Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 часть_нов.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
935.42 Кб
Скачать

Опис форматів даних

Формат

Опис формату

Общий

Звичайний формат натуральних чисел, прийнятий за умовчанням

Числовой

Дозволяє задати кількість знаків після коми, необхідність викорис­тання роздільника груп розрядів і спосіб виведення від΄ємних чисел

Денежный

Формат грошових одиниць

Финансовый

Формат фінансових одиниць

Дата

Формат даних типу дата

Время

Формат одиниць часу.

Процентный

Формат, за допомогою якого виводяться числа, помножені на 100, зі знаком відсотків

Дробный

Формат звичайних дробів. При введені числа в цьому форматі ціла частина від дробової відокремлюється пробілом

Экспоненциа­льный

Науковий (експоненціальний) формат чисел, у якому число відобра­жається у вигляді ±аЕ±b, де а – мантиса, b – порядок.

Текстовый

Застосування цього формату до числового значення дозволяє розгля­дати його як текст.

Дополнитель­ный

Спеціальні формати чисел. До цієї категорії належать чотири додат­кових формати Почтовый индекс, Индекс+4, Номер телефона, Та­бельный номер

Все форматы

Ця категорія дозволяє створювати свої формати.

Для форматування можна використати Автоформат, у процесі якого програма розпізнає (за формулами), в яких комірках знаходяться результати обчислень, а в яких – дані, які використовуються в обчисленнях. На основі результатів аналізу вмісту комірок програма приймає рішення про те, які комірки форматувати. При автоформаті задаються різні лінії для рамки, параметри шрифтів, змінюється ширина стовпчиків.

Ще однією зручною можливістю швидкого форматування комірок в Excel є копіювання формату комірок (кнопка стандартної панелі інструментів), яке дозволяє переносити всі встановлені для однієї комірки параметри форматування на іншу комірку.

Вправа 1. Переміщення по робочому полю

Перемістіться на найнижчій рядок робочого аркуша, для цього натисніть клавіші Ctrl+↓. Перемістіться в крайній правий стовпчик таблиці, для цього натисніть Ctrl+→. Аби повернутися в ліву верхню комірку, натисніть Ctrl+Home.

(Замість вказаних команд можна використовувати наступні: End, ↓; End, →; End, Home. Кома означає, що клавіші натискаються послідовно).

Адреса комірки складається із імені стовпчика і номера рядка (як у шахах). Комірка D3 розташована на перетині стовпчика D і третього рядка. Зробіть поточною комірку D3 за допомогою миші (клацніть мишею в ній). Зверніть увагу, що адреса D3 з’явилась у вікні, над стовпчиком А. Це вікно називається полем імені. Перемістіться в АС45 за допомогою клавіш керування курсором (використовуйте також клавіші PgDn, PgUp). Поверніться у комірку А1. Перемістіться в АС45 за допомогою команди меню Правка / Перейти. В діалоговому вікні (в полі введення з імיям Ссылки: ) набираєте адресу комірки АС45. Поряд з пунктом меню Правка / Перейти вказана комбінація клавіш Ctrl+G. Це означає, що діалогове вікно Переход можна отримати швидше, натисненням цієї комбінації клавіш.

Якщо комірка, в яку потрібно перейти, знаходиться на іншому робочому аркуші, то перед її адресою слід вказати назву відповідного робочого аркуша і символ „!” (знак оклику). Наприклад, Лист2!D45 – комірка, що знаходиться на робочому аркуші Лист2 і має координату D45.

Засвойте переміщення по сусіднім коміркам: клавіша Tab – зліва направо, Shift+Tab – справа наліво, Enter – зверху вниз, Shift+ Enter – знизу вверх.

З одного аркуша в інший можна переміщуватись, натискаючи на ярлички мишею або користуючись клавішами Ctrl+PgDn (на наступний аркуш), Ctrl+PgUp (на попередній аркуш). Зробіть ці операції. Поверніться на Лист1. Комбінації гарячих клавіш наведені у Додатку.

Кількість аркушів у новій книзі – за умовчанням 3. Цю кількість можна змінити: меню Сервис / Параметры / Общие / Листов в новой книге. Легко додати нові аркуші і видалити існуючі.

Вправа 2. Виділення на робочому аркуші

Для виділення за допомогою миші:

  • стовпчика – клацнути мишею по верхній адресній смузі на букві (сполученні букв) – заголовку стовпчика;

  • декількох стовпчиків – притримуючи ліву кнопку після клацання, перемістити вказівник адресною смугою стовпчиків по відповідним буквам;

  • рядка – клацнути мишею по лівій адресній смузі на числі – заголовку рядка;

  • декількох рядків – притримуючи ліву кнопку після клацання, перемістити вказівник адресною смугою рядків по відповідним цифрам;

  • всіх комірок робочого аркуша – клацнути мишею по кнопці, розташованій на перетині адресних смуг або скористатись комбінацією клавіш Ctrl+A;

  • блоку (діапазону комірок – прямокутної групи комірок, для адресації якого вказується адреси верхньої лівої і нижньої правої комірок діапазону, відокремлених двокрапкою) - клацнути мишею на лівій верхній комірці і, не відпускаючи кнопку після клацання, протягти мишу до правої нижньої комірки;

  • блоку за допомогою клавіатури: виділити ліву верхню комірку, натиснути клавішу Shift і, утримуючи її, переміщувати курсор стрілочками до правої нижньої комірки;

  • несуміжних діапазонів – відмітити перший діапазон, а всі наступні виділяти мишею при натиснутій клавіші Ctrl.

Для відміни виділення достатньо клацнути мишею поза виділенням (якщо виділені всі комірки, то можна клацнути на будь-якій комірці).

Виділіть рядок 5. Зніміть виділення. Виділіть стовпчик В. Виділіть всі комірки робочого аркуша. Зніміть виділення. Виділіть стовпчики B, C, D, E. Виділіть рядки 4,5,6,7. Зніміть виділення. Виділіть блок А2:Е12 за допомогою миші. Виділіть блок C3:F44 за допомогою клавіатури. Виділіть одночасно блоки B2:B14, D2:F14.

Вправа 3. Прийоми виділення великих блоків

Потрібно виділити А1:С200.

Перший спосіб:

  1. клацнути мишею на комірці А1;

  2. використати праву смугу прокрутки, щоб зробити видимим рядок 200;

  3. натиснути і утримувати клавішу Shift;

  4. клацнути С200.

Другий спосіб:

  1. клацнути мишею на комірці А1;

  2. вибрати в меню Правка / Перейти чи Ctrl+G;

  3. набрати в полі введення діалогового вікна Переход адресу С200;

  4. натиснути і утримувати клавішу Shift;

  5. натиснути ОК.

Виділіть B12:BN430.

Вправа 4. Присвоєння імен діапазонам

При роботі з діапазоном даних зручно дати йому ім΄я. При цьому у формулах можна вказувати не діапазон адрес комірок, а присвоєне ім΄я. Як імена комірок можна використовувати будь-який набір символів до 255, крім пробілу.

Для присвоєння імені відповідному діапазону комірок його потрібно виділити. Після цього скористатися одним із способів:

  1. помістіть курсор в поле імен, вкажіть для нього ім΄я і натисніть Enter;

  2. виберіть пункт меню Вставка / Имя, а в ньому команду Присвоить. В результаті відкриється діалогове вікно Присвоение имени, в якому в полі Имя вкажіть ім΄я ділянки. Після цього натисніть кнопки Добавить і ОК.

Вправа 5. Вміст комірок, введення і редагування

У комірку можна ввести текст, число чи формулу. При введені інформації Excel автоматично встановлює формати даних. Введення даних здійснюється як безпосередньо в активну комірку, так і в рядок формул. Комірка може містити до 255 символів. Якщо кількість символів в активній комірці більша за ширину стовпчика (9 символів), то на екрані відбувається затирання частини даних по правому краю комірки, якщо сусідня містить довільну інформацію. Зрізаний текст повністю відображується в рядку формул. Якщо числове значення не поміщається в комірці, то замість нього з'являється #######. Вміст комірки може відрізнятися від зображення на екрані. Фактичний вміст комірки відображається в рядку формул.

Щоб розбити довгий текст на окремі рядки, потрібно помістити курсор в рядку формул і в тому місці, де повинен починатися новий рядок, натиснути комбінацію клавіш Ctrl+Enter.

Для введення даних (текстового рядка чи числа) потрібно переміститися у потрібну комірку, набрати дані і натиснути клавішу Enter (чи натиснути кнопку з зеленою галочкою зліва від рядка введення). Введіть у комірку А1 слово числа, але не натискуйте клавішу Enter. Зверніть увагу, що в рядку введення і редагування зліва від поля введення з’явились три кнопки: косий червоний хрестик (клацання по ньому означає відміну введення і еквівалентне натисненню клавіші Esc), зелена галочка і знак рівності. Клацання по зеленій галочці завершує введення, комірка залишається виділеною. Клавіша Enter також завершує введення, але виділеною стає нижче розташована комірка. Натисніть Enter.

Якщо після введення натиснути Enter, то буде виділена комірка, що розташована нижче. Але якщо після введення натиснути Tab, то буде виділена права комірка. Відповідно Shift+Enter – перехід уверх, а Shift+Tab – перехід вправо.

Якщо в комірці, в яку вводиться нове значення, раніше вже знаходилась інформація, то вона автоматично знищується. Для редагування (зміни) потрібно виділити комірку і натиснути функціональну клавішу F2 (редагування) або внести зміни в рядку формул. Редагування завершується так же, як і введення. Замість натиснення F2 можна двічі клацнути по комірці, що редагується мишею. Виправте вміст А1: замініть малу букву ч прописною Ч. Виділіть А1, натисніть F2, натисніть Home (переміщення на початок рядка), натисніть Del і потім вже Ч.

У комірках А2 і А3 введіть числа 24 і 47. Зверніть увагу, що текстовий рядок Числа вирівнюється зліва в комірці, а числа 24 і 47 – справа.

Введіть у комірку А4 формулу =А4+А3. Формула починається зі знака рівності. У комірці відображується результат обчислення по формулі: 71, а в рядку введення (якщо виділена комірка А4) – сама формула.

Виправте формулу на =А2*2+А3 (вміст комірки А2 помножити на 2 і додати вміст комірки А3). Для цього виділіть комірку А4, натисніть F2, внесіть потрібні виправлення, натисніть Enter.

Введіть у комірку А5 формулу =А4-А3, але вже іншим способом. Наберіть знак рівності =. Клацніть мишею комірку А4 (в рядку введення з’явиться її адреса). Введіть знак мінус. Клацніть мишею комірку А3. Натисніть Enter. Такий спосіб введення кращий, ніж безпосередній набір адрес. Зверніть увагу на те, що формула у комірці А5 використовує результат обчислення формули, розташованої в А4.

Введіть у комірку А2 число –14. Зверніть увагу, що у комірках А4 і А5 змінились результати.

Вправа 6. Редагування в процесі введення

Припустимо, потрібно ввести у комірку А6 формулу =3*А2-А4. В процесі введення ви набрали частину формули =2*А2- і раптом помітили помилку (замість множника 3 ввели 2). В рядку статусу відображається режим Ввод. Ви відразу натискаєте клавішу Стрілка вліво, щоб переміститися на початок формули. Але замість очікуваного переміщення отримується формула =2*А2-А6, а навколо комірки А6 з’являється рамка. В рядку статусу повідомлення Укажите. Натисніть клавішу F2. В рядку статусу інше повідомлення Правка. Тепер клавіша Стрілка вліво перемістить курсор на початок формули, і можна буде виправити 2 на 3. Після цього перемістіться в кінець набраного фрагмента формули (клавіша End), видаліть А6 і знову натисніть клавішу F2. Excel перейде із режиму правки в режим введення (з’явиться повідомлення в рядку стану) і можна буде вказати на комірку А4 мишею. Формула поверне число –61. Видаліть формулу натисненням клавіші Del.

Отже, функціональна клавіша F2 перемикає два режими: Ввод і Правка.

Вправа 7. Десятковий роздільник

Введіть у комірку А10 число 4.15. Воно притиснуте до лівої сторони комірки, так як Excel вважає його текстовим рядком. Виділіть А10, натисніть клавішу F2, замініть крапку комою. Тепер 4,15 притиснуте до правої сторони – тобто воно вже вважається числом. Очистіть вічко А10 натисненням клавіші Del.

Вправа 8. Робота з блоками

В результаті виконання вправ 5 і 6 блок А1:А5 заповнений даними і формулами. Так як цей блок оточений порожніми рядками і стовпчиками, він являє собою поточну область. Найшвидший спосіб виділення поточної області: виділити будь-яку комірку всередині блока і натиснути клавіші Ctrl+*. Виділіть блок А1:А5. Зніміть виділення.

Перемістимо цей блок в нове положення D3:D7. Так як переміщення проводиться в межах одного робочого аркуша, зробимо так: виділімо блок А1:А5, помістимо курсор на границю блоку (він набуде вигляду стрілочки), натискаючи і не відпускаючи ліву кнопку миші, перемістимо його в нове положення D3:D7.

Отмена і Повторение. Натисніть Ctrl+Z (відмінити), щоб відмінити переміщення (таким же чином можна відміняти будь-які помилкові дії). Натисніть Ctrl+Y (повернути), щоб знову здійснити переміщення. Ці команди настільки важливі, що вони розміщені в Главном меню (Правка) і на панелі Стандартная. Знайдіть ці команди в меню і кнопки.

Скопіюємо блок D3:D7 в нове положення F6:F10. Виділимо блок D3:D7, помістимо курсор на границю блока (курсор набуде вигляду стрілки), натиснемо і не відпускаючи клавішу Ctrl (біля стрілки з’явиться хрестик) разом з лівою кнопкою миші, скопіюємо його в нове положення F6:F10.

Скопіюємо блок D3:D7 на інший аркуш поточної робочої книги у комірки В2:В6. Виділимо блок D3:D7, помістимо його в буфер натисненням клавіш Ctrl+C, перейдемо на наступний робочий аркуш (клавіші Ctrl+PgDn), виділимо комірку В2, витягнемо із буфера блок натисненням Ctrl+V, натиснемо клавішу Esc. Зверніть увагу – на другому аркуші виділяється лише одна комірка, в ній буде розміщений лівий верхній кут блока, що копіюється. В процесі копіювання в рядку статусу зיявиться повідомлення, яке зникне після натиснення на клавішу Esc.

Блок із буфера обміну можна витягти декілька разів, в різних комірках робочої книги. Ця процедура закінчується натисненням клавіші Esc. Скопіюйте блок D3:D7 (із першого аркуша) на третій робочий аркуш у комірки A1:A5, D1:D5, F1:F5, A11:A15.

Перенесення блока можна здійснити натисненням клавіш Ctrl+X (розміщення в буфер з видаленням) з наступним Ctrl+V на новому місці. Перенесіть з першого аркуша блок D3:D7 на Лист3 в D11:D15. Переконайтесь, що на першому аркуші блок D3:D7 порожній. Знайдіть аналоги Ctrl+C, Ctrl+X, Ctrl+V в меню і на панелі інструментів Стандартная.

Замість клавіатурних комбінацій Ctrl+C, Ctrl+X, Ctrl+V можна використовувати Ctrl+Insert, Shift+Del, Shift+Insert відповідно.

Переміщення по блокам. Перейдемо на Лист3, де є декілька заповнених блоків. Вже знайомі комбінації клавіш Ctrl+↓ і Ctrl+→ дозволяють виділяти перші і останні комірки заповнених областей в поточному рядку чи стовпчику. Виділіть комірку А1 (Ctrl+Home). Натисніть декілька разів клавіші Ctrl+↓, поки не перейдете на останній рядок робочого аркуша. Декількома натисненнями клавіші Ctrl+↑ поверніться у комірку А1. Зробіть те саме з використанням клавіш Ctrl+→ і Ctrl+←.

Виділення рядків і стовпчиків у блоці. В сполученні з клавішею Shift ці клавіатурні комбінації дозволяють виділяти в заповненому блоці окремі рядки і стовпчики. Скопіюйте блок А1:А5 в В1:В5. Виділіть В1. Натисніть сполучення клавіш Ctrl+Shift+↓. Буде виділений блок В1:В5.

Видалення. Виділіть блок А1:В5 (Ctrl+*). Натисніть клавішу Del або в контекстному меню виділеного фрагменту оберіть Очистить содержимое, або в меню Правка виберіть команду Очистить / Содержимое.. Блок видалений (очищені комірки, які він займав).

Вправа 9. Операції з робочими аркушами

Переміщення робочого аркуша. Помістімо робочий аркуш Лист1 далі за аркушем Лист2. Вкажіть мишею на ярлик Лист1, натисніть ліву кнопку миші. З'явиться зображення маленького аркуша. Перетягніть його мишею вздовж корешків за Лист2. В результаті після аркуша Лист2 буде розташований Лист1.

Копіювання робочого аркуша в межах робочої книги. На практиці часто потрібно дублювати робочі аркуші, щоб вносити в них невеликі зміни, а не проектувати з початку. Скопіюйте Лист3. Для цього помістіть курсор миші на ярличок аркуша, клацніть правою кнопкою миші і в контекстному меню оберіть Переместить / Скопировать. З'явиться діалогове вікно Переместить или скопировать. В ньому написано Переместить выбранные вами листы ... Перед листом:. Оберіть мишею варіант переместить в конец. Встановіть позначку Создавать копию (натисніть мишею – зיявиться галочка). В результаті отримаємо робочий аркуш з імיям Лист3(2).

В межах робочої книги скопіювати аркуш можна і простіше. Вкажіть мишею на ярлик Лист3, натисніть ліву кнопку миші і клавішу Ctrl. Зיявиться зображення маленького аркуша зі знаком +. Перетягніть його мишею вздовж корешків за Лист3(2). Зיявиться Лист3(3).

Вставка нового робочого аркуша. Оберіть в Головному меню пункт Вставка / Лист. В книзі зיявляється робочий аркуш перед активним аркушем. Вставте новий робочий аркуш перед Лист1.

Перейменування аркуша. Аркушам можна дати нові імена. Встановіть курсор на ярличок аркуша з іменем Лист1, натисніть праву кнопку миші. В контекстному меню оберіть пункт Переименовать. Дайте імיя Пример. Можна й простіше: зробити подвійне натиснення по ярличку аркуша і ввести його нове імיя.

Видалення робочого аркуша. Видаліть аркуш з ім΄ям Лист3(3): встановіть на його ярлик курсор миші і в контекстному меню оберіть Удалить.

Очищення робочого аркуша. Знищить вміст робочого аркуша Лист2. Перейдіть на нього і клацніть правою кнопкою миші кнопку на перетині адресних смуг. Будуть виділені всі комірки робочого аркуша. В контекстному меню оберіть Удалить. Аркуш залишився, видалений лише його вміст.

Вправа 10. Остання комірка

Перейдіть на Лист3. Для переходу на останню комірку робочого аркуша натисніть Ctrl+End. Буде виділена не комірка IV65536, як можна було б гадати, а комірка F15. Справа в тому, що стовпчик F – крайній правий стовпчик, який містить дані, а 15 – останній рядок, що містить дані, хоча сама комірка F15 порожня. Очистіть цей робочий аркуш, перейдіть у комірку А1. Знову натисніть Ctrl+End – знову виділеною буде комірка F15. Поки робоча книга відкрита, ця комірка буде “останньою на аркуші”. Тільки після збереження робочої книги (Ctrl+S), закриття її (Ctrl+F4) і нового відкриття (Ctrl+O), комірка F15 втратить цю властивість.

Вправа 11. Копіювання значень

Перейдіть на Лист3(2). У комірках блока F1:F5 містяться значення (текст і числа) і формули (у комірках F4 і F5). Нерідко буває необхідно при копіюванні замінити формули на значення, обчислені за цими формулами. Скопіюємо блок F1:F5 в F8:F12. Для цього виділімо блок F1:F5, поставимо курсор миші на межу блоку так, щоб курсор набув форму стрілки, перетягнемо блок на нове місце, натискаючи праву кнопку миші. Коли ми відпустимо праву кнопку миші, з'явиться контекстне меню, в якому оберемо пункт Копировать только значения. Переконайтесь, що в новому блоці F8:F12 формул немає.

Таким же способом перетворимо формули в значення в початковому блоці F1:F5. Виділімо цей блок, здвинемо його набік правою кнопкою миші і знову повернемо на попереднє місце, в контекстному меню знову оберемо пункт Копировать только значения.

Якщо потрібно копіювати на інший робочий аркуш (або в іншу книгу) лише значення, то потрібно використовувати Специальную вставку. Скопіюємо блок D1:D5 з аркуша Лист3(2) на аркуш Приклад: треба виділити D1:D5, скопіювати його в буфер (клавіші Ctrl+С), перейти на аркуш Приклад, виділити комірку А1 і натиснути праву кнопку миші, в контекстному меню обрати пункт Специальная вставка, а в діалоговому вікні встановити перемикач значения, натиснути ОК і клавішу Esc.

Вправа 12. Вставка порожніх рядків і стовпчиків та знищення (вилучення) комірок

На аркуші Приклад вставте три порожніх рядка перед третім рядком. Для цього виділіть на лівій адресній смузі рядки 3, 4, 5 і в контекстному меню оберіть пункт Добавить ячейки. Аналогічно вставте два порожніх стовпчика перед стовпчиком А.

Для того, щоб знищити комірки або діапазон комірок разом з введеними в них даними, виділіть потрібний діапазон, виберіть команду меню Правка / Удалить, виберіть потрібну опцію у діалоговому вікні Удалить та натисніть кнопку ОК.

Вправа 13. Заповнення блока однаковими числами

Перейдіть на Лист2. Потрібно ввести у всі комірки блока B1:D9 число 5. Виділіть блок B1:D9. Введіть з клавіатури число 5. Натисніть сполучення клавіш Ctrl+Enter. Зніміть виділення. Введіть у блок B3:F3 число 10.

Вправа 14. Порядкові номери

Іноді потрібно створити стовпчик з порядковими номерами. Перейдіть на Лист4. Нехай в стовпчику А, починаючи з А2, потрібно розмістити порядкові номери від 1 до 14. Введіть в А2 число 1. Виділіть А2. Оберіть в меню Правка / Заполнить / Прогрессия. В діалоговому вікні введіть: Расположение: по по столбцам, шаг 1, граничное значение 14. Натисніть кнопку ОК.

Якщо перед викликом меню виділити блок для вводу, наприклад, А2:А10, то граничне значення задавати не потрібно. Зробіть це (попередньо очистивши блок А3:А15).

Порядкові номери можна ввести і без використання Головного меню. Введімо порядкові номери в стовпчик С, починаючи з С2. Для цього введімо в С2 число 1, виділімо комірку С2 і поставимо курсор миші на маленький чорний квадратик в правому нижньому куті комірки – маркер заповнення. Натиснемо клавішу Ctrl і, не відпускаючи її, потягнемо маркер заповнення вниз (поряд з маркером з'явиться плюс). На комірці С15 відпускаємо ліву кнопку миші і клавішу Ctrl. Блок заповнений.

Ще один спосіб. Помістіть у комірку Е1 число 1, а у комірку Е2 число 2. Виділіть блок Е1:Е2. Тягніть вниз маркер заповнення до комірки Е15. Блок буде заповнений порядковими номерами. Якщо ж у комірку Е2 ввести число 3, то блок буде заповнений непарними числами.

Останній спосіб введення прогресії. Введіть у комірку G1 число 1, поставте курсор миші на маркер заповнення і тягніть цей маркер униз, натискаючи праву кнопку миші. Коли ви відпустите кнопку, з’явиться контекстне меню. Оберіть в ньому пункт Прогрессия, і заповніть діалогове вікно. Якщо ж у вікні нічого не заповнювати, а відразу натиснути ОК, то виділений блок буде заповнений порядковими номерами.

Введіть в рядок, починаючи з С4, арифметичну прогресію з першим елементом 4, різницею –1, граничним значенням –5. Введіть у стовпчик, починаючи з F6, геометричну прогресію з першим елементом 4, знаменником 2, останнім елементом 256.

Введіть у комірку А6 текст Товар1. Поставте курсор миші на маркер заповнення цієї комірки і тягніть його вниз до комірки А10. Ви отримаєте у комірках текст Товар2, Товар3.

Введіть у комірку В6 текст 1 місце. Поставте курсор миші на маркер заповнення цієї комірки і тягніть його вправо до комірки D6. Ви отримаєте у комірках рядки 2 місце, 3 місце.

Вправа 15. Оформлення таблиць

Зміна розмірів рядків і стовпчиків. Не можна змінити розмір однієї чи декількох виділених комірок. Програма дозволяє змінити лише ширину цілого стовпчика чи висоту цілого рядка. Змініть ці параметри за допомогою миші: помістіть вказівник миші між двома заголовками стовпчиків чи рядків так, щоб він прийняв форму двонапрямленої стрілки; перемістіть, тримаючи натиснутою ліву кнопку миші, межу стовпчика (чи рядка) у потрібному напрямку. Відпустивши кнопку, ви зафіксуєте новий розмір. Якщо треба встановити конкретний розмір стовпчика, виберіть команду меню Формат / Столбец / Ширина та в діалоговому вікні Ширина столбца введіть потрібну ширину. Програма може сама вибрати оптимальну ширину стовпчика. Для цього виберіть команду Формат / Столбец / Автоподбор ширины, яка встановить ширину стовпчиків відповідно до вмісту їх комірок (аналогічний результат досягається подвійним натисканням лівої кнопки миші на правій межі заголовка стовпчика). Висота рядків аналогічно налаштовується за допомогою команд Формат / Строка / Высота та Формат / Строка / Автоподбор высоты.

Ховання та відображення захованих стовпчиків та рядків. Іноді є необхідність заховати певну інформацію, або покращити наочність таблиці. Захована інформація на друк не виводиться. Для того, щоб заховати стовпчик чи рядок, виділіть їх, оберіть команду меню Формат / Столбец (Строка) / Скрыть, а для цілого аркуша – команду Формат / Лист / Скрыть. Щоб відновити відображення стовпчика чи рядка, виділіть дві суміжні комірки сусідніх рядків чи стовпчиків та виберіть команду Отобразить у відповідному підменю меню Формат. Для відображення захованого аркуша виберіть послідовність команд меню Формат / Лист / Отобразить.

Вирівнювання вмісту комірок. В Excel введені дані вирівнюються автоматично: текст – по лівій межі, числа – по правій. Для того, щоб змінити вирівнювання, необхідно задати параметри вирівнювання для комірок. Ці параметри задаються на вкладці Выравнивание вікна Формат ячеек. Програма дозволяє вирівнювати як по горизонталі, так і по вертикалі. Крім того, у табличному процесорі можна вводити дані в комірку під різними кутами, використовуючи настроювання в області Ориентация цієї ж вкладки вікна.

У результаті встановлення опції переносить по словам символи, які не будуть поміщатися в комірку, переносяться в наступний її рядок. Опція автоподбор ширины автоматично зменшить розмір шрифту в комірці, якщо ширина є недостатня для правильного відтворення даних. Якщо активізована опція объединение ячеек, то комірки виділеного діапазону об’єднаються в одну.

Змінити спосіб вирівнювання в комірці або в діапазоні можна за допомогою кнопок панелі інструментів Форматирование.

Підбір шрифту. Потренуйтеся з різними шрифтами комірок на вкладці Шрифт вікна Формат ячеек або за допомогою списків, що розкриваються панелі інструментів Форматирование.

Обрамлення. Для покращання візуального сприйняті таблиці Excel дозволяє застосовувати різноманітні рамки, кольори і тіні. Задайте всі необхідні параметри на вкладці Граница вікна Формат ячеек або за допомогою елементів списку Границы панелі форматування. Але попередньо виділіть діапазон комірок.

Для закріплення матеріалу виконайте наступні вправи:

  1. У своїй папці створіть телефонний довідник своїх друзів, у який введіть у різні стовпчики таку інформацію: ім'я, прізвище, код, телефон.

  2. У комірки з номером телефону введіть дані у форматі, який створіть самі. Цей формат повинен зберігати дані у вигляді послідовності цифр, які розділені дефісом попарно.

  3. Доповніть таблицю адресами, ввівши в окремі стовпчики назви населених пунктів та поштові адреси.

  4. Оформіть цю таблицю різними шрифтами, рамками, кольорами.

  5. У новій робочій книзі створіть електронну таблицю – календар на 2004 рік, використавши функцію автозаповнення. Оформіть календар малюнком. Виділіть вихідні і святкові дні. Кожен місяць помістіть у комірки з іншим кольором.

  6. Присвойте діапазону комірок, в якому знаходяться числа одного місяця, назву цього місяця.