Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інд МВ МЕТОД (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
333.31 Кб
Скачать
  1. Підведення підсумків заняття

Сьогодні на практичному занятті ми розглянули тему ‘’Оцінка вартості грошей у часі’’. За допомогою кросворду пригадали основні категорії даної теми (відсоток, декурсивний метод нарахування відсотків, антисипативний метод нарахування відсотків, процес компаудінгу і дисконтування, а також процес інфляції). Також розглянули на прикладах механізм оцінки вартості грошей з використанням різних методів.

Самостійну роботу всі виконали вірно.

Дякую всім за проявлену активність.

  1. Домашнє завдання

На наступне заняття вирішіть задачу з даної теми.

Задача.

Визначити теперішню вартість грошей за умови:

- майбутня вартість грошей – 1000 грн.;

- відсоткова ставка – 20% за квартал.

Дата: 20.02.2010р.

Спеціальність: Фінанси

Тема: ‘’Порядок обчислення податку на додану вартість’’.

Мета:

- навчальна – навчити студентів правилам обчислення податку на додану вартість ;

- виховна – сприяти вихованню почуття колективізму і взаємодопомоги;

- розвиваюча – сприяти розвитку логічного та економічного мислення.

Тип заняття: семінар-дискусія.

Наочність: роздатковий матеріал (додаток А), бланки.

Міжпредметні зв’язки:

- податкова система (‘’Податок на додану вартість’’).

Хід семінару:

  1. Організаційний момент:

Добрий день студенти. Будь ласка підготуйтесь до заняття. Перевіримо присутніх.

  1. Вступ Активізація пізнавальної діяльності

Сьогодні ми розпочнемо наше заняття з проведення ділової гри.

Будь ласка поділіться на три групи: перший ряд – одна група, другий – інша і третій, відповідно, - остання група. Кожній групі я роздам завдання (Додаток А). Ваша задача – швидко і вірно вирішити його. Потім кожна група перевірить помилки іншої. В кінці ми порівняємо всі роботи з вірним зразком і визначимо переможців гри.

Отже, всі дуже добре впорались із завданням. Кожна група вірно заповнила таблицю. Тому переможцями я визнаю всю групу. Дякую вам за проявлену активність.

Мотивація пізнавальної діяльності

Потрібно відмітити, що податок на додану вартість (ПДВ) є відносно молодим податком. Він був розроблений і запропонований вперше у Франції у 1954р. В Україні ПДВ почав справлятися з 1992р.

Сьогодні проблема правильного розрахунку ПДВ до сплати в бюджет є дуже актуальною. Через перевищення податкового кредиту підприємств над їх зобов’язаннями виникає бюджетне відшкодування. Станом на січень 2005р. заборгованість держави перед підприємствами склала близько 3 млрд.грн.

  1. План семінару

1. Податкова накладна як основний первинний документ з ПДВ.

2. Книга обліку продаж.

3. Книга обліку придбання.

  1. Обговорення

1. Податкова накладна як основний первинний документ з ПДВ.

Для наочності студентам роздаються бланки податкової накладної.

Податкова накладна являє собою первинний податковий документ, що підтверджує виникнення податкового зобов’язання у платника податку в зв’язку з продажем товарів і одночасно підтверджує право на податковий кредит у покупця у зв’язку з придбанням таких товарів.

Податкова накладна – це звітний податковий документ і одночасно розрахунковий документ з ПДВ.

Податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань у двох примірниках, причому оригінал передається покупцю, а копія залишається у подавця. Податкова накладна виписується на кожну повну чи часткову поставку товару. Право виписки податкової накладної має винятково особа, зареєстрована як платник ПДВ.

У податковій накладній повинні бути зазначені такі реквізити:

- порядковий номер;

- дата виписки;

- назва юридичної особи чи прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ;

- податковий номер платника податку, продавця й покупця;

- місце розташування юридичної особи чи податкова адреса фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ;

- опис товарів і їх кількість;

- повна назва одержувача;

- ціна продажу без ПДВ;

- ставка й сума ПДВ;

- загальна сума коштів, що підлягає сплаті з урахуванням податку.

При звільненні від оподаткування робиться напис «Без ПДВ».

Усі складені примірники податкової накладної підписуються особою, уповноваженою платником податку здійснювати продаж товарів, скріплюються печаткою такого платника податку – продавця. Податкова накладна не підписується покупцем товарів і не скріплюється його печаткою.

У разі порушення подавцем порядку виписування податкової накладної на вимогу покупця покупець має право звернутися до кінця поточного податкового періоду з відповідною заявою до податкового органу за своїм місцезнаходженням.

2. Книга обліку продаж.

На підставі первинних документів бухгалтери складають регістри аналітичного обліку з ПДВ – книгу обліку продажу товарів у продавця і книгу обліку придбання товарів у покупця.

Метою ведення цих книг є визначення сум податкового зобов’язання і податкового кредиту платника податку за звітний період.

Книга обліку продажу – це книга, яка ведеться виключно особами, зареєстрованими як платники ПДВ. Книга обліку продажу друкується за допомогою комп’ютера, поліграфічним чи іншим способом.

Книга обліку продажу товарів повинна бути прошнурована й пронумерована, зареєстрована в державній податковій інспекції.

Записи в Книгу продажу заносяться в момент виникнення податкових зобов’язань. Підставою для записів у Книзі продажу є податкові накладні або дані бухгалтерського обліку.

Сплачена (нарахована) сума ПДВ у податковій накладній повинна відповідати сумі податкових зобов’язань з продажу товарів продавця у книзі обліку продажу товарів.

У книзі продажу ведеться окремо облік операцій з продажу товарів, оподатковуваних за ставками 0%, 20%, таких, що не є об’єктом оподаткування, звільнених від оподаткування. Окремо враховуються операції з продажу товарів на території України і за її межами, продажу платнику ПДВ і кінцевому споживачу.

Наприкінці місяця в Книзі одліку продажу підбивають підсумки за всіма заповненими графами і визначають загальні суми продажу і податкових зобов’язань.

3. Книга обліку придбання.

Податкові накладні, які надійшли, («вхідні») зберігаються у покупця в окремій папці і слугують підставою для записів у книгу обліку придбання товарів.

Книга обліку придбання – це книга, що ведеться виключно особами, зареєстрованими як платники ПДВ.

Книга обліку придбання товарів повинна бути прошнурована й пронумерована, зареєстрована в державній податковій інспекції.

У книзі окремо враховуються операції, пов’язані з придбанням товарів із правом включення до податкового кредиту і без права включення до податкового кредиту. Окремо ведеться облік як по товарах придбаних на митній території України, так і по імпортованих. Окремо враховуються операції, пов’язані з придбанням імпортних товарів, на які оформлюється податковий вексель. Окремо ведеться облік операцій, вартість яких не включається до складу валових витрат, або тих, що не підлягають амортизації.

На підставі даних бухгалтерського обліку підприємства та даних книг податкового обліку, складається звітна декларація з податку на додану вартість.