Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L10 ф1нанси.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
726.02 Кб
Скачать

26 Лекції з курсу «Фінанси»

Тема 10. Фінанси суб’єктів господарювання.

  1. Фінанси суб’єктів господарювання як фінансова категорія, їх функції та ознаки.

  2. Внутрішні та зовнішні фінансові відносини суб’єктів господарювання.

  3. Вплив організаційно-правових форм на формування і використання грошових надходжень суб’єктів господарювання.

  4. Доходи і витрати суб’єктів господарювання. Порядок розподілу грошових надходжень від реалізації продукції, робіт і послуг.

  5. Фінансовий результат, фактори, що впливають на його формування. Види прибутку.

  6. Фінансові ресурси підприємств, характеристика їх складу.

  7. Методи і принципи організації фінансової діяльності підприємств.

  8. Корпоративні фінанси і особливості їх функціонування.

  9. Корпорації на фінансовому ринку. Дивідендна політика корпорації.

Ключові терміни: фінанси суб’єктів господарювання, фінансові ре­сурси, комерційний розрахунок, фінансова незалежність, фінансова відповідальність, фінансовий механізм підприємства, фінансовий менеджмент.

  1. Фінанси суб’єктів господарювання як фінансова категорія, їх функції та ознаки.

Фінанси суб’єктів господарювання — базова підсистема фінансової систе­ми держави. Вони функціонують у сфері суспільного виробництва, де створюється валовий внутрішній продукт, матеріальні та нема­теріальні блага. Саме тому від стану фінансів підприємств зале­жить можливість задоволення суспільних потреб, фінансова стій­кість країни. Це відносно самостійна сфера фінансових відносин, яка має свою специфіку організації та реалізації притаманних фі­нансам функцій. Специфіка фінансів підприємств та організацій полягає в тому, що через них мобілізуються кошти й створюються фонди фінансових ресурсів не для подальшого перерозподілу, як це має місце у сфері державних фінансів, а для обслуговування процесу виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг.

Оскільки фінанси підприємств безпосередньо пов'язані з рухом грошових коштів, то досить часто поняття «фінанси підприємств» ототожнюється з поняттями «грошові кошти» та «фінансові ресур­си». Однак самі кошти чи фінансові ресурси не розкривають понят­тя «фінанси», якщо не з'ясувати суті економічної природи останніх.

Такими суттєвими загальними властивостями, які лежать в основі фінансів, є закономірності відтворювального процесу та грошові відносини, що виникають між учасниками суспільного виробництва на всіх стадіях процесу відтворення, на всіх рівнях господарювання, у всіх сферах суспільної діяльності. Однак не всі грошові відносини належать до фінансових. Грошові відносини перетворюються на фінансові, коли рух грошових коштів стає відносно самостійним. Таке відбувається в процесі формування, розподілу, використання грошових доходів та фондів згідно з цільовим призначенням у фор­мі фінансових ресурсів.

Отже, фінанси суб’єктів господарювання це економіч­ні відносини, що пов'язані з рухом грошових потоків, формуванням, розподілом і використанням доходів і грошових фондів суб'єктів господарювання в процесі відтворення.

Фінанси суб’єктів господарювання як економічна категорія виражають свою сутність че­рез такі функції:

  • формування, розподіл та використання фінансових ресурсів для забезпечення операційної виробничої та інвестиційної діяль­ності, для виконання фінансових зобов'язань перед бюджетом, банками, іншими суб'єктами господарювання;

  • контроль за формуванням та використанням фінансових ре­сурсів у процесі відтворення.

Підсумовуючи все вищенаведене можна виділити такі спе­цифічні ознаки фінансів суб’єктів господарювання:

  • функціонують у сфері товарно-грошових відносин (на від­міну від фінансового ринку, страхування, державних фінансів);

  • відображають тільки ті відносини, які можна оцінити у вартісних вимірниках;

  • обслуговують рух вартості створеного продукту на всіх етапах відтворювального процесу (виробництво, розподіл, обмін та споживання ВВП);

  • мають власного матеріального носія - фінансові ресурси, які одночасно є об'єктом фінансових відносин;

  • характеризуються різноманітністю та багатогранністю форм прояву, які відображаються в системі відносин та відбива­ють економічні процеси, що віобуваються на підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]