Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 часть_нов.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
935.42 Кб
Скачать

Опис функцій рядку стану

Індикатор

Призначення

NUM

Включений цифровий блок клавіатури

CAPS

Включений верхній регістр клавіатури

ВДЛ

Включений режим розширеного виділення (клавіша F8)

ДОП

Включений режим виділення несуміжних областей (комбінація клавіш Shift+F8)

Вікно книги містить робочу книгу, в якій можна розмістити до 255 аркушів. Перехід з аркуша на аркуш відбувається за допомогою кнопок прокрутки ярличків аркуша , які знаходяться внизу вікна книги. Кнопки прокрутки , які знаходяться ліворуч від ярличків дозволяють переміститися відповідно на перший аркуш книги, на попередній аркуш, на наступний аркуш або на останній аркуш завантаженої робочої книги.

Відразу збережіть файл з робочою книгою під будь-яким ім’ям. Для цього натисніть Ctrl+S (Shift+F12) чи піктограму на стандартній панелі інструментів або оберіть пункт меню Файл / Сохранить. При першому збереженні робочої книги Excel запитує її ім’я, так як ім’я Книга1 дається автоматично. Введіть в поле введення Имя файла будь-яке ім’я. Розширення xls буде присвоєне автоматично. Після натиснення кнопки Сохранить файл з робочою книгою запишеться на диск. В заголовку вікна замість Книга1 з’явиться назва вашого файла.

Робочий лист Excel розбитий на комірки (клітинки). Комірки розташовані на перетині рядків і стовпчиків. Зліва і зверху розташовані адресні смуги. На лівій адресній смузі нанесені номери рядків: 1, 2, ..., 65536. На верхній адресній смузі – адреси стовпчиків: A, B, …, Z, AA, AB, ..., AZ, BA, ..., IV. Таким чином, робочий аркуш містить 256 стовпчиків і 65536 рядків. У лівій частині заголовка стовпчика (або в верхній частині заголовка рядка) знаходиться порожня кнопка для виділення всієї таблиці.

Смуги прокрутки призначені для переміщення по робочому полю у горизонтальному та вертикальному напрямках за допомогою миші. Бігунки смуг прокрутки визначають позиції активної комірки чи діапазону в таблиці та використовуються для швидкого переміщення по таблиці. Над вертикальною та справа від горизонтальної смуг прокрутки знаходяться маркери розбиття, які використовуються для поділу вікна на дві або чотири частини.

В Excel передбачено два способи адресації комірок, які умовно позначають А1 або R1C1. Перший спосіб полягає у тому, що кожен рядок таблиці має свій порядковий номер, а кожному стовпчику відповідає літера (або дві) англійського алфавіту. Спосіб адресації R1C1 передбачає використання для ідентифікації як рядків, так і стовпчиків їхніх порядкових номерів, записаних після буквених позначень: R – рядок (row), С – стовпчик (column). У цьому випадку поряд з адресою, наприклад R16C3 (шістнадцятий рядок, третій стовпчик), у формулах можна використовувати адреси щодо активної комірки. Наприклад, RC(-1) – адреса комірки, що розташована ліворуч від активної, R(-1)C(2) – адреса комірки, що розташована ліворуч і через одну вниз від активної.

Виконання операцій в Excel. Більшість операцій у табличному процесорі виконуються одним із наведених нижче способів:

  • За допомогою рядка меню.

  • За допомогою клавіатурних комбінацій (гарячих клавіш).

  • За допомогою кнопок панелі інструментів.

  • За допомогою контекстного (динамічного) меню

Форматування та редагування таблиць. Під форматуванням електронних таблиць розуміють форматування комірок та діапазонів (присвоєння коміркам форматів даних, вибір висоти рядків та ширини стовпчиків, додавання та знищення комірок і діапазонів, обрамлення комірок різними лініями, заповнення їх візерунком чи кольором) та форматування інформації, яка заноситься в таблицю (підбір шрифту, його розміру, вибір способу вирівнювання).

При роботі з даними Excel оперує різними форматами, опис яких подано в табл. 1.2.

Таблиця 1.2