Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Просвітницька і педагогічна діяльність М.П. Дра....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
598.53 Кб
Скачать

Висновки

Наукові дослідження цього видатного українського істо­рика, літературознавця, фольклориста, економіста й філософа не лише стали надбанням тогочасного українознавства, а й мали поштовх подальшому розвитку української суспільно-політичної думки. Його ідеї, як уже зазначалося, виявилися прийнятнішими на галицькому грунті, хоч зазнали їхнього впливу і діячі Наддніпрянщини, яким у роки національно-демократичної революції довелося розбудовувати державу.

Творчий доробок М. Драгоманова не однаково оцінюєть­ся різними представниками української політичної думки. Його доктрину різко засуджував Дмитро Донцов, один з ідеологів українського націоналізму. А проте соціалізм Драгоманова, його орієнтація на народні маси й співробіт­ництво з прогресивними силами всіх націй були чи не єдино можливими орієнтирами в умовах невисокої куль­тури населення та відсутності української політичної еліти. Це був закономірний етап у розвитку українського націона­льного руху.

Плідна й багатогранна діяльність М. Драгоманова зали­шається взірцем служіння (в його ж таки розумінні) українській нації. А сам він належить до грона тих, хто став сіллю землі української.

Список використанної літератури

  1. М.П.Павлик М. Спис творів М.П.Драгоманова //Михайло Петрович Драгоманов.1841-1895. Єго юблей,смерть,автобіографія і спис творів /Підготував М.Павлик.-Львів, 1896.-442 с.(1-ХХХІУ дод.)

  2. Автобіографічна замітка М.Драгоманова //Михайло Драгоманов: Документи і матеріали. 1841-1994.- Львів, 2001.- С. 143-163..

  3. Дорошенко В. Драгоманів і ми //Там же.- 486-492.

  4. Русова С. Думки М.Драгоманова про освіту //Там же.-С.436-440.

  5. З листа Б.Кістяківського до Л.Драгомановой-Шишманової з побажанням видавати спадщину М.Драгоманова // Там же.- С.447-448.

  6. Сріблянський О. Коротка характеристика публіцистичної діяльності Драгоманова //Там же.-С.333-347.