Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Створення бізнесу більярдного клубу.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
219.14 Кб
Скачать
  1. Оперативний план

Більярд-клуб починає роботу з липень 2012 р. Планується обслуговувати 900 клієнтів щомісячно. З вересня 2012 р. кількість клієнтів, що будуть обслуговуватись, повинна збільшитися на 50 %, з листопаду - на 70% в порівнянні з липнем 2012 р.

Таблиця 5.1 - Виробнича програма

Показники

Липень-серпень

2012 р.

Вересень-жовтень

2012 р.

Листопад-грудень

2012 р.

Коеф. зростання

К-ть клієнтів

Коеф. зростання

К-ть клієнтів

Коеф. зростання

К-ть клієнтів

Більярд, бар

1,0

900

1,5

1350

1,7

1530

Всього

900

1350

1530

Примітка: кількість клієнтів дається за місяць.

Приміщення для більярдного клубу повинне відповідати двом основним вимогам:

  1. Приміщення повинне бути задоволене великим (для більярдного клубу середніх розмірів - близько 400-450 кв.м).

  2. Колони в цьому приміщенні (якщо вони є), повинні розташовуватися якомога ближче до периметра залу (інакше вони заважатимуть раціональній установці більярдних столів).

Таким чином, найбільш вигідним для більярдного клубу є широкий зал прямокутної форми.

Розраховуючи площу, потрібно враховувати, що більше всього місця займуть більярдні столи, що вимагають (залежно від розмірів самого столу і рівня що надається відвідувачам комфорту в процесі гри) від 30 до 40 кв.м на кожен стіл. Помноживши цю цифру на передбачувану кількість столів, треба додати площу, необхідну для розміщення барної стійкі, столиків для відвідувачів, що користуються послугами кухні, а також столиків і крісел, розташованих поряд з більярдними столами і призначеними для відпочинку гравців і їх друзів. Сума цих цифр плюс площа підсобних і технологічних приміщень і дасть у результаті необхідну цифру загальної площі.

Що стосується вимог, що пред'являються до приміщення чиновниками, а також всієї дозвільної документації, яка буде потрібно для відкриття більярдного клубу, то з цієї точки зору процес ні чим не відрізняється від відкриття ресторану, бару або кафе. Безпосередньо більярдні столи ліцензування не потребують.

Як місце для організації клубу можна розглядати перший поверх новобудови в районі парку «Перемога», проспект Першотравневий, 16. Приміщення взято в оренду площею 400 кв.м. Орендна плата складає 50 грн./кв.м. в місяць.

Місце розташування клубу є дуже вдалим тому, що має такі переваги:

- зручний під'їзд до клубу;

- близькість до паркової зони;

Для надання послуг нам буде потрібно провести ремонт, придбати устаткування. Основні засоби, необхідні для організації роботи показані в таблиці 5.2 і табл.5.3.

Таблиця 5.2 - Опис робіт, які необхідно здійснити для налагодження функціонування проекту

1.Будівлі і споруди

В запропонованому приміщенні необхідно зробити ремонт, який передбачений архітектурним планом. Вартість ремонту 8000 грн.

2.Обладнання

Необхідно закупити:

1.Більярдні столи(6 шт.).

2.Обладнання для гри (10 шт.).

3.Обладнання для бара.

4.Аудіо,відео техніка.

5.Обладнання для охорони.

3.Електрифікація приміщень

Потрібно придбати освітлювальне обладнання.

4.Закупка і наповнення бару

11000

Вибираючи устаткування для більярдного клубу, потрібно враховувати декілька чинників.

Пропозицій на ринку більярдного устаткування зараз стільки, що найвірніше довіритися солідній фірмі, яка не ризикуватиме своєю репутацією, збуваючи, припустимо, під виглядом «професійних» столи з плитами з ДСП.

Вибирати треба тільки ті фірми, які гарантують для свого устаткування подальше обслуговування.

Купуючи столи, розраховані на клуб «Свояк», потрібно пам'ятати, що, за свідченням практиків, навіть самим небагатим і, отже, на перший погляд невередливим відвідувачам деколи достатньо хвилини, щоб визначити, чи варто грати на більярдних столах в даному клубі чи ні.

Теж саме торкається і решти аксесуарів для гри в більярд. Заощадивши при відкритті більярдного клубу на столах і аксесуарах, дуже легко отримати риплячі, гучні столи з непередбачуваним гуркотом куль і, як наслідок - низьку відвідуваність. Практика показує, що відвідувачі готові платити трохи дорожче гри на професійному столі, ніж дешево, але на столі, гра за яким не приносить їм задоволення.

Якщо за цінами, то сьогодні хороші більярдні столи відповідно призначенню, розмірам і якості коштують від $1,5 до $7 тис. Для нашого клубу ми обираємо столи вартістю 2000 $.

Таблиця 5.3 - Опис обладнання, необхідного для роботи більярдного клубу

Вид обладнання

Вартість,

грн.

1.Більярдні столи(6 шт.).

2.Обладнання для гри (10 шт.).

3.Обладнання для бара.

4.Аудіо,відео техніка.

5.Обладнання для охорони.

6.Освітлювальне обладнання

7. Столи і кожані дивани для клієнтів

96000

11000

9000

8000

1000

5000

30000

РАЗОМ

160000

В принципі, в пул можна грати на столах завдовжки від 6 до 9 футів, в російський більярд - на столах від 6 до 12 футів. Проте, не всі ці розміри столів підходять для установки в більярдному клубі. Загальноприйнятою є практика установки столів для російської піраміди не менше, чим 10 футів, для пулу - не меншого 8 футів. Столи меншого розміру також зустрічаються в більярдних, проте мають менший попит саме із-за своїх малих розмірів (це робить вплив на гру і часто робить не її цікавою).

Крім того, є ще ряд умов, які треба враховувати. Якщо йдеться про проведення змагань або про організацію клубу, розрахованого на професійних гравців, підходять тільки 12-футові російські столи (саме на таких столах проводяться змагання). Для пулу - це 9 футів.

Співвідношення столів в клубах варіюється залежно від концепції клубу. У комерційному клубі столи для російської піраміди складають зазвичай приблизно від третини до половини, в спортивному клубі столів може бути порівну і навіть з перевагою на користь російських столів.

В даному питанні думка фахівців практично єдино - починати потрібно, як мінімум, з 4-5 столів, оскільки інакше відвідувач, що зайшов в клуб і наткнувся на чергу, обов'язково піде до конкурента.

Якщо стіл продається без базової комплектації, до нього необхідно додатково придбати аксесуари для гри. В першу чергу, це кулі (кращими вважаються бельгійські - "Араміт"), наклейки (від них залежить точність удару і те, чи вдасться гравцеві додати кулі потрібне обертання), киевніци і киї.

Ну і, нарешті, ще про одну позицію устаткування для більярдного клубу, особливо важливою в тих випадках, коли власник з'являються в нім від сили пару разів на місяць. Йдеться про електронні пристрої, що дозволяють контролювати роботу маркерів (порядку 1000 грн.), це таймер, який комутується на стіл, автоматично включається і вимикається при включенні і виключенні освітлення над кожним з цих столів і зберігає в своїй пам'яті тривалість всіх зіграних партій і суми належної оплати за них.

Для столів, де оплата проводиться за допомогою жетонів, для цієї ж мети існують лічильники жетонів.