Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
35_Пол_тичний_маркетинг_КЛ_11.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Розділ 4 проблеми управління політичним маркетингом

4.1. Управління маркетингом та основні напрямки реалізації маркетингових заходів

Останній етап реалізації політичного маркетингу (як і будь-якого іншого), про який шла мова у першому розділі монографії, це управління маркетингом. Однак, пред тим, як його охарактеризувати, треба відзначити різницю між поняттями «маркетингове управління» та «управління маркетингом».

У першому випадку мова йде безпосередньо про концепцію сучасного маркетингу, що виникла у 70-х роках ХХ століття та характеризує принциповий підхід до стратегічного управління компаніями, що спирається на їх ринкову орієнтацію, тобто підхід до організації самих ринкових обмінів. Такий підхід, як вже відзначалося, присутній і у політичній діяльності у сучасному демократичному суспільстві. Звідси й проблеми політичного маркетингу, яким присвячена ця монографія.

У другому випадку (коли мова йде про управління маркетингом) йдеться безпосередньо про сам процес, менеджмент управління. Тобто про регулювання, організацію всіх послідовних кроків, які здійснюються в процесі реалізації маркетингу. У нашому випадку із політичним маркетингом мова йде про: проведення політичних маркетингових досліджень; організацію політико-інженерної діяльності; безпосереднє втілення у практику розроблених проектів, технологій, маркетингових заходів та ін. Крім того, під управлінням маркетингом розуміють саму організацію процесу впровадження маркетингових заходів.

Отже, з погляду класика маркетингу Ф. Котлера, "управління маркетингом – це аналіз, планування, втілення у життя і контроль за проведенням заходів, розрахованих на встановлення, укріплення й підтримку вигідних обмінів з цільовими покупцями заради досягнення певних завдань організації, таких як отримання прибутку, зростання обсягу збуту, збільшення частки ринку тощо" [42, с.56].

У класичному маркетингу, коли йдеться про управління ним, виділяють доволі широкий комплекс заходів:

  • планування маркетингу;

  • організація маркетингу;

  • контроль маркетингу та ін.

У рамках реалізації цих заходів вирішується багато спеціальних завдань, таких як:

  • аналіз ринкових можливостей;

  • вибір концепцій планування маркетингу;

  • відбір цільових ринків;

  • розробка комплексу маркетингу;

  • планування бюджету маркетингу;

  • реалізація маркетингових заходів і багато іншого.

Такий функціонально-технологічний підхід, безумовно, повинен бути властивим управлінню маркетингом і в політичному маркетингу. Однак, оскількі його теорія, методологія, концепції знаходяться лише у стадії первинної розробки, усі елементи організації управління запровадженням маркетингових заходів, увесь ланцюг їх реалізації ще не тільки не розроблений, але навіть спочатку не "прописаний".

Тому нам залишається лише зупинитися на одному з аспектів реалізації маркетингових заходів, управління політичним маркетингом, який належить до таких, де процес управління виражається доволі чітко. Ми маємо на увазі організацію виборчих кампаній і намагатимемося продемонструвати підходи до управління політичним маркетингом на прикладі реалізації маркетингових заходів у ході таких кампаній.

Крім того, ми коротко зупинимося у цьому розділі монографії також на в цілому достатньо розробленій проблематиці політичної іміджеології та питаннях організації фінансування виборчих кампаній.