Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 часть_нов.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
935.42 Кб
Скачать

Ознайомлення з базовими елементами Excel

Microsoft Excel – потужний табличний процесор, призначений для створення, редагування і обробки електронних таблиць. На екрані електронна таблиця подається у вигляді матриці, що складається зі стовпчиків і рядків, на перетині яких утворюються комірки. Стовпчики і рядки мають ідентифікатори, тому кожну комірку можна визначити однозначно. У комірках розміщують текст, числа, формули, що задають залежності однієї комірки від іншої.

Існує багато галузей застосування табличних процесорів: інженерні розрахунки, математичне моделювання, статистична обробка масивів даних, фінансові розрахунки, керування базами даних тощо.

Запуск Excel. Якщо на робочому столі є піктограма Excel, двічі клацніть на ній мишею або натисніть кнопку Пуск, оберіть Программы / Microsoft Excel. З'явиться вікно програми – порожній аркуш нової робочої книги.

Інтерфейс вікна Excel. Верхній рядок – заголовок вікна з кнопками управління. В заголовку вікна вказано Microsoft Excel – Книга1, тобто додаток і документ, з яким він працює. Кнопки управління є стандартними для Windows-програм - згортання, розгортання (відновлення попереднього розміру) вікна програми і завершення роботи з табличним процесором. Другий рядок – Главное меню, яке містить команди меню програми і складається з дев΄яти пунктів: Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Данные, Окно, Справка. Третій і четвертий рядки – панелі інструментів Стандартная і Форматирование.

Панель інструментів Стандартная містить кнопки, за допомогою яких можна виконати такі операції: створити нову робочу книгу , відкрити існуючу робочу книгу , зберегти робочу книгу , вирізати, скопіювати та вставити дані з буфера обміну , скопіювати формат комірки , викликати майстер для побудови діаграм тощо.

Панель інструментів Форматирование дозволяє вибирати тип, розмір і стиль шрифту, вид вирівнювання інформації в комірках, оформлення таблиць , встановлювати формати даних (числові, текстові, грошові) тощо.

П’ятий рядокрядок введення і редагування, який ще називається рядком формул. Зліва в ньому розташоване поле імен (адресне поле), в якому висвітлюється адреса активної комірки або розмір виділеного діапазону. У правій частині рядка формул відображається вміст активної комірки, який можна модифікувати за допомогою кнопок у центральній частині рядка формул. Якщо клацнути лівою кнопкою миші на рядку формул, то в ньому з'явиться кнопка (Отмена), яка дозволяє анулювати останню дію при редагуванні формул у комірці, кнопка (Ввод), яка служить для підтвердження вводу даних та кнопка (Вставка функции), яка, активізуючи панель формул, дозволяє вводити та редагувати формули за допомогою майстра функцій.

Якщо обрати один із пунктів Главного меню, наприклад, Сервис, з’явиться панель з командами. Внизу панелі розташована подвійна стрілка. Клацання мишею по цій подвійній стрілці виводить більш повний список команд. Причому, якщо ви скористаєтесь командою, що не входила в скорочений список, то вона в ньому з’явиться.

Аналогічна ідея реалізована для панелей інструментів. Панелі Стандартная і Форматирование розташовані поряд горизонтально. Справа на кожній панелі є подвійна стрілочка, яка також розгортає повний список панелі. Використана кнопка (інструмент) переміщується на вкорочену панель.

Нижній рядок вікна – рядок стану (рядок статусу), що відображає різноманітні повідомлення під час роботи програми. У його правій частині в маленьких полях вказується статус деяких функцій клавіатури і поточний режим введення (табл. 1.1).

Таблиця 1.1