Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціалізована практика 5 6.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
119.3 Кб
Скачать
  1. Знайомство з закладом, спрямованістю роботи.

  2. Вивчення сфери діяльності та функціональних обов’язків соціального педагога.

  3. Вивчення нормативно – правового забезпечення діяльності закладу та його спеціалістів.

  4. Забезпечення умов для формування професійних комунікативних умінь спілкування з людьми та співпрацівниками закладів, а також для удосконалення аналітичних умінь роботи з документацією у вивченні інформації, зібраної під час спостережень та бесід.

  5. Забезпечення умов для розвитку і закріплення професійних особистісних якостей формування морально – гуманістичного погляду на професію соціального педагога.

  6. Навчити застосовувати комплексний підхід до вирішення проблем, вміти визначати роль кожного спеціаліста, який працює з різними категоріями: медика, соціального педагога, психолога, юриста.

  7. Навчити виділяти круг проблем конкретної людини, визначати послідовність їх вирішення.

  8. Створити умови для формування у студентів діагностичних і організаційних умінь.

  9. Навчити оволодівати різними формами і методами індивідуальної і групової соціально – педагогічної діяльності на основі аналізу психолого – педагогічної характеристики кожної людини.

  10. Створити умови для оволодіння навичками індивідуальної виховної роботи з дітьми і підлітками, які мають проблеми міжособистісного спілкування, навичками соціального навчання.

2 Організація практики

Соціально-педагогічна практика в осередках соціальної допомоги проводиться на 3 курсі в 6 семестрі (для спеціальності 6.010100 та для спеціальності 5.010105) без відриву від навчального процесу.

Студент у складі робочої підгрупи проходить практику в осередках соціальної допомоги на постійному робочому місці, де на основі документів та практично виявляє проблеми розвитку соціуму, проводить соціально-профілактичну та соціально - корекційну роботу.

За кожною підгрупою закріплюються керівники практики – викладач-методист, та спеціаліст установи.

Закінчується спеціалізована практика в осередках соціальної допомоги написанням звіту. Рубіжним контролем практики є диференційований залік.

3 Зміст та обєкти соціально-педагогічної практики(спеціалізованої):

Зміст практики визначається діючою програмою, її термін і порядок проведення – навчальним планом і інструкцією по застосуванню в вищих навчальних закладах. Робота викладачів(методистів практики) фіксується в журналі соціально-педагогічної практики, де виставляються заліки і оцінки, що отримані студентами з різних видів практики.

Під час проходження практики студенти повинні:

  1. Ознайомитись з закладом, його працівниками. Зафіксувати посадові обов’язки соціального педагога.

  2. Вивчати роботу соціального педагога. Ознайомитись з річною циклограмою діяльності соціального педагога.

  3. Проводити соціально – педагогічну роботу згідно з планом роботи соціального педагога.

  4. Дослідження соціуму: виявлення факту позитивного і негативного впливу на соціалізацію людей .

  5. Вивчення соціально-культурних умов сімей.

  6. Організація занять «школи творчості», ознайомлення юнаків та дівчат з відомими методиками творчої діяльності, проведення занять з метою демонстрації прикладів використання їх у різноманітних галузях людської діяльності.

  7. Соціально-профілактична та соціально-корекційна робота з батьками в неблагополучних сім’ях на основі координації соціально-педагогічного впливу, місцевих органів влади, правових та судових органів, медичних закладів, служб у справах неповнолітніх, сім’ї та молоді.

  8. Здійснення соціально- педагогічної, корекційної, реабілітаційної, соціально

-просвітницької, організаційно-масової, соціально-педагогічної діяльності.

  1. Організація та проведення тижня боротьби із шкідливими звичками та пропоганди найпопулярніших оздоровчих систем.

  2. Підготувати доповідь на тему «Організація культурно-дозвільної діяльності школярів» і виступити з нею.

  3. Відвідати масовий захід та проаналізувати його хід.

4. Етапи практики

Програма проходження практики передбачає кілька етапів:

№ п/п

Етапи

Завдання етапів

1.

Підготовчий

Знайомство з програмою практики і вимогами щодо оформлення її результатів. Розв'язання організаційних питань.

2.

Робочий

Знайомство з умовами проходження практики. Виконання програми практики.

3.

Підсумковий

Підготовка звіту з практики. Підведення підсумків практики. Залік.

Підготовчий етап практики містить у собі рішення всіх організаційних питань. Він починається з установчого інструктажу, який проводить завідувач практики, який відповідає за організацію і проведення практики.

В рамках установчого інструктажу керівники установ, де буде проходити практика, знайомляться з її програмою, узгоджують з методистами вимоги до діяльності студентів, режиму їх роботи, форм звітності з практики (відгук про роботу студента, документи на оплату практики), розв'язують необхідні питання.

Студенти знайомляться із завданнями, програмою і звітною документацією з практики, з розподіленням по її об'єктам, зі своїми методистами представниками адміністрації. На інструктажі уточнюються програма та терміни проведення практики, форми звітності.

Робочий етап містить у собі знайомство студента з установою, у якій він буде працювати, складання кожним практикантом індивідуального плану роботи, практичну діяльність у відповідності з цим планом, попередню розробку занять з дітьми , консультації з методистами.Протягом робочого етапу студент виконує основні завдання практики, аналізує та обговорює з методистами отримані результати.

У ході підсумкового етапу студент у встановлені терміни оформлює звіт з практики, отримує письмовий відгук методиста.Усі звітні матеріали надаються для контролю методисту.Практика закінчується підсумковим заліком. Студенти готують виступи, виставки стінгазет, робіт учнів за обраною темою. На залік запрошуються методисти практики, які разом із завідувачем навчальної практики підводять підсумки роботи студентів, ставлять оцінки, висловлюють побажання.