Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове право.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
112.35 Кб
Скачать

Затверджено

Вченою радою Національної юридичної

Академії України ім.Ярослава Мудрого

(протокол № 10 від 18.05.2007 р.)

3. Програма навчальної дисципліни

ТРУДОВЕ ПРАВО, ПРАВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ”

Р о з д і л I. Предмет, джерела та правовідносини у трудовому праві україни

1.1. Поняття, предмет, метод, система та функції трудового права

Трудове право України як самостійна галузь права, її співвідношення з суміжними галузями права. Предмет трудового права. Метод трудового права та його особливості. Функції трудового права. Система трудового права як галузі права і науки.

1.2. Джерела трудового права

Поняття та види джерел трудового права. Внутрішні джерела трудового права. Зовнішні джерела права. Сфера дії норм трудового права. Єдність та диференціація правового регулювання праці.

1.3. Суб’єкти трудового права

Поняття суб’єктів трудового права. Громадяни як суб’єкти трудового права, трудового договору, трудових правовідносин. Правовий статус роботодавців. Трудовий колектив підприємства, установи, організації. Профспілкові організації. Державні органи по нагляду і контролю за охороною праці як суб’єкти трудового права.

1.4. Правовідносини у сфері трудового права

Система правовідносин у сфері застосування найманої праці. Поняття, загальна характеристика трудових правовідносин. Сторони трудових правовідносин. Зміст трудових правовідносин.

1.5. Колективні договори та угоди

Соціальне партнерство та його співвідношення з колективно-договірним регулюванням соціально-трудових відносин. Поняття та сторони колективного договору. Порядок укладення колективного договору. Зміст колективного договору. Контроль за виконанням колективного договору. Відповідальність за порушення і невиконання умов колективного договору. Генеральні, галузеві, регіональні угоди та їх суб’єкти. Порядок укладення соціально-економічних угод та контроль за їх виконанням.

1.6. Правове регулювання зайнятості

та працевлаштування

Поняття зайнятості населення і напрями державної політики у цій сфері. Правовий статус громадян, які шукають роботу, та безробітних, порядок їх реєстрації, перереєстрації та ведення обліку. Поняття підходящої роботи. Порядок бронювання та визначення квоти робочих місць. Органи, які здійснюють працевлаштування та їх правовий статус. Відповідальність підприємств за невиконання законодавства про працевлаштування.

Р о з д і л II. ТРУДОВИЙ ДОГОВІР ТА ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЯ

2.1. Поняття та види трудового договору

Поняття та зміст трудового договору. Форма та строк трудового договору. Види трудового договору. Порядок укладення трудового договору.

Зміна умов трудового договору. Поняття та види переведень на іншу роботу. Переміщення на інше робоче місце. Зміна істотних умов праці.

2.2. Припинення трудового договору

Поняття припинення й розірвання трудового договору. Підстави припинення трудового договору. Розірвання трудового договору з ініціативи працівника. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Розірвання трудового договору з ініціативи осіб, які не є стороною трудового договору. Відсторонення від роботи. Порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Порядок оформлення звільнення. Трудова книжка та її оформлення. Строки розрахунку із звільненим працівником. Вихідна допомога.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]