Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhrana_trudaa.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
240.72 Кб
Скачать

6 Охорона праці

Цим проектом передбачається реконструкція блоку вакуумної перегонки мазуту установки АВТ АТ „Лукойл – Одеський”.

6.1 Характеристика можливих небезпечних і шкідливих промислових факторів на реконструйованій установці

Сировиною вакуумної перегонки мазуту є мазут – залишок атмосферної перегонки нафти. ГДК парів мазуту по 300 мг/м3. Для мазуту на організм людини при отруєнні ним викликає головну біль, запаморочення голови, посилене серцебиття, слабкість, психічне збудження, сухість в роті, нудоту. В важких випадках викликає втрату свідомості і при дуже великих концентраціях парів мазуту можлива навіть смерть

До продуктів вакуумної перегонки мазуту відносяться:

  • дизпаливо;

  • вакуумний газойль;

  • гудрон;

  • паливний газ.

Дизпаливо, вакуумний газойль, гудрон – горючі рідини. ГДК та токсичні дії на організм людини аналогічні до мазуту. Гудрон не володіє властивістю до кумуляції, проникненням крізь непошкоджений шкіряний покров і не викликає підвищення чутливості організму і посиленого росту тканини, не володіє властивістю до випарювання при нормальних умовах [17].

Паливний газ складається в основному з нижчих парафінів. ГДК для паливного газу складає 100 мг/м3. Дія на організм людини аналогічна дії парів мазуту.

На блоці вакуумної перегонки мазуту установки АВТ основними фізично-небезпечними виробничими факторами являються:

Небезпечний рівень напруги 380В в електричній мережі. Електричний струм може привести до загибелі людини. Приміщення операторної, електропідстанції, насосної відносяться до категорії приміщень з підвищеною електронебезпечністю. Тому для забезпечення захисту від шкідливої дії електричного струму на організм людини ізолюють струмоведучі частини, місцях праці з високою напругою використовують застережливі таблички, електрозахисні засоби і огорожу. Для усунення небезпеки ураження струмом у випадку дотику до корпусу і інших неструмоведучих металічних частин електроустановки, які можуть виявитися під напругою використовують окремий стержневий блискавковідвід. Всі умови відповідають НАОП 1.1.10-1.07-01. Класифікація електрозахисних засобів.

Підвищена  + 60 оС температура поверхонь обладнання (продуктової частини насосів, електричних двигунів, апаратури реактора) може визвати опіки. Враховуючи вимоги по охороні праці і техніки безпеки в приміщенні ізолюються об’єкти, які мають температуру вище 45 оС, для уникнення опіків ізолюються поверхні, які мають температуру вище 60 оС і які знаходяться в межах доступу обслуговування персоналу. Як теплоізоляційний матеріал використовуються вироби з мінеральної вати у вигляді напівжорстких плит і вироби гофрованої структури. Для покривного шару використовують металічний кожух з тонколистового алюмінієвого сплаву АDI „Н”.

Недостатня освітленість може викликати порушення зору. В операторній джерелом штучного освітлення являються світильники ОДР з двома лампами ЛБ-30, кількістю 15 шт. Що до природного освітлення там знаходиться 3 вікна розміром 1,5 на 2 м. Тобто в операторній установи ЕЛОУ-АВТ освітлення відповідає вимогам ДБН В.2.5-28-2006. Природне та штучне освітлення.

Виробниче обладнання створює шум, що може привести до туговухості. Операторна знаходиться в одній будівлі з насосною, при цьому приміщення операторної відділене від насосної цегляною стіною, а також приміщення операторної облицьовано звукопоглинаючими матами, які розташовані на стінах. При цьому вплив шуму на організм людини не перевищує допустимого рівня. Великий рівень шуму спостерігається біля печі, колон, АПО, в насосній. При роботі біля цих апаратів робітники використовують противошумні м’які вкладиші, які вставляються в вуха і тампони з ультратонкого волокна. Захист від шуму відповідає заданим стандартам ДСТУ 2325-93.Терміни та визначення.

Збільшений рівень вібрації викликає вібраційну хворобу. Для захисту від шкідливої дії вібрації використовують заглиблені фундаменти і ізолюють з усіх сторін азбестом, волоком, шлаком іншими елементами апарати, які створюють високий рівень вібрації (АПО, насоси). Умови відповідають стандартам ДСТУ 2300-93. Вібрація. Терміни та визначення.

При використанні пожежнонебезпечних речовин,які використовуються на установці АВТ, а також при їх переробці може виникнути небезпека пожежі, пов’язана з особливостями та специфічними властивостями речовин. Найголовніше те, що підприємство має власну пожежне депо та висококваліфіковані працівники. Правила та заходи відповідають стандартам ДНАОП 0.01-1.01-95. Пожежна безпека. Терміни та визначення.

Компонування обладнання виконано з урахуванням вимог безпечного ведення технологічного процесу, доступності його обслуговування і ремонту. Колона, ємності, піч і апарати повітряного охолодження оснащені майданчиками з огородженням, виконаними згідно норм і правил техніки безпеки. Перекачування нафтопродуктів здійснюється відцентровими насосами з одинарним і двійним торцевим ущільненням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]