Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліпіди.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
81.92 Кб
Скачать

Зберігання жирів і жирних олій.

При зберіганні олії набувають неприємного запаху і смаку – гіркнуть. Згіркнення можуть викликати: світло, вода, повітря, ферменти, іноді мікроорганізми.

Щоб запобігти згіркненню жирнк олію зберігають в ємкостях, наповнених доверху в сухому, прохолодному, затемненому місці. Сировину, що містить жирну олію необхідно зберігати в сухому приміщенні.

Виявлення домішок у жирах.

Парафін, віск, мінеральні масла. 1мл. олії нагрівають з 10мл. 0,5моль/л спиртового розчину калію гідроксида при збовтуванні. Омилення пройде дуже швидко. Добавляють 25мл. води – не повинно з’явитися муті.

Пероксиди, альдегіди 1мл. олії збовтуюють протягом однієї хвилини з 1мл. концентрованої НСІ, додають 1мл. ефірного розчину флороглюцину взбовтуюють. Поява рожевого забарвлення свідчить про недоброякісність олії.

Встановлення ідентичності.

Реакція на персикову і абрикосову олію.

5мл. олії збовтують з 1мл. охолодженої суміші Н24 води і димлячої азотної кислоти.

Зявляється рожеве до червоного, що поступово переходить в оранжеве.

Реакції на олії з насіння.

Нашаровуємо рівні обєми азотної кислоти, олії насиченого розчину резорцину в бензолі і енергійно збовтуємо один раз. При наявності олії з насіння появиться забарвлення, яке зразу ж зникає.

З льяною олією – червоне або синьо-фіолетове, з маслиновою – брудно–зелене або синьо–фіолетове, з мигдальною – червоне або синьо-фіолетове.

Реакція на олії насіння капустяних.

Розчиняємо 2мл. олії в 5мл. ефіру додають 5-10 крапель срібла азотистого, спиртовий розчин 1:50 залишають на декілька годин в теиному місці – чорний осад.

Реакція на рибячий жир.

1 капля олії в 20 каплях хлороформа збовтують з 1 каплею сірчаної кислоти концентрованої – синьо-фіолетове забарвлення.

Хімічне дослідження жирів.

Кислотне число – кількість КОН, яке необхідне для нейтралізації вільних кислот, які находяться в 1г. досліджуваного жиру. По цьому числу можна судити про доброякісність жиру. Вільні кислоти утворюються при омилення жиру.

Число омилення – кількість міліграмів КОН, яка необхідна для нейтралізації вільних кислот та омилення складних ефірів, що містяться в 1г. олії.

Ефірне число – кількість міліграмів КОН, яка неохідна для омилення складних ефірів, що містяться в 1г. досдіджуваного жиру. Ефірне число дорівнює різниці між числом омилення та кислотним числом.

Йодне число – кількість грамів йоду, що приєднується до 100г. досліджуваної речовини. Це число дозволяє відрізнити висихаючі від невисихаючих жирів. У невисихаючих цей показник складає 80-100, напіввисихаючих - 100-140, висихаючи - 140-200.

Склад і вміст жирних кислот визначають газовою хрорматографією

Використовуються жири як основи для мазей, пластирів, лініментів, супозиторіїв, емульсій. Маслинову, мигдальну та персикову олію використовують, як розчинник камфори, статевих гормонів і інших жиророзчинних речовин.