Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
open-offis-calk.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
515.58 Кб
Скачать

48

МІНЕСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ ЗА ТЕМОЮ

OpenOffice Calc

ЗА КУРСОМ «ІНФОРМАТИКА ТА

КОМП'ЮТЕРНА ТЕХНІКА»

Одеса ОНПУ 2009

МІНЕСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ ЗА ТЕМОЮ

«OpenOffice Calc»

ЗА КУРСОМ «ІНФОРМАТИКА ТА

КОМП'ЮТЕРНА ТЕХНІКА»

для студентів спеціальності 6.030601

Затверджено

на засіданні кафедри ІММЗІС

протокол №2 від 29 вересня 2009р.

Одеса ОНПУ 2009

Методічні вказівки до практичних занять за темою «OpenOffice Calc» за курсом «Інформатика та комп'ютерна техніка». / Укл. Л.В. Скакун - Одеса: ОНПУ, 2009 — 48 с.

Укладач: Л.В. Скакун

ЗМІСТ

Лабораторна робота №1 Тема: Основи роботи в OpenOffice.org Calc 3

Лабораторна робота №2 Тема: Створення і оформлення таблиць в OpenOffice Calc 10

Лабораторна робота №3 Тема: Аналіз даних для розв’язування типових економічних та математичних задач 17

Лабораторна робота №4 Тема: Побудова діаграм в OpenOffice Calc 19

Лабораторна робота №5 Тема: Створення і оформлення таблиць в OpenOffice Calc 25

Лабораторна робота №6 Тема: Фінансові функції в OpenOffice.org Calc 33

Лабораторна робота №7 Тема: Автоматизація роботи в OpenOffice Calc 37

Література 48

Лабораторна робота №1 Тема: Основи роботи в OpenOffice.Org Calc

Мета: Навчитися виконувати основні операції в OpenOffice.org Calc

План:

  • Загальні поняття.

  • Введення даних. Автозаповнення.

  • Створення формул

  • Використання функцій OpenOffice.org Calc

  • Форматування даних

Теоретичні відомості

1. Загальні поняття

Електронні таблиці використовуються для зберігання даних та виконання обчислень. У робочій книзі OO Calc може міститися довільне число робочих аркушів, а кожен робочий лист складається з клітинок. В клітинці можуть знаходитися дані одного з трьох типів:

  • числове значення;

  • текст;

  • формула.

На робочому листі OO Calc можуть перебувати також графіки, малюнки, діаграми, зображення, кнопки та інші об'єкти.

Числові значення, або просто числа, висловлюють різні кількісні співвідношення даних певного типу, наприклад, обсяги продажів, число службовців фірм, тестові оцінки тощо. Числові значення, введені в клітинки робочої таблиці, можуть використовуватися в формулах і діаграмах. Числовими значеннями також можуть бути відображені дати (наприклад, 25.09.2009) або час (наприклад, 15:24:35).

Крім числових значень в робочий лист часто вводиться також і текст. Як правило, текст використовується для відображення числових даних, заголовків стовпців або для введення деякої що пояснює інформації щодо робочої таблиці.

Програма дозволяє вводити в клітинки формули, в яких використовуються числові значення і навіть текст.

Якщо ввести формулу в клітинку, то результат, обчислений за цією формулою, з'являється в цій клітинці. Якщо ви зміните будь-яке з чисел, що використовуються у формулі, OO Calc автоматично виконає обчислення за формулою і відобразить новий результат.

2. Введення даних. Автозаповнення

В OO Calc передбачена спеціальна можливість, яка називається Автозаповнення. Вона полегшує введення набору числових значень або текстових елементів в діапазон клітинок. Для цього використовується маркер автозаповнення, що представляє собою маленький квадратик, розташований в лівому нижньому кутку активної клітинки. Для того, щоб ввести значення в кілька клітинок, необхідно підвести покажчик миші до маркера автозаповнення так, щоб вказівник перетворився на чорний хрестик; натиснути ліву кнопку миші і протягнути маркер автозаповнення вниз (або в іншому напрямку) до потрібної клітинки.

3. Створення формул

Щоб додати формулу до робочої таблиці, її потрібно ввести в клітинку. Для цього потрібно клацнути лівою кнопкою миші у клітинці, ввести знак рівняння „=”, і після цього вводити формулу. Ви можете видаляти, переміщати або копіювати формули точно так само, як і будь-які інші дані. У формулах використовуються арифметичні операції для роботи з числами, текст, функції робочого аркуша, а також інші формули для обчислення значення в комірці. Числа і текст можуть перебувати в інших клітинках, що дозволяє з легкістю змінити дані та надає робочим таблиць особливу динамічність.

Наприклад, при зміні початкових даних OO Calc виконує переобчислення формул. Таким чином, змінюючи початкові дані в робочій таблиці, ви зможете швидко побачити, як ці зміни впливають на результати розрахунків.

Формула, введена у клітинку, може містити такі елементи:

  • оператори;

  • посилання на комірки (включаючи зазначені комірки і діапазони);

  • числа;

  • функції робочого аркуша.

Кожна формула починається символом =. Довжина формули не повинна перевищувати 1 024 символу. Якщо ввести формулу в клітинку, то в ній відобразитися результат розрахунку по цій формулі. Сама формула з'явиться в рядку формул при активізації цієї комірки.

Існує два основних способи введення формул у комірку: ввести її повністю вручну або вказати адреси використовуваних у ній клітинок прямо в робочому листі.

За замовчуванням OO Calc створює відносні посилання.

Копійована первісна формула містить інструкцію про добуток значень клітинок. При копіюванні формули зазначена інструкція теж копіюється, в результаті чого в новій формулі видозмінюються адреси клітинок.

Однак бувають випадки, коли необхідно, щоб адреси клітинок не змінювались при копіюванні. В абсолютних посиланнях перед буквою стовпця і перед номером рядка ставляться знаки долара ($). При копіюванні такої формули посилання на клітинки не змінюються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]