Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2 - Робота з командами.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
2.68 Mб
Скачать

5.10 Закладки сторінок

Виклик команди:

Текстове меню “Вид|Окна|Закладки сторінок

Дану область екрана можна активізувати тільки, якщо в документі створено більш однієї сторінки (див. команду PaGe ). Кнопки з іменами сторінок креслення з'являються над робочим вікном і лінійкою (якщо вона є) і дозволяють користувачу керувати переміщенням по кресленню. Якщо підвести курсор до заголовка вікна діагностики і натиснути , то з'явиться меню з наступними пунктами.

Властивості. При виклику цієї опції з'являється вікно, у якому можна установити шрифт для закладок сторінок.

- Шрифт.

- Накреслення.

- Розмір.

- Набір символів.

Сховати. При виклику цієї опції вікно з закладками сторінок зникне з екрана.

Сторінки креслення, що мають тип "Звичайна" завжди відображаються на закладках. Для того щоб імена сторінок інших типів ("Робітники площини", "Діалоги", "Допоміжні") з'явилися на закладках, необхідно в команді "PG - Сторінки" установити відповідні прапорці в параметрі "Показувати сторінки".

5.11. Закладки документів

Виклик команди:

Текстове меню “Вид|Окна|Закладки документів

Кнопки з іменами відкритих документів з'являються під робочим вікном і дозволяють користувачу керувати переключенням вікон.

Виклик команди також можливий при виборі з меню, що з'явиться при натисканні правої кнопки миші поза робочим вікном креслення.

6.Команди переміщення по кресленню

Команда ZWindow

Зображення креслення усередині вікна поточного креслення можна переміщати, збільшувати і зменшувати, тобто змінювати розмір робочого вікна креслення. Для цього служить команда ZWindow: Задати робоче вікно. Виклик команди:

Клавіатура <Z><W>

Текстове меню “Вид|Масштаб|Рамка

П іктограма

Функціональна клавіша <F3>

Команда має відповідну кількість опцій, більшість з який дублюються відповідними командами системи. За замовчуванням у системі T_FLEX CAD праворуч від вікна поточного креслення знаходиться панель інструментів команд переміщення по кресленню. Піктограми цього меню цілком збігаються з піктограмами відповідних опцій команди ZWindow.

При виконанні команди доступні наступні опції:

При вході в команду Ви знаходитеся в режимі вибору довільної області креслення за допомогою вказівки кутів прямокутника. Для цього підведіть курсор до потрібної крапки креслення і натисніть ЛКМ. Потім, утримуючи ліву клавішу натиснутої, перемістите курсор у нове місце креслення і відпустите ліву клавішу миші. На екрані з'явиться збільшене зображення, що ви вибрали. Даній опції відповідає команда в піктографічному меню, розташованому праворуч від вікна поточного креслення.

<P> Задати параметри роботи з вікном.

Після вибору даної опції на екрані з'явиться меню параметрів, у якому ви можете задати:

Відсоток зрушення вікна. Визначає процентне співвідношення зрушення робочого вікна вправо/вліво і нагору/униз.

Відсоток зменшення/збільшення. Визначає процентне співвідношення чи збільшення зменшення робочого вікна.

< A> Перемалювати робоче вікно відповідно до розміру формату креслення, встановленого в команді STatus: Задати параметри креслення. Даної опції відповідає команда ZAll.

< M> Установити границі робочого вікна по максимальних габаритах зображення. Даної опції відповідає команда ZM.

<W> Задати абсолютні координати робочого вікна в діалозі. Даної опції відповідає команда ZCoordinates. Після виклику опції на екрані з'явиться меню, у якому Ви можете задати за допомогою клавіатури координати двох кутів робочого вікна.

< O> Зменшити розмір робочого вікна.

<I> Збільшити розмір робочого вікна.

При виклику опцій зображення креслення чи зменшиться збільшиться відповідно до процентного співвідношення, заданим у параметрах команди. Даним опціям відповідають команди ZOut і ZIn.

< R> Зрушити робоче вікно вправо.

< L> Зрушити робоче вікно вліво.

< U> Зрушити робоче вікно нагору.

<D> Зрушити робоче вікно вниз.

При виклику опцій зображення креслення зрушиться відповідно до процентного співвідношення, заданим у параметрах команди. Даним опціям відповідають команди ZRight, ZLeft, ZUp, ZDown.

<BackSpace> Перейти в попереднє робоче вікно.

При виклику опції креслення перемалюється відповідно до розміру попереднього робочого вікна. Даної опції відповідає команда ZPrev.

<S> Зберегти координати робочого вікна під заданим номером.

Після виклику даної опції на екрані з'явиться поле діалогу, у якому Ви можете задати за допомогою клавіатури номер (від 0 до 9) для збереження координат робочого вікна. Повернення до необхідного вікна, що ви зберегли, здійснюється натисканням відповідної клавіші (<1>, ...).

Вікно загального виду

Переміщення по кресленню може здійснюватися за допомогою вибору, що відповідає області креслення у вікні загального виду .

Смуги прокручування

Переміщення по кресленню може здійснюватися за допомогою смуг прокручування, що знаходяться праворуч і знизу від вікна поточного креслення. Керує висновком на екран смуг прокручування команда WSS.

Створення сторінок креслення

Існує можливість створення декількох сторінок одного креслення (команда PG чи "

Сервис|страницы").

Якщо створено більш однієї сторінки, то перехід на іншу сторінку креслення здійснюється за допомогою клавіш PgUp і PgDown, або за допомогою закладок сторінок. Відкрити панель із закладками сторінок ви можете, викликавши меню "Панелі" і вибравши відповідний пункт (меню з'являється при натисканні правої кнопки миші поза областю робочого вікна). Відзначимо, що натискання PgDown на останній сторінці викликає діалог створення нової сторінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]