Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
temperament.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
154.62 Кб
Скачать

Типи темпераментів і видатні особистості

Флегматик

Пасивний, дуже працездатний, повільно пристосовується, емоції проявляються слабо

Спокійний, сильний, врівноважений, малорухливий

І.А. Крилов

М.І. Кутузов І. Ньютон

Сангвінік

Активній, енергійний, легко пристосовується

Живий, сильний, врівноважений, рухливий

М.Ю. Лермонтов Наполеон I В.А. Моцарт

Холерик

Активний, дуже енергійний, наполегливий, емоції не керуються

Легко вбудливий, сильний, неврівноважений, рухливий

Петро I А.С. Пушкін А.В. Суворов М. Робесп’єр

Меланхолік

Пасивний, легко втомлюється, важко пристосовується, дуже чутливий

Слабкий, неврівноважений, стриманий,

рухливий чи малорухливий

Н.В. Гоголь П.І. Чайковський

Існує інша система типів темпераментів людини. Це, так звані, домінуючі інстинкти. В цій системі 7 типів темпераменту:

  1. егофільний – з раннього дитинства відрізняється підвищеною недовірою. Для цього типу характерний „симбіоз” із матір’ю (не відпускає ні на крок, проявляє невротичні реакції, коли матері немає), схильний до страхів, нетерплячий до болю, тривожний у відношенні до нового і невідомого, схильний до консерватизму, недовіри, підозріливості.

  2. генофільний – від лат. Genos – рід – „Я” замінюється поняттям „Ми”. В дитинстві фіксованість на сім’ї приводить до нервових зривів, якщо в сім’ї проблеми. люди, які тонко вловлюють погіршення самопочуття рідних, швидко відгукуються. Кредо – „Мій дім – моя фортеця” та „Інтереси сім’ї перш за все”. За несприятливих обставин формується тривожна особистість з фіксацією тривоги на дітях і сім’ї. Перевага кольорів – коричневий.

  3. альтруїстичний - в дитинстві характерна доброта, емпатія і щирість, розуміє стан людей і готовий поділитися останнім. Не може вдарити людину. Кредо - „Доброта врятує світ”. Насилля над іншими людьми переживають більше, ніж над собою. Перевага кольорів – синій.

  4. Дослідницький – з раннього дитинства бажання «добратися до суті», дитина розбирає на частини все. Спочаку все цікавить, потім коло інтересів звужується. Перевага кольорів – червоний.

  5. домінантний – з раннього дитинства прагнення до лідерства і якості лідера: вміння організувати, ставити мету, проявляти волю для її досягнення. Це мужні люди з логікою мислення, критичністю, відповідальністю, здатністю виділяти основне. В спілкуванні для них характерна орієнтація на лідерів і зневажливе ставлення до слабких. Схильні враховувати інтереси всього коллективу. Кредо – «Справа і порядок – перш за все». Перевага кольорів – червоний, зелений.

  6. лібертофільний – від лат. Libertas – свобода. Діти протестують проти того, щоб їх запеленали, довго утримували на одному місці. Схильні до протесту проти любого обмеження свободи. Для них характерна „відсутність авторитетів”, терплячість до болю і наміри до самостійності. Кредо – „Мій дім – цілий світ”, „Свобода – перш за все”. Покидають рідну домівку. В поведінці – вперті, авантюрні, оптимістичні, схильні до переміни місця роботи і образу життя. Перевага кольорів – жовтий,червоний.

  7. дигнітофільний – лат. dignitas – достоїнство. З раннього дитинства здатний зловити іронію, насмішку, нетерплячий до такої форми приниження. Домовитися про щось можна лише ласкою відстоюючи свої права поступається багато чим. Кредо – „Честь – перш за все”. Чутливий до фамільної честі. Перевага кольорів – зелений і сірий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]