Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samost2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
586.89 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

При опрацюванні даного питання слід звернути увагу на на органічні забруднювачі навколишнього середовища. В атмосферу потрапляє все більше продуктів неповного згоряння бензину, інших видів моторного палива. Повітря також забруднюється технологічними газовими викидами металургійних і хімічних підприємств. Особливе занепокоєння викликає стан атмосфери у великих промислових регіонах, де концентрація вуглеводнів, фенолу, формальдегіду, аніліну, інших небезпечних органічних речовин нерідко перевищує ГДК у десять і більше разів. Руйнівниками озонового шару є фреони (ССl3F, СНClF2, С2С12F4 та ін.),які потрапляють у повітря із несправної холодильної техніки, аерозольних упаковок.

Істотного забруднення зазнає і гідросфера. Великої шкоди морській фауні завдають аварії танкерів, які перевозять нафту і нафтопродукти, аварії на нафтовидобувних платформах . У світовий океан щороку виливається ~10 млн т нафти. Кожна тонна розтікається по поверхні води площею 12 км2, створюючи плівку, яка ізолює воду від атмосфери і порушує екологічні рівноваги. Річки сильно забруднюються стічними водами нафтохімічних та нафтопереробних заводів, підприємств, які виробляють галогенопохідні вуглеводнів, органічні кислоти, альдегіди, фенол та його аналоги, ароматичні сполуки, барвники. Зростає рівень засмічення природних водойм механічними забруднювачами, серед яких переважають відходи полімерних матеріалів і пластмас (використані поліетиленові та поліпропіленові пляшки, мішечки тощо). Негативно впливають на живі істоти, які мешкають в річках і озерах, синтетичні мийні засоби.

Земна поверхня потерпає від забруднень відходами полімерних матеріалів та виробів із дах, засобами захисту рослин від хвороб і шкідників. Щороку накопичується у ґрунті, а також потрапляє в озера й річки 4 млн т пестицидів.

Досягнення хімії впевнено увійшли в наше життя. Ми використовуємо їх навіть у харчуванні. Нині відомо сотні штучних харчових добавок, частина з яких є консервантами, інші поліпшують смакові якості продуктів. Однак чимало цих речовин шкідливі, особливо для молодого організму. Вони порушують функції шлунку, печінки, загострюють хронічні хвороби, викликають алергії, вражають імунну систему.

Екологічні проблеми породжує не розвиток хімії та хімічної технології, а недостатній рівень знань людей, які проектують підприємства, дозволяють їх будувати і керують ними. Сучасні хімічна наука і технологія покликані створити безпечні для людини виробничі процеси, зробити вагомий внесок у справу оздоровлення природи і ліквідації негативних наслідків впливу на неї цивілізації.

Запитання для самоконтролю.

  1. Назвіть основні природні джерела одержання органічних сполук.

  2. У чому полягає відмінність між природнім і попутним нафтовим газом?

  3. Дайте загальну характеристику нафти як джерела одержання органічних речовин і сировини для органічного синтезу.

  4. У чому полягає суть первинної переробки нафти?

  5. У чому полягає суть вторинної переробки нафти? З якою метою її проводять? Який продукт такої переробки найважливіший?

  6. Назвіть тверді джерела вуглеводнів. Які ціні продукти добувають з вугілля? Де їх застосовують?

Самостійна робота №8

Тема: Карбонові кислоти.

План.

1.Використання оцтової кислоти у харчовій промисловості.

2.Застосування вищих жирних карбонових кислот.

Література: 2, 3, 7, 12.

Питання 1. Використання оцтової кислоти у харчовій промисловості.

Методичні рекомендації

При опрацюванні даного питання слід звернути увагу на таке.

Водний розчин оцтової кислоти використовують як смаковий іконсервуючий засоби (приправа до їжі, маринування грибів, овочів).

До складу оцту входять такі кислоти, як яблучна, молочна,аскорбінова, оцтова.

Яблучний оцет ( 4% оцтової кислоти )

Яблучний оцет містить 20 найважливіших мінеральних речовин і мікроелементів, і навіть оцтову, про піонову, молочну і лимонну кислоти, низку ферментів і амінокислот, цінні баластові речовини, такі, як поташ, пектин. Яблучний оцет широко застосовується при приготуванні різноманітних страв і консервуванні. Він чудово поєднується із різноманітними салатами, що з свіжих овочів, і м'ясними і рибними. У ньому маринуютьм'ясо, огірки, капусту, портулак, і навіть трюфелі. В багатьох країнах яблучний оцет відомий більше своїми лікувальними властивостями. Він застосовується при підвищеному кров'яному тиску, мігренях, астмі, головному болі, алкоголізмі, запамороченні, артриті, хворобах нирок, високій температурі, опіках, пролежнях.

Здоровим людям рекомендується щодня вживати корисний і освіжаючий напій: у склянці води розмішати ложку меду і додати 1 ложку яблучного оцту. Бажаючим схуднути, рекомендуємо щоразу під час їжі випивати склянку звичайної води з цими двома ложками яблучного оцту.

Оцет широко використовують у домашньому консервуванні на приготування маринадів. У народній медицині оцет використовують як жарознижуючий засіб (шляхом протирання шкіри розчином води та оцту в пропорції 3:1), і навіть при головний біль методом примочок. Поширена застосування оцту при укусах комах у вигляді компресів.

Оцет виноградний ( 4% оцтовоїкислоти )

Виноградний оцет широко використовується провідними кухарями як Словенії, а й усього світу. У Словенії його традиційно використовують при приготуванні різних овочевих і сезонних салатів (2-3 ст. ложки на салатницю), т.к. він надає неповторний і вишуканий смак ставам. Також виноградний оцет чудово узгоджується з різними рибними салатами і стравами з морських продуктів. При приготуванні шашликів із різних сортів м'яса, особливо з свинини, виноградний оцет просто незамінний.

Е260 - оцтова кислота. Широко застосовується в приготуванні консервів, маринадів, вінегретів. Може викликати розлади шлунково-кишкового тракту. Крім того, синтетична оцтова кислота може мати домішки важких металів, вміст яких у різних країнах нормується по-різному.

Е261 - ацетат калію(сіль оцтової кислоти). Типові продукти: соуси, мариновані огірки. Рекомендується уникати людям із захворюваннями нирок, за деякими даними теж може викликати розлади шлунково-кишкового тракту.

Е262 - ацетат натрію. Міститься в тісті, пудингу, карамелі, цукерках, жувальних гумках, цукатах. Застосовується при виробництві всіх груп м'ясних продуктів. Пригнічує розвиток мікроорганізмів в м'ясі, а також у процесі зберігання готових виробів. За деякими джерелами, вживання заборонено грудній малечі, небажано маленьким дітям.

Е263 - ацетат кальцію. Входить до списку харчових добавок, які не мають дозволу до застосування в харчовій промисловості. Міститься в тісті, пудингу, карамелі, цукерках, жувальних гумках, зацукрованих фруктах.

У харчовій промисловості ацетати крохмалю низького ступеня заміщення використовують як загусники. Модифікований крохмаль цього типу зберігає свої властивості за низьких значень рН, високих температурах, а також стійкий до механічної дії.

Питання 2.Застосування вищих жирних карбонових кислот.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]