Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 часть_нов.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
935.42 Кб
Скачать

Відносна й абсолютна адресація у формулах

При копіюванні чи переміщенні формули в інше місце аркуша необхідно організувати управління формуванням адрес вихідних даних. Тому в електронній таблиці при написанні формул використовуються поняття відносного й абсолютного посилань.

Абсолютна адресація

Абсолютне посилання – це адреса комірки, яка містить вихідні дані, що не змінюється при копіюванні і переміщенні формули.

В даному випадку застосовується прийом, який називається заморожуванням адреси. Для вказівки абсолютної адресації вводиться символ $. (При введенні формули натиснути F4). Розрізняють два типи абсолютного посилання: часткове і повне.

Повне абсолютне посилання - якщо при копіюванні чи переміщенні адреса комірки, що містить вихідні дані, не змінюється. Тоді символ $ ставиться перед назвою стовпчика і номером рядка. Приклад: $А$5; $В$12 – повні абсолютні посилання

Наприклад. Потрібно створити таблицю, яка містить дані про вартість туристичних путівок у різні країни світу. Необхідно вказати вартість в доларах та в гривнях. Початковою інформацією є вартість путівки в доларах та курс долару по відношенню до гривні. Вартість путівки в гривнях розраховується з цих даних.

Спочатку треба підготувати таблицю у такому вигляді:

A

B

C

1

Курс долару

гривень

2

Країна

Ціна в доларах

Ціна в гривнях

3

Англія

В3 * $B$1

4

Болгарія

5

Бельгія

6

Бразилія

В комірці В1 буде зберігатися курс долару, виражений в гривнях. Формула комірки С3 розраховує вартість путівки в гривнях шляхом помноження вартості в доларах на курс долара. У комірки С4, С5, С6 відповідні формули можна не вводити з клавіатури, а скопіювати із комірки С3. Ось до чого приведе таке копіювання:

A

B

C

1

Курс долару

гривень

2

Країна

Ціна в доларах

Ціна в гривнях

3

Англія

В3 * $B$1

4

Болгарія

В4 * $B$1

5

Бельгія

В5 * $B$1

6

Бразилія

В6 * $B$1

Видно, що заморожена адреса ($B$1) при копіюванні не змінилась. Після внесення числових даних у комірки В3:В6 таблиця у режимі відображення значень приймає вигляд:

A

B

C

1

Курс долару

гривень

2

Країна

Ціна в доларах

Ціна в гривнях

3

Англія

600

12000

4

Болгарія

250

5000

5

Бельгія

420

8400

6

Бразилія

1100

22000

Часткове абсолютне посилання має місце, якщо при копіюванні чи при переміщенні формули не змінюється номер рядка чи заголовок стовпчика в адресі комірки з вихідними даними. При цьому символ $ у першому випадку ставиться перед номером рядка, а в другому – перед заголовком стовпчика.

Приклад.

А$5, В$12 – часткове абсолютне посилання, не міняється номер рядка;

$С5, $К12 – часткове абсолютне посилання, не міняється найменування стовпчика.

Наприклад, якщо ми бажаємо у комірках С1:С4 отримати суму комірок А1 і В1:В4, то у комірку С1 вводимо таку формулу, яка при копіюванні матиме вигляд:

A

B

C

1

5

3

А$1 +В1

2

1

6

А$1 +В2

3

2

9

А$1 +В3

4

3

12

А$1 +В4