Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сытник (учебник) (готово).doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.96 Mб
Скачать

Основні національні статистичні класифікації україни

Найменування класифікації

Скорочення

Гармоні­зація

Об'єкти класифікації

Розряд-ність коду

Класифікація видів еко­номічної діяльності

КВЕД

ISIC,

NACE

Види економічної дія­льності господарюючих суб'єктів (фізичних та юридичних осіб)

5

Класифікатор професій

КП

ISC088

Професії працюючих

5

Класифікація продукції

КПр

КВЕД, СРА,

PROD, СОМ

Товари та послуги, що виробляються усі­ма видами економіч­ної діяльності

6

Класифікатор держав світу

кдс

IS03166

Держави світу

2 та З

Класифікатор валют

KB

IS04217

Валюти держав світу

3

Класифікація послуг

зовнішньоекономічної

діяльності

КПЗЕД

КВЕД

Послуги, що надають­ся усіма видами діяль­ності під час зовніш­ньоекономічної діяль­ності

5

Класифікація товарів

зовнішньоекономічної

діяльності

КТЗЕД

HS,

CN

Усі товари, що мають обіг у міжнародній тор­гівлі

8

Класифікатор об'єктів адміністративно-тери­торіального устрою України

КОАТУУ

Об'єкти адміністратив­но-територіального устрою України

10

Класифікація основних фондів

КОФ

КВЕД, КПр

Основні фонди України

6

Класифікація органів управління

Органи державного і господарського управ­ління, громадські об'єд­нання та їх структури, що являють собою ор­ганізаційно-автономні частини управлінсько­го апарату

4

Класифікатор організа­ційно-правових форм господарювання

КОПФГ

Організаційно-пра­вова форма, яка виз­начена чинним зако­нодавством

3

Класифікатор форм власності

КФВ

Форми власності

2

Тому при виборі способу класифікації слід ураховувати еко­номічні фактори, пов'язані з кодуванням, зберіганням, передачею і обробкою інформації, і порівнювати витрати на обробку інфор­мації при використанні цих класифікаторів.

Як уже зазначалося, класифікація і кодування — це невідділь­ний елемент створення і функціонування комп'ютерних ІС.

Метою класифікації і кодування є упорядкування і взаємоуз­годження різних предметів, понять, властивостей чи інших еле­ментів інформації. Використанням кодів можна значно скоротити обсяги інформації та трудомісткість її обробки на всіх етапах технологічного процесу автоматизованої обробки даних.

Тому питанням розробки раціональних класифікаторів під час проектування ІС приділяється велика увага. Розробка класифіка­торів базується на врахуванні низки принципів, найважливішими з них є такі:

  • Забезпечення в класифікаторі виділення галузевого, відом­чого і регіонального (територіального) аспектів управління.

  • Зміст назв одиниць інформації, яка вноситься до класифіка­торів, має відповідати вимогам державних стандартів або керів­них технічних документів.

  • Класифікатор має забезпечити розв'язування всіх задач у ІС при мінімальній значності кодів. Велика значність кодів усклад­нює заповнення документів, утруднює їх перевірку, збільшує ви­трати часу на підготовку інформаційних масивів.

  • Класифікація номенклатур має бути єдиною, тобто номенкла­туру можна розмістити або в порядку зростання класифікаційних ознак (від простого до складного), або за технологічним принципом.

Побудова системи класифікації і кодування потребує додер­жання принципу взаємно однозначної відповідності класифіко­ваній номенклатурі, тобто для кожної позиції номенклатури при­значається лише одне певне місце у класифікаторі. Кожний код має позначати лише один об'єкт класифікації.

Потрібно, щоб система класифікації забезпечила всі види гру­пувань кодованих елементів, необхідних для відповідних розра­хунків. Розроблені коди мають бути єдиними для задач плану­вання, обліку, економічного аналізу, регулювання і т.ін., а також переважно цифровими.

Система класифікації і кодування має забезпечити необхідний резерв з метою внесення номенклатур, які щойно виникли, без зміни структури класифікатора. При цьому коди номенклатур повинні мати однакову значність і легко запам'ятовуватися.

Важливою вимогою є стабільність кодів. При цьому коди но­менклатур об'єктів, які вибули, протягом певного часу (півроку) не повинні присвоюватися новим позиціям (наприклад, табель­ний номер працюючих, код виробу тощо). Позиціям, які щойно виникли, коди присвоюються за рахунок резерву.

Система кодування має забезпечити змогу виявляти помилки, що виникають при вводі або запису кодів, програмним способом на ЕОМ. Цього можна досягти внесенням до коду контрольного розряду.

Для забезпечення сумісності ІС різних рівнів управління коди за рядом номенклатур (галузі, установи, адмінрайони тощо) ма­ють бути єдиними для всіх об'єктів управління. Єдність кодів для різних рівнів управління забезпечується впровадженням Єдиної системи класифікації та кодування техніко-економічної інформації.

Вимоги, що ставляться до побудови класифікаторів, настільки різноманітні, що дуже складно їх усіх врахувати. З огляду на це при розробці класифікаторів у кожному конкретному випадку необхідно вибирати оптимальний варіант, який дозволяє за до­помогою обчислювальної техніки переробляти економічну інфор­мацію з мінімальними витратами.