Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
open-offis-calk.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
515.58 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Для чого використовують метод простих ітерацій та метод підбору парметру?

2. Як ввімкнути режим обчислення ітерацій?

3. Опишіть технологію вирішення завдань за допомогою засобу Підбір параметру.

Лабораторна робота №4 Тема: Побудова діаграм в OpenOffice Calc

План:

  • Загальні поняття

  • Створення діаграми за допомогою Майстра діаграм

  • Модифікація діаграм.

  • Комбіновані діаграми

Теоретичні відомості

  • Загальні поняття

Діаграма - це спосіб наочного представлення інформації, заданий у вигляді таблиці чисел. Демонстрація даних за допомогою добре продуманої діаграми допомагає краще зрозуміти їх і часто може прискорити роботу. Зокрема, діаграми дуже корисні для наочного представлення тієї інформації, що міститься у великих наборах чисел, щоб дізнатися, як ці набори пов'язані між собою. Швидко створивши діаграму, можна визначити тенденції і структуру процесу, що практично неможливо зробити, маючи лише набір чисел.

Діаграми створюються на основі чисел, що містяться в робочому листі. Зазвичай дані, які використовуються в діаграмах, розташовані в одному листі або в окремому файлі, але це зовсім не обов'язково. Одна діаграма може використовувати дані з будь-якої кількості аркушів і навіть з будь-якої кількості робочих книг.

OpenOffice Calc дозволяє створювати різні типи діаграм.

Типи діаграм, передбачені в OpenOffice Calc:

  • Гістограма

Використовується для відображення дискретних даних, які є протилежністю безперервним даними

  • Лінійчата

Представляє собою гістограму, повернути на 90 ° за годинниковою стрілкою. Перевага використання таких діаграм полягає в тому, що мітки категорій читаються на них простіше.

  • Графік

Часто застосовуються для відображення безперервних даних. Наприклад, при відображенні обсягу продажів у вигляді графіка наочно видно тенденцію їх зміни з часом.

  • Кругова

Діаграму корисно використовувати, якщо ви хочете показати пропорції або частини чогось щодо цілого. Зазвичай кругова діаграма не застосовується для більш, ніж 56 точок даних, інакше її важко зрозуміти.

  • Точкова

Відомі під назвою діаграми розсіювання. Відрізняються від інших типів діаграм тим, що на обох осях такої діаграми відкладаються значення. Даний тип діаграм часто використовують для того, щоб показати взаємозв'язок між двома змінними.

  • З областями

Діаграма схожа на розмальований різними кольорами графік. Стопки рядів даних дозволяють представити внесок кожного ряду даних в загальну суму.

  • Кільцева

Нагадують кругові діаграми з вирізаною серединою. Відмінність полягає в тому, що кільцеві діаграми можуть становити декілька рядів даних. Ряди даних відображаються у вигляді концентричних кілець. Кільцеві діаграми декількох рядів можуть втратити наочність.

  • Пелюсткова

Має окрему вісь для кожної категорії, причому всі осі виходять від центру. Значення точок даних позначається на відповідній осі. Якщо у ряді даних всі точки мають однакові значення, то пелюсткова діаграма приймає вигляд кола.

  • Поверхня

Відображають дві або кілька рядів даних у вигляді поверхні. На відміну від інших діаграм, в цьому випадку OpenOffice Calc застосовує різні кольори для виділення значень, а не рядів даних.

  • Біржова

Корисні для відображення інформації про ціни на біржі. Для них потрібно від 3 до 5 наборів даних.

  • Циліндрична

Такі діаграми можна використовувати замість лінійчатих діаграм або гістограм.

  • Конічна

Такі діаграми можна використовувати замість лінійчатих діаграм або гістограм.

  • Пірамідальна

Такі діаграми можна використовувати замість лінійчатих діаграм або гістограм.

  • Створення діаграми за допомогою Майстра діаграм

Найефективніший шлях створення діаграм - використання Майстру діаграм. Цей засіб складається з набору інтерактивних діалогових вікон, які супроводжують весь процес побудови необхідної діаграми. У будь-який момент роботи можна повернутися до

попереднього етапу.

Побудова діаграми починається з виділення даних. При виділенні даних включають в діапазон і такі елементи, як заголовки рядків і стовпців, що відносяться до рядів даних.

Для запуску майстра треба виконати команди меню Вставка – Диаграмма.

  • Модифікація діаграм

Коли діаграма створена, її можна видозмінити в будь-який час. Для модифікації діаграм використовуються команди меню Формат і панель інструментів Форматування.

Меню Формат з'являється в рядку головного меню лише при активізації діаграми. При виборі команд меню Формат з'являються відповідні діалогові вікна Майстра діаграм, в які можна внести необхідні зміни.

Панель інструментів Форматування з'являється автоматично при активізації діаграми або, якщо клацнути на створеній діаграмі. Вона включає інструменти, які використовуються для внесення звичайних змін до діаграм.

  • Комбіновані діаграми

Комбінована діаграма - діаграма, що складається з декількох рядів даних і в якій використовуються різні типи діаграм, наприклад, гістограма і графік. У комбінованій діаграмі може також використовуватися і один тип (наприклад, тільки гістограми), але при цьому вона буде містити другу вісь значень. Для комбінованих діаграм потрібно, щонайменше, два ряди даних.

OpenOffice Calc на даний момент підтримує тільки декілька різних варіантів комбінованих діаграм, всього два, перший гістограма з лінійним графіком, друге - гістограма і з лінійним накопиченням.

Для побудови комбінованих діаграм можна скористатися одним із таких методів:

  • перетворити вже створену діаграму в комбіновану, змінивши тип діаграми;

  • при створенні діаграми вибрати тип «Стовпці та лінії».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]