Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 часть_нов.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
935.42 Кб
Скачать

Відносна адресація

Відносне посилання - адреса комірки, що містить вихідні дані, змінюється при копіюванні і переміщенні формули. Зміна адреси при копіюванні відбувається за правилом відносної орієнтації комірки з вихідною формулою.

Принцип відносної адресації означає: адреси комірок, які використовуються у формулах, визначені не абсолютно, а відносно місця розташування формули.

Наприклад, в таблиці формулу у комірці С1 Excel сприймає так: додати значення із комірки, яка розташована на дві комірки лівіше зі значенням із комірки, що розміщена на одну комірку лівіше даної формули.

A

B

C

1

5

3

А1 +В1

2

Цей принцип призводить до того, що при всякому переміщені формули в інше місце таблиці змінюються імена комірок в формулі. Переміщення формул має місце при різноманітних маніпуляціях фрагментами таблиці (копіюванні, вставках, вилученні, перенесенні). Маніпуляції фрагментами робляться шляхом виконання спеціальних команд.

Наприклад, скопіюємо значення із комірок А1:С1 в А2:С2.

A

B

C

1

5

3

А1 +В1

2

5

3

А2 +В2

При зміщенні формули на один рядок униз в іменах комірок номер рядку збільшився на одиницю: А1 перетворилася в А2, В1 – в В2. При зміщенні формули вправо або вліво (вздовж рядку) в іменах комірок зміниться буквенна частина. Наприклад, якщо формулу з комірки С2 скопіювати у комірку Е2, то вона перетвориться в С2+D2.

Приклад оформлення лабораторної роботи №1

Тема: Блоки. Відносна і абсолютна адресація

Мета: Навчитися працювати з блоками та використовувати відносну і абсолютну адресацію при обробці даних.

Задача №1

Робітники механічного цеху працюють за розрядами тарифної сітки; по 2 розряду працюють 5 робітників і сума їх заробітної платні складає 332 грн. 47 коп., по 3 розряду – 12 і сума 1042 грн. 25 коп., по 4 – 14 і їх заробітна плата 1390 грн. 94 коп., по 5 розряду – 12 і сума 1465 грн. 64 коп., по 6 – 6 робітників і сума 983 грн. 50 коп. Створіть електронну таблицю, яка містить дані про середній заробіток одного робітника на розряд тарифної сітки.

Режим відображення значень

Режим відображення формул

Задача №2

Відома середня швидкість руху катера (46 км/год), швидкість течії річки (4 км/год) і відстань між двома пунктами (250 км), яку катер має пройти у двох напрямках – туди і назад. Побудувати таблицю, яка відображує залежність відстані до мети (на прямому шляху і назад) від часу руху катера з інтервалом в півгодини.

Режим відображення значень

Режим відображення формул