Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове право.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
112.35 Кб
Скачать

4.3. Пенсійне забезпечення окремих категорій осіб. Допомоги й соціальні послуги

Поняття й умови призначення пенсій за вислугу років. Пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб. Пенсійне забезпечення державних службовців, працівників прокуратури, суддів та наукових працівників. Пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Пенсії за особливі заслуги перед Україною.

Поняття та види допомог. Допомоги сім’ям з дітьми. Допомога по тимчасовій непрацездатності. Допомога по безробіттю. Поняття, форми та види соціальних послуг. Порядок надання соціальних послуг. Правове положення отримувачів соціальних послуг та осіб, що надають соціальні послуги.

4. Завдання до практичних занять

З м і с т о в и й м о д у л ь I

Заняття 1. Поняття, предмет, метод, система та

функції трудового права (2 год)

1. До батьків приїхали на свято п’ятеро їхніх дітей і за столом почали з’ясовувати, на кого з них поширюється трудове законодавство. Батько – механік електростанції, мати працює в колективному сільськогосподарському підприємстві, син Олександр – капітан річкового пароплава, донька Марія працює продавцем у торговій палатці свого чоловіка, донька Катерина – вільний художник й продає свої картини, син Володимир – військовослужбовець, а син Іван – фермер, його жінка – домогосподарка.

На кого із перелічених осіб поширюється трудове законодавство? Аргументуйте відповідь.

2. На державному підприємстві між генеральним директором і виборним органом первинної профспілкової організації виникли суперечності з приводу встановлення тарифних ставок та посадових окладів. Генеральний директор заявив, що вони встановлюються методом державного регулювання заробітної плати. Голова первинної профспілкової організації вважав, що розмір заробітної плати у вигляді тарифних ставок та посадових окладів визначається методом локального регулювання трудових відносин.

Чия думка є правильною з точки зору особливостей методу трудового права?

3. Підприємство Укртелеком побудувало багатоквартирний будинок і вселило в нього своїх працівників. Серед працівників, що поселилися, виявилося декілька осіб, які своєчасно не сплачують квартирну плату, оплату комунальних послуг. З метою наведення порядку в утриманні будинку генеральний директор підприємства, пославшись на ст. 136 КЗпП України, дав розпорядження бухгалтерії проводити стягнення заборгованості із заробітної плати боржників.

Група працівників звернулась за юридичною консультацією.

Дайте мотивовану консультацію з даного питання.

Список літератури

Жернаков В.В. Правове регулювання праці: співвідношення трудового і цивільного права // Право України. – 2000. – № 7. – С. 49 – 52.

Процевский А.И. Метод правового регулирования трудовых отношений. – М.: Юрид. лит., 1972.

Процевський О. Новий зміст права на працю – основа реформування трудового законодавства України // Право України. – 1999. – № 6. – С. 101 – 105.

Процевський О. Про предмет трудового права України // Там же. – 2001. – № 12. – С. 81 – 86.

Чанишева Г.І. Колективні відносини у сфері праці: теоретико-правовий аспект: Моногр. – О.: Юрид. літ., 2001.

Щербина В. Суспільні функції трудового права в умовах ринкових відносин // Підприємництво, госп-во і право. – 2006. – № 11. – C. 65 –69.

Заняття 2. Джерела трудового права (2 год)

4. Під час вирішення колективного трудового спору, що виник у ТОВ “Схід”, виявилось, що в колективному договорі зазначеної організації була закріплена умова, не передбачена чинним законодавством України про працю: розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у всіх випадках має проводитися за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації.

Чи законне включення вказаного положення до колективного договору? Аргументуйте відповідь з посиланням на чинне законодавство.

5. Під час розгляду трудового спору в місцевому суді виявилось, що рішення Управління праці та соціальної політики районної державної адміністрації 1998 року, яке стосувалося працевлаштування молоді, яка закінчила або припинила навчання в середніх загальноосвітніх школах, професійно-тех-нічних закладах освіти, звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби, не було зареєстроване в районному управління юстиції.

Чи є чинним дане рішення Управління праці та соціальної політики районної державної адміністрації ? Дайте обґрунтовану відповідь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]