Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота 4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
179.71 Кб
Скачать

Організація фенологічних спостережень

Такі дослідження передбачають аналіз спостережень явищ природи, пов'язаних з періодичними (сезонними) змінами кліматичних умов протягом року. Спостерігаються ознаки весни, літа, осені, зими, випадання першого снігу, пробудження рослин, почату цвітіння, дозрівання плодів і ягід, приліт і відліт птахів тощо. Спостереження над рослинами називають фітофенологічними, а над тваринами — зоофенологічними.

Фенологічні спостереження прості, не потребують складного обладнання і цілком доступні кожному, їх можна вести як в одноденних, так і в багатоденних походах. Та найцінніші результати фенологічних спостережень тоді, коли є можливість тривалий час спостерігати за одними й тими самими об'єктами протягом року. Зібрані в таких походах і на екскурсіях відомості разом з даними про метеорологічні явища дають змогу судити про особливості місцевого клімату й погоди.

Результати спостережень заносять до спеціального фенологічного журналу (щоденника) в такому порядку: дата настання сезонних явищ у житті рослин або тварин, місце спостереження, метеорологічні відомості (погода, температура повітря, опади та інші атмосферні явища), гідрологічні умови (розлив, замерзання і скресання річки), характер і температура грунту, фенологічні явища (поява бруньок на деревах, заморозки на грунті, пожовтіння листя, приліт і відліт птахів тощо); зазначають прізвище, ім'я та по батькові спостерігача.

У короткій характеристиці в щоденнику вказують: а) географічне положення ділянки, що спостерігається (широта, довгота, висота над рівнем моря та інші відомості, які допоможуть точно визначити її місцезнаходження); б) рельєф місця спостереження; в) загальний характер навколишньої місцевості (гориста, горбиста, порізана ярами, рівна, заболочена тощо); г) характер грунтів ділянки, що спостерігається, та їх зволоження; д) характер підстилаючої поверхні; е) захищеність місця спостереження від вітру; є) характер рослинності; ж) вплив діяльності людини.

Рекомендується спостерігати невелику кількість характерних для однієї місцевості рослин і тварин, але ; обов'язково стежити за їхнім розвитком протягом весни, літа та осені. Уривчасті, епізодичні спостереження навіть за великою кількістю природних об'єктів мають меншу цінність.

Фенологічні спостереження доцільно вести якомога частіше, особливо навесні, коли пробуджується і оживає природа, найкраще в першій половині дня, в час, коли розцвітає більшість рослин, а тварини найбільш життєдіяльні та активні. У рослин і тварин цікаво спостерігати явища, які чітко виділяються за порами року окремими періодами та фазами. Так, у рослин це фази розпускання бруньок, першого листя, поява бутонів суцвіть, цвітіння, дозрівання насіння, плодів, початок осіннього забарвлення листя, початок і кінець листопаду; у птахів — приліт, відкладання яєць, поява пташенят та залишення ними гнізда, відліт тощо.

Частота фенологічних спостережень залежить від пори року, характеру місцевості, стану погоди. Якщо, наприклад, на рівнинній місцевості досить провести спостереження раз на день, то в горах, де кліматичні умови різко змінюються з висотою, рекомендується проводити спостереження кілька разів на день.

З перших днів перебування дітей у школі вчитель має допомагати їм пізнавати навколишній світ, навчати любити та оберігати природу. Досягти цієї мети можна тільки завдяки організації систематичних спостережень. Спостереження за неживою природою треба поєднувати зі спостереженнями за змінами в рослинному і тваринному світі, а також звертати увагу школярів на тісний зв'язок між живою та неживою природою.

Періодичні явища живої та неживої природи вивчає наука фенологія. Вона встановлює закономірності сезонного розвитку природи, зумовленого зміною пір року. Фенологічні спостереження застосовують у своїй роботі селекціонери, агрономи, лісівники. Їх обов’язково проводять під час вивчення біологічних особливостей рослин і тварин як у природі, так і в умовах, створених для них людиною з метою наукових досліджень.

Особливо важливе значення фенологія має для сільського господарства. Фенологічні спостереження допомагають визначити найсприятливіший час для проведення сезонних сільськогосподарських робіт.

Фенологічні спостереження слід проводити системно, протягом тривалого часу, водному районі, характерному для даної місцевості. У місті можуть бути парки, зелені зони, сади та ін.

Для спостереженням за рослинами вибирають найкращі дерева, кущі чи трави. За сільськогосподарськими та іншими однорічними рослинами спостерігають від часу їх висівання й до збирання врожаю, за фазами їх розвитку – появою сходів, листків, утворенням стебла, цвітінням, достиганням насіння.

Фенологічні спостереження навесні проводять щодня, улітку й восени – через 1-5 днів. За більшістю об’єктів краще спостерігати ясного дня, а за комахами (крім хрущів) – у теплу сонячну погоду. Фіксувати сезонне життя тваринного світу можна в будь-який час, зранку й до пізнього вечора. Спостерігати за розвитком природи учні можуть дорогою до школи.