Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2 - Робота з командами.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
2.68 Mб
Скачать

5.2.Статусний рядок

Розташований в нижній частині екрана.

Статусний рядок містить кілька полів. Нижче приводиться опис полів, розташованих у рядку послідовно ліворуч праворуч.

Поле назви поточної команди. Це поле відображає повну назву поточної команди. У цьому полі ви можете викликати команду за допомогою клавіатури. Система автоматично розпізнає команду по мінімальній кількості букв, що вводяться. Якщо ви вводите послідовність символів, що не входить у назву жодної команди, то поле автоматично очищається, і вам необхідно повторити введення. При правильному введенні перших букв команди в полі з'являється повна назва команди і короткий опис. Наприклад, уведіть наступну послідовність: <R><O>. Після натискання <O> ви потрапите в команду нанесення шорсткостей і в полі з'явиться: ROughness: Шорсткість.

Поле підказки. Це - інформаційне поле, у якому з'являються підказки для користувача. Якщо курсор знаходиться у вікні поточного креслення, то в полі з'являється підказка дій користувача. При вказівці курсором на інші поля екрану з'являється інформація про їхнє призначення. Якщо завантажена яка-небудь команда, то при вказівці на піктограму автоматичного меню в полі з'являється підказка про дію, виконуваною даною опцією.

Поля координат курсору і параметрів ліній. У першому полі виводиться координата X курсору. В другому полі виводиться координата Y курсору. У третім полі виводиться параметр лінії побудови.

5 .3. Панель інструментів

Розташована під меню програми, складається з набору піктограм. Кожна піктограма є графічним образом команди системи. Існує декілька наборів піктограм. Зміна набору панелей на екрані здійснюється за допомогою команди "Настройка|Настойка|Панели" (меню "Панели" буде доступно, якщо натиснути ПКМ поза вікном креслення). На екрані з’явиться вікно з наборами піктограм. Для виводу набору піктограм на екран необхідно підвести курсор до пустого квадрату поруч з назвою набору та натиснути ЛКМ. Для вибору команди з панелей інструментів підвести курсор до відповідної команди та натиснути ЛКМ . При роботі в 2D вікні, виклик команди з панелей інструментів веде до автоматичного припинення виконання поточної команди.

При підведенні покажчика миші до будь-якої піктограми в полі підказки статусного рядка з’явиться назва команди, яка буде виконуватися при натисненні ЛКМ.

5.4. Системна панель

С тандартне розташування системної панелі під панелями інструментів.

С истемна панель являє собою сукупність інформаційно-діалогових полів. Системна панель може бути присутня на екрані чи відсутня. Нижче приводиться опис елементів системної панелі, розташованих послідовно ліворуч-праворуч. Відзначимо, що наявність на екрані тих чи інших полів залежить від поточної команди системи.

Поле імені шару. Відображає ім'я шару для елементів що вводяться та редагуються, і зображення системи. При натисканні на кнопку з'явиться меню зі списком імен шарів, заданих у системі. Ви можете вибрати зі списку ім'я шарую для створюваного елемента, чи елемента, що редагується. Вибір імені шарую зі списку дозволений у командах нанесення і редагування елементів системи.

Поле рівня відображає рівень для елементів побудови і зображення системи. Зміна рівня доступно в командах створення і зміни елементів системи. При натисканні на полі з'являється текстовий курсор, і ви можете задати рівень елемента. Для підтвердження введення натисніть <Enter> чи ЛКМ. Рівень може бути заданий перемінною.

Поле пріоритету відображає пріоритет для елементів зображення системи. Зміна пріоритету доступна в командах створення і зміни елементів системи. При натисканні на полі з'являється текстовий курсор, і ви можете задати пріоритет елемента. Для підтвердження введення натисніть <Enter> чи ЛКМ. Пріоритет може бути заданий перемінною.

З начення в полях рівня і пріоритету ви можете змінювати з кроком рівним одиниці за допомогою кнопок, що знаходяться в правій частині полів.

Поле завдання кольору. Відображає колір що вводиться й елементів зображення, що редагуються, системи. При натисканні на кнопку з'явиться меню кольорів. Ви можете вибрати зі списку колір для створюваного елемента, чи того, що редагується. Вибір кольору дозволений у командах нанесення і редагування елементів системи.

Кнопки типу лінії зображення. Відображають тип лінії для нових чи змінюваних ліній зображення. На системній панелі присутні чотири. Перша і третя кнопки відображають тип початку і закінчення лінії зображення. При натисканні на них з'являється меню, з якого ви можете вибрати новий тип початку\закінчення лінії. Друга кнопка відображає тип лінії зображення (тонка суцільна, основна (товста) суцільна і т.д.). При натисканні на кнопку ▼ з'являється меню типів ліній зображення, і ви можете вибрати необхідний. Зміна типів закінчень і типу лінії доступна в командах нанесення і зміни ліній зображення.

Четверта кнопка призначена для вибору найчастіше використовуваних стилів ліній зображення. Вона відображає список, кожен елемент якого задає тип лінії зображення, її початок і закінчення.

Опис списку зберігається у файлі SPECLINE.DEF. За замовчуванням уміст файлу виглядає в такий спосіб:

Тонка THIN 0 0

Основна CONTINUOUS 0 0

Осьова CENTER 28 28

Невидима HIDDEN 0 0

Лінія_згину THIN 35 35

Ф айл можна доповнювати по своєму бажанню. Перший параметр – коментар, другий – найменування лінії (під цим ім'ям вона зберігається у файлі опису ліній), третій і четвертий параметри – номера початкового і кінцевого символів (відповідають порядковому номеру в списку закінчень).

Кнопка селектора. Виводить на екран вікно селектора ("FT"). Поле вибору конфігурації. Відображає список конфігурацій селектора.

Поле матеріалу. При виборі тривимірного тіла в полі матеріалу відображається назва матеріалу твердотільної операції. При натисканні на кнопку зі стрілкою вниз у правій частині полючи з'явиться список матеріалів моделі, вибираючи елементи якого ви можете змінити призначений матеріал.

Поле висоти виштовхування. Відображає довжину вектора виштовхування при створенні/редагуванні операції виштовхування (команда "3X - Операции|выталкивание").

Поле кута обертання. Відображає значення кута обертання при створенні/редагуванні операції обертання (команда "3RO - Операции|вращение").

Поле радіуса округлення чи фаски. Відображає довжину вектора виштовхування при створенні/редагуванні операції згладжування (команда "3D - Операции|сглаживание").

Поле товщини стінок. Відображає значення товщини стінок формованого тіла при створенні/редагуванні операції оболонки (команда "3SH - Операции|оболочка").

Поле кута ухилу. Відображає значення кута ухилу при створенні/редагуванні операції ухилу (команда "3TA - Операции|уклон").

Поле кута повороту робочої площини. Відображає значення кута повороту при побудові/редагуванні робочої площини (команда "3W - Построения|рабочая плоскость").

Поле зсуву робочої площини. Відображає значення зсуву при побудові/редагуванні робочої площини (команда "3W - Построения|рабочая плоскость").

При створенні (редагуванні) тексту будь-якого типу з'являється наступний набір піктограм:

Жирний шрифт.

Похилий шрифт.

Підкреслений шрифт.

Вирівнювання по лівому краю.

Вирівнювання по центру.

Вирівнювання по правому краю.

Вирівнювання по ширині.

Створення нумерованого списку.

Символи, що недрукуються. (При перегляді чи редагуванні документа на екран можна вивести символи, що не виводяться під час друку, наприклад, символи табуляції, пробіли, символи абзаців.)

Показати / Сховати імена перемінних. (У тексті можуть відображатися або значення, або імена перемінних.)

Задане за допомогою перерахованих піктограм форматування застосовується до тексту, що вводиться, або до виділеного фрагмента існуючого тексту.

П ри створенні\ редагуванні штрихування стає доступним ряд полів, що задають її параметри:

- тип;

- невидимі лінії;

- кут нахилу;

- крок (розмір для штрихувань за зразком);

- тип зразка (для штрихувань за зразком).

П ри роботі у вікні 3D види на системній панелі знаходяться піктограми керуючі вибором 3D елементів:

- вибір будь-яких 3D елементів

- вибір ребер

- вибір граней

- вибір операцій (вибираються операції верхнього рівня)

- вибір операцій по гранях. проводиться вибір операцій по всій глибині дерева моделі, по збереженим без зміни граням, отриманим при створенні цієї операції.

Якщо змінити колір, значення рівня шару для якого-небудь елемента креслення в момент, коли система знаходиться в режимі чекання команди, то з'явиться вікно вибору параметрів за замовчуванням. У цьому вікні ви можете установити набір значень системних параметрів, що будуть установлюватися за замовчуванням.

5

Розташовано ліворуч від вікна поточного креслення. При незавантаженій команді поле автоматичного меню залишається порожнім. При завантаженій команді в поле виводяться піктограми, що відповідають доступним діям користувача в даний момент роботи з командою. При виборі піктограми в автоматичному меню для виконання дії може виникати два варіанти одержання результату. Перший - результат виявляється безпосередньо після вибору піктограми. Наприклад, завдання параметрів елемента - . Відразу після натискання на піктограму з'являється меню параметрів. Другий - при натисканні на піктограму поруч з курсором з'являється символ, що відповідає цій опції. Для одержання результату необхідно підвести курсор до потрібного місця і натиснути ЛКМ. Наприклад, вибір лінії побудови. Після натискання на піктограму до курсору прив'яжеться курсор у виді лінії. Потім потрібно підвести курсор до обираної лінії і натиснути ЛКМ. Тільки після цього вибереться лінія побудови.

.5. Автоматичне меню

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]