Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАКС МЕНЕДЖМЕНТ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
268.8 Кб
Скачать
  1. Розробка схеми організаційної структури

Це завершальний етап розробки організаційної структури. На цьому етапі розробляється наочна схема організаційної структури, на якій відображені структурні підрозділи і їх підпорядкованість.

Директор

Відділ

кадрів

Замісник по перевезенням

Головний інженер

Планово-фінансовий

відділ

Група

М.Т.П.

Відділ

перевезень

Технічний

відділ

Бухгалтерія

АК 1

Ремонтні

майстерні

Центральний

склад

Відділ праці

і заробітної

плати

Рис.1. Схема організаційної структури АТП

11. Положення про юридичний відділ

  1. Загальні положення. Відділ є самостійним структурним підрозділом підприємства і підкоряється безпосередньо директору.

  2. Завдання. Забезпечення дотримання законності в діяльності підприємства, захист його правових інтересів, російського законодавства.

III. Структура. Структуру і штати відділу затверджує директор підприємства відповідно до типових структур апарату управління і нормативів чисельності фахівців і службовців з урахуванням об'ємів роботи і особливостей виробництва. До складу відділу можуть входити підрозділи (сектори, бюро, групи) із правових і договірно-претензійних питань.

IV. Функції

  • Здійснення попередньої перевірки відповідності чинному законодавству наказів, розпоряджень, угод і інших актів правового характеру, що готуються на підприємстві, а також участь в необхідних випадках в підготовці цих документів. Підготовка висновків з інших правових питань, що виникають в діяльності підприємства.

  • Здійснення контролю за відповідністю вимогам законодавства розпоряджень і інших нормативних актів, виданих керівниками структурних підрозділів підприємства, і вживання заходів до відміни або зміни актів, виданих з порушенням чинного законодавства, надання допомоги в постановці правової роботи структурним підрозділам підприємства в частині підготовки і видання цими підрозділами правових актів.

  • Спільно з іншими підрозділами підприємства підготовка пропозицій про зміну тих, що діють або відміні наказів, що фактично втратили силу, і інших нормативних актів, виданих на підприємстві.

  • Участь в підготовці і укладенні колективних договорів, а також в розробці і здійсненні заходів щодо зміцнення трудової дисципліни на підприємстві.

  • Спільно з іншими підрозділами підприємства організація роботи по укладенню господарських договорів, участь в підготовці вказаних договорів і візування їх, представлення керівництву підприємства пропозицій по поліпшенню контролю за дотриманням умов укладених договорів.

  • Надання правової допомоги відповідним структурним підрозділам підприємства в претензійній роботі, передача позовних матеріалів в судові і арбітражні органи.

  • Представництво з метою захисту інтересів підприємства в державних і громадських організаціях, ведення судових і арбітражних справ.

  • Забезпечення аналізу і узагальнення результатів розгляду судових і арбітражних справ для постановки перед керівництвом питань про поліпшення діяльності підприємства.

  • Участь в підготовці проектів нормативних актів, що розробляються підприємством, висновків за проектами нормативних актів, що поступають на відгук підприємству.

  • Організація систематизованого обліку і зберігання нормативних актів, що поступають на підприємство.

  • Широка інформація колективу підприємства про чинне законодавство, організація спільно з іншими підрозділами вивчення посадовцями підприємства нормативних актів, що відносяться до їх діяльності.

  • Участь в розробці і здійсненні заходів щодо зміцнення господарського розрахунку, договірної, фінансової і трудової дисципліни, по боротьбі з розтратою і розкраданнями власності.

  • Підготовка висновків по пропозиціях про залучення працівників підприємства до дисциплінарної і матеріальної відповідальності.

  • Участь в розгляді матеріалів про стан дебіторської заборгованості з метою виявлення боргів, що вимагають примусового стягнення, і підготовка висновків по пропозиціях про списання безнадійної заборгованості.

  • Здійснення контролю за дотриманням на підприємстві встановленого законодавством порядку приймання продукції і товарів по кількості і якості.

  • Надання правової допомоги профспілковому комітету і іншим громадським організаціям підприємства.

  • Консультація працівників підприємства з правових питань.

V. Взаємовідносини юридичного відділу з іншими підрозділами підприємства

1. З головною бухгалтерією. Одержує: матеріали по фактах розкрадань, недостач і стягнень дебіторської заборгованості з громадян. Представляє: результати розгляду у цивільних і кримінальних справах.

2. З планово-економічним відділом. Одержує: кошторис витрат на зміст відділу.

3. З фінансовим відділом. Одержує: закінчені і оформлені претензійні матеріали для пред'явлення позовів в органи арбітражу; висновки по претензіях і позовах у зв'язку з відмовами в оплаті рахунків, помилками в їх пред'явленні і др.; довідки про перерахування грошових коштів у зв'язку з розглядом претензій і арбітражних позовів; документи про перелік держмита; висновки за договорами по встановленню форми розрахунків. Представляє: рішення керівництва про перерахування грошових коштів за наслідками розгляду претензій і позовів; відмітки на банківських документах про надходження грошових сум по розглянутих і задоволених претензіях і позовах; доручення на перераховані держмита по арбітражних позовах.

4. З відділом збуту. Одержує: проекти договорів; обґрунтовані висновки з додатком необхідних документів по протоколах розбіжностей, претензіях і позовах у зв'язку з постачанням продукції; документи, що є обґрунтуваннями договірних взаємовідносин, а також копії договірного листування, необхідного для пред'явлення позовів у органи арбітражу. Представляє: ув’язнені підприємством договори на збут продукції; рішення арбітражних органів, прийняті за спірними умовами договорів; копії рішень керівництва по визнаних претензіях і позовах, які задовольняють шляхом досилання (заміни) продукції.

5. З відділом організації праці і заробітної платні. Одержує: штатні розклади і зміни в них. Представляє: списки працівників відділу на виплату премій; відомість нарахування премій керівникам, фахівцям і службовцям.

6. Із службами відділів і цехів підприємства. Одержує: проекти наказів, інструкцій, договорів, зобов'язань і інших актів для перевірки і візування; довідки, висновки, розрахунки і інші справжні документи або їх копії для пред'явлення претензій, укладення договорів, пред'явлення переддоговірних і майнових позовів і відгуків; пояснення по перевірках, що проводяться за дорученням керівництва і у зв'язку з дотриманням законності. Представляє: висновки, письмові і усні довідки з правових питань, що виникають в практичній діяльності; позовні заяви і претензії з питань, підвідомчих відділу (службі, цеху); договори для опрацьовування і виконання.

VI. Права

  1. Перевіряти дотримання законності в діяльності структурних підрозділів підприємства.

  2. Припиняти виконання розпоряджень начальників структурних підрозділів, що суперечать чинному законодавству; вносити керівництву підприємства пропозиції про відміну таких розпоряджень.

  3. Вимагати від підрозділів підприємства представлення матеріалів, необхідних для здійснення роботи, що входить в компетенцію відділу.

  4. Привертати з відома керівників структурних підрозділів працівників для підготовки проектів нормативних актів і інших документів, а також для розробки і здійснення заходів, що проводяться юридичним відділом.

  5. Брати участь в скликаних керівництвом підприємства нарадах при обговоренні на них питань, що мають відношення до практики застосування чинного законодавства і інших ділянок правової роботи.

  6. Здійснювати зв'язок з іншими організаціями з виникаючих питань.

  7. Відмовитися від ведення судових і арбітражних справ, якщо не є підстав для пред'явлення позову або для заперечення проти позову, обґрунтовано пред'явленого підприємству.

  8. Давати керівникам підрозділів роз'яснення з юридичних питань.

  9. Не візувати ті, що представляються на підпис директору підприємства проекти розпорядливих і правових документів, не відповідних чинному законодавству; давати висновки з пропозиціями про законність порядку дозволу даних питань.

  10. Вказівки відділу в межах функцій, передбачених справжнім Положенням, є обов'язковими до керівництва і виконання підрозділами підприємства.

VII. Відповідальність. Всю повноту відповідальності за якість і своєчасність виконання покладених справжнім Положенням на відділ завдань і функцій несе начальник відділу. Ступінь відповідальності інших працівників встановлюється посадовими інструкціями.