослідження; -мета роботи; -методи дослідження; -результат дослідження.

Обсяг реферату повинен становити не більш ніж 500 слів і розміщуватися на одній сторінці формату А4. Ключові слова, що є визначальними для розкриття суті курсової роботи, розміщують після тексту реферату. Перелік ключових слів містить від 5 до 15 слів (сло-восполучень), надрукованих великим літерами у називному відмінку в рядок через кому.

Зміст (план) роботи розташовують безпосередньо після титу-льного аркуша реферату, починаючи з нової сторінки. До змісту вклю-чають перелік умовних позначень символів, одиниць скорочень і тер¬мінів; вступ, послідовно наведені назви всіх розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів (якщо вони мають заголовки), висновки, рекомендації, перелік посилань, назви додатків і номери сторінок, які містять поча¬ток матеріалу. У змісті можна навести й назви ілюстрацій і таблиць із зазначенням сторінок, на яких вони розміщені.

У вступі (до 2-х сторінок) курсової роботи відмічається актуа-льність обраної теми, проблеми, що в ній висвітлюються, дається оцінка сучасного стану розробки проблеми; формулюється задача ро¬боти, дається пояснення вузлових питань, що розкривають тему. Ви¬ходячи з поставленої задачі, обґрунтовується план роботи і нази¬ваються використанні джерела. Важливо зазначити також ступінь

8

висвітлення теми в економічній літературі, вказати на дискусійні питання (якщо такі є). Також можна вказати, які питання для автора були найбільш складними або викликали найбільший інтерес. Вступ розташовують на окремій сторінці.

Основна частина роботи розкриває зміст теми відповідно до питань плану. Саме від того, наскільки правильно, глибоко та всебіч¬но розглянуто основні питання теми залежить якість курсової роботи.

Виклад матеріалу з чітким виділення параграфів плану допо¬магає студентові розмежувати матеріал на логічні частини, бачити зв'язок між ними, не допускати повторень, відповідно до параграфів плану викладати матеріал теми і в кінці кожного розділу зробити висновок.

Виклад кожного розділу слід розпочинати з постановки питан¬ня, з'ясування суті аналізованого економічного явища чи процесу. Потім необхідно перейти до характеристики властивих цьому процесу рис і особливостей, показати всі різноманітні форми їх прояву, відоб¬разити його становлення і розвиток.

Положення роботи не повинні бути декларативними. Кожне з них потрібно підкріплювати аргументацією, системою доказів і пояс¬нень. Потрібно уникати шаблонних, беззмістовних фраз, не допускати повторень.

Теоретичний зміст курсової роботи повинен поєднуватися з точністю та логічністю викладу. Текст курсової роботи має бути від-редагованим. Потрібно уникати багатослівних, занадто емоційних вира-зів, використання зайвих слів. Речення повинні бути якомога корот¬шими. Це полегшує висловлювання думки і її розуміння. Висловлю¬ватися слід у множині від першої особи. Повне копіювання цілих блоків тексту наявних економічних публікацій не дозволяється.

Для підтвердження висновків, що виходять з дослідження, в ро¬боті можуть наводитися цитати з використаних джерел. Але занадто захоплюватися цитатами не слід. Цитати, статистичні дані, що наво-дяться у тексті, обов'язково повинні мати посилання на їх джерела у вигляді порядкових посилань.

Висновки розміщують після безпосереднього викладення основної частини роботи, починаючи з нової сторінки. У висновках наводять оцінку отриманих результатів роботи (негативних також), а також можливі сфери використання результатів роботи.

Висновки при цьому повинні бути короткими, органічно поєдну-ватися зі змістом роботи, а не зачіпати ті аспекти, які не розкривалися студентом. Тільки у цьому випадку робота буде цілісною, що добре характеризує її автора. Текст висновків може поділятися на пункти.

Перелік джерел, на які є посилання в основній частині курсової роботи, наводять у кінці тексту з нової сторінки. Бібліографічні описи в переліку посилань наводять у порядку, за якими вони вперше зга¬дуються у тексті. Порядкові номери описів у переліку є номером посилання у тексті.

Бібліографічні описи посилань у переліку наводять відповідно до чинних стандартів з бібліографічної та видавничої справи (ГОСТ 7.1:2006. Бібліографічний опис документа. Загальні вимоги і правила складання).

Коли є деякі матеріали, включення яких до основної частини роботи може змінити впорядковане і логічне уявлення про роботу, або через великий обсяг чи специфіку викладення, або форму подання не можуть бути внесені до основної частини, то їх розміщують у додатках, які містять таблиці, графіки, схеми, проміжні математичні докази, формули, розрахунки, опис комп'ютерних програм, що були розроблені у процесі виконання курсової роботи, та ін. Додаток слід оформлювати як продовження курсової роботи на її наступних сторінках. Розміщують додатки в порядку появи посилань на них у тексті курсової роботи.