Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деталі Машин - Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
4.97 Mб
Скачать

Розрахунок зубців конічних зубчастих передач на контактні втому і міцність, на втому і міцність при згині.

Розрахунок активних поверхонь зубців на контактні втому та міц­ність. Розрахункову формулу для перевірки на контактну втому ак­тивних поверхонь зубців конічної зубчастої передачі можна дістати на основі залежності, яка використовується у розрахунках циліндричних зубчастих передач. Дістанемо розрахункову залежність для перевірки на контактну вто­му активних поверхонь зубців конічної зубчастої передачі у вигляді

. (24.32)

Тут WH t – питома розрахункова колова сила, яка визначається за виразом (24.29):

WH t = [FHt /(0,85b)] ККHβКHV.

Розрахункові коефіцієнти ZM та ZH в умові (24.32) беруть такими ж, як і для циліндричних передач, а коефіцієнт Zε = , де коефіцієнт торцевого перекриття εα можна знайти за числами зуб­ців Zv1 та Zv2 еквівалентних циліндричних коліс:

εα = 1,88 – 3,2 ( l / zv1 + l / zv2). (24.33)

Розрахунок на контактну міцність активних поверхонь зубців конічних зубчастих передач виконують як і у циліндричних передачах. Допусти­мі контактне напруження [σ]н та граничне контактне напруження [σ]н max визначають згідно з рекомендаціями 22.11.( циліндричних передачах).

Розрахунок зубців на втому при згині та на міцність при згині максимальним навантаженням. Для розрахунку зубців конічних передач на втому при згині справедлива формула (23.30), яку дістали для циліндричних передач, тільки замість нормального модуля mn, треба брати середній коловий модуль зубців mm конічних коліс, що дорівнює модулю зубців mv еквівалентної циліндричної передачі:

σf = YFYε Yβ WF t / mm ≤ [σ]F. (24.34)

Тут питома розрахункова колова сила визначається за формулою

WF t = [FFt /(0,85b)] ККFβКFV. Коефіцієнт форми зубців YF знаходять за даними табл. 23.5 залежно від еквівалентних чисел зубців Zv1 та Zv2. Для конічних передач із прямими зубцями коефіцієнти Yε = 1 та Yβ = 1.

Розрахунок зубців конічних передач на міцність при згині мак­симальним навантаженням виконують за аналогією з циліндричними передачами (23.31).

Міцність зубців на втому та на міцність при згині перевіряють окремо для зубців шестірні та зубців колеса. Якщо результати перевірки незадовільні, то треба збільшити модуль зубців mm.

Проектний розрахунок конічної зубчастої передачі

У проектному розрахунку конічної зубчастої передачі основний розмірний параметр визначають також із умови стійкості активних поверхонь зубців проти втомного викришування. Основним розмірним параметром ко­нічної передачі, що визначає її габаритні розміри, беруть зовнішній ділильний діаметр колеса de2.

Вихідними даними для проектного розрахунку передачі є такі:

– розрахункове тривало діюче навантаження Т1н

– передаточне число передачі u;

– параметр Kbe = b/Re або Кьd = b/dv1 = Кьеu / (2 – Кье),

– вид передачі – із прямими, тангенціальними чи круговими зубцями;

– матеріали зубчастих коліс, термообробка їх та твердість актив­них поверхонь зубців, за цими даними попередньо визначають допус­тиме контактне напруження [σ]H.

Розрахункову формулу для проектного розрахунку конічної зубчастої передачі дістанемо шляхом таких перетворень. У виразі (24.32) зробимо таку заміну:

WHt / dm1 = [Ft/(0,85bdml)] ККHβКHV = [2 • 103 T1H /(0,85bdml)] ККHβКHV.

Виразимо b і dm1 через зовнішній ділильний діаметр колеса de2

b = КьеRе = Kbe 0,5 del = 0,5Kbe de2 /;

dm1 = de1 (1 – 0,5 Kbe) = de2 (1 – 0,5 Kbe) / u.

Підставивши відношення WHt / dm1, в якому Ь та dm1 подані через de2, у розрахункову залежність (24.32), можна знайти формулу для визначення мінімального зовнішнього ділильного діаметра конічно­го колеса:

de2 min = Kd . (24.35)

Тут допоміжний коефіцієнт Kd об'єднує ряд коефіцієнтів і вира­жається залежністю

Кd = .

У проектному розрахунку прямозубої конічної зубчастої пере­дачі рекомендують брати: Кd = 1000 МПа1/3 для сталевих коліс; Kd – 825 МПа1/3 для чавунних коліс. Коефіцієнт КHβ визначають за графіками на рис. 24.5.

Слід зауважити, що у формулі (24.35) T1 беруть у ньютон–метрах (Н·м), [σ]н – у мегапаскалях (МПа), a de2 min – у міліметрах (мм).

Щоб визначити модуль зубців, треба попередньо вибрати числа зубців шестірні та колеса. Число зубців конічної шестірні для сило­вих конічних передач рекомендується брати в таких межах:

Z1 = 17...20 при u = 1,0... 1,5; Z1 = 13...18 при u = 2...4.

За вибра­ним числом зубців шестірні визначають число зубців конічного коле­са z2 = uz1. При цьому бажано виконувати умову z1 + z2 ≤ 80 ..85.

Вибравши число зубців конічного колеса, можна визначити по­трібний зовнішній коловий модуль m'e = de2 min /z2, (24 36)

який треба узгодити зі стандартним значенням mе (див. 22.2).

Знаючи модуль mе та число зубців коліс z1 та z2, за формулами у 24.2 можна знайти всі розміри вінців конічних зубчастих коліс.

У конічних зубчастих передачах перевага надається також маломодульним колесам (для силових передач mе ≥ 1,5 мм), що досягається відповідним вибором чисел зубців шестірні та колеса.