Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи радіоелектроніки №2.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
7.73 Mб
Скачать

Автоматика в школі. Шкільний кабінет обчислювальної техніки. Вимоги до навчальної обчислювальної техніки та її програмного забезпечення.

Підвищені вимоги до электро- і пожежобезпеки, стійкості роботи комп'ютерної сітки.

Комп'ютерний клас є одноранговою сіткою типу "зірка", побудованою з використанням одного концентратора. Типова схема комп'ютерного класу як сітки представлена на рис.1

Рис.1

Комп'ютерний навчальний клас включає 10-20 робочих місць (Комп'ютер учня), один сервер (Комп'ютер вчителя), струменевий або лазерний принтер, модем, мережне обладнання для організації комп'ютерної сітки. Для забезпечення умов електробезпеки можливі два типові варіанти розміщення робочих столів з комп'ютерами.

Перший варіант:

прокладка всіх силових і мережних комунікацій уздовж стін приміщення в спеціальних пластикових коробах, розташування робочих столів з комп'ютерами уздовж стін. Переваги - низька вартість робіт, простота установки, легкість перепрофілювання приміщення.

Недоліки - деяка незручність розташування робочих місць.

Другий варіант:

прокладка всіх силових і мережних комунікацій під настилом підлоги, довільне розташування робочих столів з обов'язковим їх жорстким кріпленням до підлоги. Переваги - широкий вибір варіантів розстановки робочих столів.

Недоліки - висока вартість робіт, складність перестановки предметів у приміщенні.

Типовий приклад комп'ютерного учбового класу в школі

Виходячи з багатого досвіду побудови комп'ютерних класів можна сказати, що учбові заклади віддають перевагу першому варіанту розміщення робочих столів (уздовж стін). Це в більшості випадків обумовлюється обмеженим фінансуванням подібних проектів.

Якщо йдеться про облаштування комп'ютерного класу в школах, то там віддають перевагу тільки першому варіанту розстановки, оскільки крім відносної дешевизни цей варіант має набагато більш високий степінь захищеності на предмет механічних поломок.

Рис.2

Нижче ми наводимо типовий приклад побудови комп'ютерного учбового класу в школі. На рисунку 2 приведено схематичне креслення стандартного шкільного класу розмірами 7 на 12 метрів з розміщеним комп'ютерним обладнанням.

1. Робоче місце вчителя -- сервер (системний блок, монітор, клавіатура, миша), принтер, мережний концентратор, модем, джерело безперебійного живлення (ІБП);

2. Робоче місце учня – робоча станція, підключена до локальної мережі (системний блок, монітор, клавіатура, миша), ІБП.

Обладнання робочого місця вчителя.

Рис.3

Додаткові робочі столи для записів навчальних матеріалів:

1. Сервер - робоче місце вчителя P4-1700/ 256 / 1.44 FDD / 60Gb/ CD-RW/ SVGA 32 Mb/ Звук / Lan 10/100 TP/ Клавіатура/

Миша/ Доповідачі

2. Монітор 17"

3. Принтер лазерний формату А4

4. Джерело постійного живлення.

5. Зовнішній модем (забезпечує вихід в INTERNET)

6. Силовий рубильник-автомат (Аварійне відключення всього класу)

7. Силові розетки - 5шт.

8. Мережна розетка RJ-45

9. Сполучний шнур - патч-корд

10. Концентратор .