Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка с информатики.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Тема 8. Застосування Internet в економіці.

Завдання

Опрацювати теоретичні відомості та літературу і відповісти на питання.

Теоретичні відомості

ПЛАН

  1. Поняття Internet.

  1. Інформація, яка передається по Internet.

  1. Мова Internet.

  1. Word Wide Web.

  2. Поняття броузера, сервера, провайдера.

  3. Електронна пошта.

  1. Поняття Internet.

Інтернет - це мережа мереж, це можливість спілкування і передача інформації між різними комп'ютерами по усьому світі, поза залежністю від того, які це комп'ютери.

Ті комп'ютери , що підключені постійно і беруть участь у передачі даних між іншими учасниками Мережі називають - Серверами . Власниками цих серверів можуть бути державні організації , навчальні заклади , комерційні організації і приватні особи. У кожного серверу є своє ім'я. Організація , що встановила сервер може підключати до нього всіх бажаючих . Тоді вона стає провайдером.

Internet -провайдеры - це компанії, що пропонують підключення до Інтернет.

Провайдер забезпечує користувача мережними адресами та будь-якою інформацією, яка єнеобхідною при конфигуруванні ПК для роботи в Internet.

Віртуальні сервери клієнтів називають WEB- серверами.

Рухом інформації в цій гігантській мережі управляє протокол TCP/ IP, що працює на кожному з комп'ютерів, що беруть участь в Інтернет . Єдиною організацією, що якось впливає на роботу Мережі є консорціум 3W. У кожного сервера повинна бути унікальна адреса, для того щоб повідомлення точно доставлялися від одного користувача Інтернету до іншого. Щоб комп'ютер міг зв'язуватися з іншими комп'ютерами в Інтернет необхідно програмне забезпечення ТСР/IР. Для підключення до мережі за допомогою модему необхідна утиліта „Удаленный доступ к сети.

2. Інформація, яка передається по мережі.

Інформація передається будь-яка: це посилка й одержання електронної пошти, перекачування програм, участь у міжнародних дискусійних клубах, замовлення квитків на літак, бронування номерів у готелі, покупка товарів, пошук наукових статей в бібліотеках усього світу і т.ін.

Провайдери – організація або приватні особи, які є сполучною ланкою між клієнтами та Internet, їх ще називають ISP (Internet Service Provider). Сервер провайдера має кілька модемних входів, до яких можуть підключатися користувачі для доступу в Internet.

Як правило, провайдер надає такі послуги:

  • доступ до інформаційних ресурсів Internet;

  • надання адреси електронної пошти;

  • виділення необхідного простору на своєму вузлі для Web – сторінок абонента.

3. Мова Internet.

Всі комп'ютери в мережі користуються мережними протоколами ТСР/IР - мовою, за допомогою яко] комп'ютери спілкуються один з одним.

ТСР/IP - загальноприйнята система кодування для обміну даними по мережі в зрозумілої кожному комп'ютеру формі. Кожний комп'ютер у мережі «розуміє» ці два протоколи і використовує їх для передачі даних по визначеному маршруту. Відповідно до протоколу ТСР усі дані, що циркулюють в інформаційному полі розбиваються на невеликі фрагменти, так звані пакети. Кожний з пакетів розміщується в «електронний конверт» , який має заголовок довжиною, у якому містяться адреси одержувача і відправника. Потім у справу вступає IР - протокол, що визначає як найкраще доставити електронний пакет. Для кожного пакета він знаходить шлях, що проходить через ряд маршрутизаторов. Маршрутизатор аналізує адреси одержувача і передає пакет наступному маршрутизатору. Так кожний пакет електронного листа добирається до місця призначення по своєму маршруті. Після цього вступає в справу ТСР - протокол. Він переконується, що всі пакети дійшли не пошкодженими, а потім збирає з них початкове повідомлення.

4.World Wide Web.

Інтернет це не просто всесвітнє об'єднання великих і малих комп'ютерних мереж, а ще і сукупність ряду служб, що функціонують у єдиному інформаційному просторі, кожна з яких підтримує свій протокол зв'язку .

Найбільше популярними службами Інтернет є: Електронна пошта і WorldWideWeb (3W) . WWW - це множина зв'язаних між собою документів, що взаємодіють за допомогою HTTP-протоколу. Інтернет існує незалежно від WWW, у той час як WWW без Інтернет неможлива. Інформація , опублікована в мережі у форматі служби World Wide Web представляється у виді Web -сторінок. Web -сторінки - це комплексні документи, що можуть містити: гіперпосилання, текст , графіку, відео і т.ін. Web -документи існують у вигляді файлів особливого HTML-формату, для їхнього перегляду використовують спеціальні програми, що називаються броузерами. У основі WWW лежать два базові поняття: формат документів HTML і гіпертекстові посилання. Web -сторінки написані на мові HTML (Hyper Text Makup Language) - мові розмітки гіпертекста. HTML-мова форматування текстових документів, однак тут мова йде про електронний, а не про друкарський документ . Web- сторінки призначені не для друку на принтері, а для перегляду на екрані. Фундаментальною характеристикою WWW є можливість з'єднувати сторінки за допомогою гіперзв’язків. Зв'язки, названі гіперзв’язками являють собою підкреслений текст на Web -сторінках, активізація якого викликає перехід до інших Web-сторінок. При наведенні на гіперпосилання, покажчик миші приймає форму руки з витягнутим вказівним пальцем; щоб перейти по гіперпосиланню, досить по ньому клацнути . При цьому оглядач завантажить нову Web-сторінку. Обмін Web-сторінками по мережі можливий завдяки тому, що і броузери, що читають їх, і сервери, де ці сторінки зберігаються, підтримують НТТР - протокол .

Найбільш популярною програмою–броузером є - Internet Explorer .

Важливим елементом у Web є єдина універсальна система адресації, зрозуміла для будь-якого комп'ютера на планеті. Кожна машина в Інтернет при підключенні одержує унікальну IP-дресу. Крім чисельної адресації в Інтернет були введені домени з іменами, що розділяються крапками (www.chet.com). Обертання до такого домену в першу чергу направляється до серверу імен доменів (Domain Name Server - DNS), що по імені домена відновлює IР-адресу і переадресовує запит по цій адресі. Ім'я домена ідентифікує визначену групу комп'ютерів.

Web- документ (Web – сторінка) – це електронний документ, написаний у форматі HTML (він має розширення .html), який має гіпертекстові посилання.

Сайт, Web – сайт (від англ.. site – місце, розташування) – певна сукупність Web – сторінок, об'єднаних за змістом.

З погляду користувача, наявні межі сайтів мають чисто змістовний характер. Фізично сторінку одного сайту можуть розміщувати як на одному комп’ютері, так і на різних, розташованих на відстані один від одного.

Формат HTML, дуже схожий на звичайний текст, тому Web – сторінки можна готувати у звичайному текстовому редакторі. У визначених місцях у текст вставлені спеціальні коди (їх називають тегами), за допомогою яких текст можна робити різнобарвним, використовувати різні шрифти, вбудувати в текст мультиплікацію, відеофрагменти, звук тощо.

Гіпертекст – це текст із виділеними місцями – посиланням, що визначають відповідні дії, наприклад, показ зображення, відкриття іншого документа тощо.

Якщо Web – сторінка містить посилання, за допомогою клацання миші по них можна перейти до нового документа. При цьому зовсім неважливо, де розташований цей документ – на цьому комп’ютері чи в іншій частині земної кулі.

Служба WWW працює за протоколом HTTP (Hypertext Transfer Protocol – протокол передачі гіпертексту). НТТР був створений для ефективної передачі Web – сторінки через Internet.

Щоб за допомогою гіпертекстових посилань можна було зв’язуватися з будь-яким комп’ютером планети, у кожного Web – документа в Internet має бути своя унікальна адреса.

Адреса Web – документа в мережі Internet складається ніби з двох частин. До неї входить адреса сервера, на якому розташований цей Web – документ, і адреса самого документа на жорсткому диску цього сервера.

Інформаційні ресурси Internet:

  • Гіпертекстова система WWW (World Wide Web) – глобальна система розповсюдження інформації, в якій для пошуку і перегляду файлів використовуються гіпертекстові зв’язки.

  • Електронна пошта – засіб обміну повідомленнями.

  • Віддалений доступ до мережі – забезпечує доступ до вашого комп'ютера з будь-якого комп'ютера, підключеного до Internet.

  • Тематичні конференції Usenet це електронні дошки, куди учасники конференції можуть передавати повідомлення та одержувати відповіді на них.

  • Розмова в мережі або IRC ( Internet Relay Chat) – спілкування між співрозмовниками, які знаходяться на лінії, шляхом введення тексту з клавіатури.

  • FTP (File Transfer Protocol – протокол передачі файлів) – передача програм і файлів даних між комп’ютерами глобальної мережі.

Режими інформаційного обміну:

  • On-line (на лінії) – режим реального часу – користувач постійно з’єднаний с сервером провайдера.

  • Off-line (режим відкладеного зв’язку ) – користувач передає інформацію або отримує її протягом коротких сеансів зв’язку, між якими комп’ютер відключений від Internet.

URL (Uniform Resource Locator – уніфікований локатор ресурсів)– це визначена система імен, за допомогою якої ідентифікуються ресурси в Internet. Будь-яка інформація, розміщена в Internet має свій URL.

В записи URL вказуються наступні дані (у порядку зліва направо):

  • протокол доступу до ресурсу (HTTP, FTP);

  • доменне ім'я сервера, на якому розміщений ресурс;

  • адреса порту, який використовують для зв’язку;

  • специфікація ресурсу на жорсткому диску сервера (шлях до файла, ім'я файла).

URL може складатися з латинських букв, цифр й інших знаків, крім символів, які мають спеціальне призначення (< > [ [ { } | \ '