Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L3.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать
  1. Зміст і призначення фінансового контролю, його види, форми і методи. Об’єкти і суб’єкти фінансового контролю.

Фінансовий контроль як одна із функцій управління фінанса­ми являє собою особливу діяльність щодо перевірки формування й використання фондів фінансових ресурсів у процесі створення, розподілу та споживання валового внутрішнього продукту з ме­тою оцінювання обґрунтованості й ефективності прийняття рі­шень і результатів їх виконання.

З визначення сутності фінансового контролю випливає, що його об'єктом є процеси формування й використання фондів фі­нансових ресурсів. Суб'єкт контролю — це носій контрольних функцій щодо об'єкта контролю. Він, як правило, визначається законодавством держави, нормативно-правовими актами суб'єк­тів фінансової діяльності.

Найважливіші принципи фінансового контролю:

  • незалежність;

  • гласність;

  • превентивність (попереджувальний характер);

  • дієвість;

  • регулярність;

  • об'єктивність;

  • всеохоплюючий характер.

Залежно від суб'єктів, які здійснюють контроль, розрізняють такі види фінансового контролю: загальнодержавний, муніципа­льний, відомчий, внутрішньогосподарський, громадський і ауди­торський.

Основна особливість загальнодержавного контролю полягає в тому, що він є позавідомчим, проводиться стосовно будь-якого суб'єкта незалежно від його відомчої належності і підпорядкування. Цей контроль здійснюється державними органами законодавчої і виконавчої влади і спеціальними державними органами контролю.

Верховна Рада України проводить фінансовий контроль під час визначення основних напрямів бюджетної політики, розгляду про­екту державного бюджету на новий бюджетний рік, внесення змін та доповнень до затвердженого бюджету, розгляду і затвердження звіту про виконання державного бюджету за минулий бюджетний період, прийняття законодавчих актів щодо виконання бюджету.

Контроль за витрачанням державних коштів, дотриманням норм фінансового законодавства, за реалізацією фінансової полі­тики органами виконавчої влади покладений на спеціально ство­рену Рахункову палату Верховної Ради України.

Президент України забезпечує фінансовий контроль під час роз­гляду проекту Закону про Державний бюджет України на наступ­ний рік і внесення його на розгляд Верховної Ради. Президент також має право приймати рішення щодо забезпечення реалізації фі­нансової політики і посилення фінансово-бюджетної дисципліни.

Важливі функції у фінансовому контролі виконує Кабінет Мі­ністрів України, який організовує і контролює процес складання проекту зведеного та державного бюджетів та їх виконання.

Від уряду фінансовий контроль здійснюють Міністерство фінан­сів, Державна контрольно-ревізійна служба, Державне казначейство, а також Державна податкова адміністрація. Кожний з цих органів фі­нансового контролю має свої функціональні обов'язки і завдання.

Фінансові органи, очолювані Міністерством фінансів, контро­люють процеси мобілізації і використання бюджетних коштів. їх діяльність спрямована на забезпечення дотримання законності і доцільності витрачання коштів, виконання зобов'язань перед бю­джетом, підвищення ефективності суспільного виробництва. Мі­ністерство фінансів виконує функції як загальнодержавного, так і відомчого контролю. Загальнодержавний контроль здійснюються стосовно розпорядників коштів, які отримують асигнування з бюджету, та платників податків і обов'язкових платежів до бю­джету. Відомчий контроль Мінфіну пов'язаний з перевіркою ро­боти фінансових органів.

Створення Державного казначейства пов'язане з необхідністю посилення державного фінансового контролю за виконанням державного бюджету. Казначейство приділяє також значну увагу своєчасності розрахунків з бюджетом, розмежуванню доходів між державним та місцевими бюджетами.

Державна податкова адміністрація контролює правильність і своєчасність розрахунків платників з бюджетом щодо сплати по­датків і платежів.

Утвердження правових засад місцевого самоврядування і роз­ширення сфери відповідальності територіальних громад за вирі­шення місцевих справ дають підстави виокремити такий вид фі­нансового контролю, як муніципальний. Це контроль органів місцевого самоврядування, який здійснюють органи представни­цької та виконавчої влади місцевих рад через відповідні комісії і місцеві фінансові органи.

Об'єктом муніципального контролю є місцеві бюджети, поза­бюджетні фонди, господарсько-фінансова діяльність підприємств і організацій комунальної власності. Забезпечення стабільних фі­нансових основ місцевої влади і фінансової автономії місцевого самоврядування сприяють подальшому розвиткові муніципаль­ного фінансового контролю. До речі, сам термін «муніципаль­ний» у перекладі з латинської означає «беру на себе тягар».

Суб'єктами відомчого фінансового контролю є контрольно-реві­зійні служби галузевих міністерств, відомств та інших вищих орга­нів управління. Відомчий фінансовий контроль поширюється на підвідомчі підприємства, організації та установи. До функцій відом­чого фінансового контролю належать: перевірка законності госпо­дарських і фінансових операцій; контроль за використанням матері­альних і фінансових ресурсів; перевірка збереження грошових кош­тів і матеріальних цінностей; правильність постановки бухгалтерсь­кого обліку, а також достовірність бухгалтерської звітності; прове­дення перевірок на підвідомчих підприємствах і в організаціях.

Внутрішньогосподарський фінансовий контроль здійснюється економічними службами підприємств, організацій, установ (бух­галтерія, фінансовий відділ тощо). Об'єкт контролю — господар­ська і фінансова діяльність самого підприємства та його структур­них підрозділів. Безпосередньо на головного бухгалтера покла­дена відповідальність за правильну організацію бухгалтерського обліку, своєчасне складання бухгалтерської звітності, правильне і своєчасне перерахування платежів у бюджет і централізовані ці­льові державні фонди, за цільове й ефективне використання бю­джетних асигнувань. В акціонерних підприємствах внутрішньо­господарський контроль проводять контрольно-ревізійні комісії.

Громадський фінансовий контроль здійснюють громадські ор­ганізації (партії, рухи, профспілкові організації). Він може про­водитись групами спеціалістів, які створюються при комітетах Верховної Ради, комісіях Рад народних депутатів, а також безпо­середньо на підприємствах.

Залежно від часу проведення виділяють такі форми фінансо­вого контролю:

  • попередній, що проводиться до здійснення фінансових операцій;

  • поточний, у процесі фінансових операцій (перерахування податків, зборів, утворення фондів грошових коштів, здійснення виплат та ін.);

  • наступний, що проводиться після закінчення певних пері­одів, за підсумками місяця, кварталу, року.

Методи фінансового контролю, як конкретні способи і прийо­ми його проведення, включають ревізії, тематичні перевірки, об­стеження, безперервне відстежування фінансової діяльності.

Ревізія — це метод документального контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, установи, організації, дотриманням законодавства з фінансових питань, достовірністю обліку і звітності, спосіб документального викриття недостач, витрат, привласнень та крадіжок коштів . матеріальних ціннос­тей, попередження фінансових зловживань.

Ревізії бувають:

  • комплексні, що охоплюють усі сторони діяльності підпри­ємства:

  • часткові (охоплюють лише її окремі сторони);

  • тематичні (одночасно проводяться в однотипних установах з певного переліку питань);

  • планові і позапланові;

• суцільні й вибіркові (залежно від повноти залучення документів).

Перевірка — здійснюється з метою докладного вивчення окремих ділянок фінансово-господарської діяльності підприємст­ва, установи, організації або їх підрозділів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]