Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INF_SYS_Практика_ТКД11.DOC
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Нормстрасп (нормализация(X; середнє; стандартне відхилення)).

У проектованому шаблоні функції задані окремо (клітинки Е18 і F18): =НОРМАЛИЗАЦИЯ(D18;F8;F9) і =НОРМСТРАСП(E18) відповідно (рис. 26).

Сформуйте даний шаблон і збережіть його під ім'ям SIMUL_1.XLT. Приступаємо до імітаційного експерименту. Для його проведення необхідно виконати наступні кроки.

  • Ввести значення діапазонів змін ключових змінних (табл. 2) в клітинки В3:С5 листа Імітація (рис. 25).

  • Ввести значення постійних змінних (табл. 3) в клітинки В2:B4 і D2:D4 листа Результати аналізу (рис. 26).

  • Задати в клiтинцi В7 листа Імітація (рис. 25) необхідне число експериментів.

  • Виділити блок клітинок А10:Е10 листа Імітація (рис. 25) і скопіювати формули на необхідну кількість рядків за допомогою автозаповнення (номер останнього рядка обчислений в Е7).

  • Перейти до листа Результати аналізу і проаналізувати отримані результати.

При виконанні команди Сервис, Параметры, Вычисления, Вычислить або при натисненні кнопки F9 відбувається розрахунок за всіма наявними на листах формулами.

Результатом виконання цих дій для п’ятиста імітацій буде заповнення блоку клітинок А10:Е509 випадковими значеннями ключових змінних V, Q, P і результатами обчислень величин NCF і NPV. Фрагмент результатів імітації наведений на рис. 27. Відповідні проведеному експерименту результати аналізу показані на рис. 28.

Рис. 27.

Рис. 28.

Результати ймовірнісного аналізу показують, що шанс одержати негативну величину NPV не перевищує 27%. Оптимізм вселяють результати аналізу розподілу чистих надходжень від проекту NCF. Величина стандартного відхилення тут становить 45% від середнього значення. У такий спосіб з великою імовірністю можна стверджувати, що надходження від проекту будуть позитивними величинами.

Сума всіх негативних значень NPV в отриманій генеральній сукупності (клітинка F14 Результати аналізу на рис. 28) може бути інтерпретована як чиста вартість невизначеності для інвестора у випадку прийняття проекту. Аналогічно сума всіх позитивних значень NPV (клітинка F15) може трактуватися як чиста вартість невизначеності для інвестора у випадку відхилення проекту. Незважаючи на всю умовність цих показників, у цілому вони являють собою індикатори доцільності проведення подальшого аналізу. У даному випадку вони демонструють значно меншу суму можливих збитків ніж можлива сума прибутків (-296625,58 і 1651341,16 відповідно).

На практиці одним з найважливіших етапів аналізу результатів імітаційного експерименту є дослідження залежностей між ключовими параметрами. Як відомо, кількісна оцінка варіації прямо залежить від ступеня кореляції між випадковими величинами. Обмежимося візуальним (графічним) дослідженням. На рис. 29 наведено графік розподілу значень ключових параметрів ціни P, кількості Q, і змінних витрат V, побудований на підставі 100 імітацій. На рис. 30 наведено графік розподілів потоку платежів NCF і величини чистої сучасної вартості NPV.

Рис. 29.

Рис. 30.

Напрямки коливань збігаються і між цими величинами існує сильний кореляційний зв'язок, близький до функціонального.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]